Σε λάθος κατεύθυνση το μέτρο του τεκμαρτού εισοδήματος
Μάρκος Δέμπας: «Βάζουμε τις βάσεις για την επόμενη πενταετία για το τι θα πρέπει να κάνουμε για να βοηθήσουμε την επιχειρηματικότητά μας / Με καλή συνεργασία και συνεννόηση θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας
Για το 10ο Οικονομικό Βαρόμετρο για τις τοπικές επιχειρήσεις, για τις συναντήσεις με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τη διοίκηση της Αντιπεριφέρειας Καβάλας, καθώς και για το νέο νομοσχέδιο για τη χρήση αιγιαλού και παραλίας, μίλησε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας.
«Πάντοτε το Οικονομικό Βαρόμετρο του Επιμελητηρίου Καβάλας έχει δύο ενότητες. Η πρώτη ενότητα αφορά ζητήματα επικαιρότητας του τριμήνου, το οποίο έχει περάσει ή που είναι σε εξέλιξη, ενώ η δεύτερη ενότητα έχει σχέση με τις ίδιες τις επιχειρήσεις, σχετικά με το πώς είναι η επιχειρηματικότητα στην περιοχή μας, αν αυξήθηκε ο τζίρος, εάν οι θέσεις απασχόλησης θα διατηρηθούν και ποιες είναι οι προβλέψεις των επιχειρηματιών για το επόμενο εξάμηνο», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Δέμπας.
«Το Οικονομικό Βαρόμετρο μας δίνει θα έλεγα πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για τα πολλά ζητήματα που μας έχουν απασχολήσει το τελευταίο διάστημα…»
«Πρόκειται για το 10ο Οικονομικό Βαρόμετρο, που αφορά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2023, καθώς και τον Ιανουάριο του 2024. Μας δίνει θα έλεγα πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για τα πολλά ζητήματα που μας έχουν απασχολήσει το τελευταίο διάστημα. Θέλαμε να βάλουμε στο ερωτηματολόγιο και το κομμάτι που το προηγούμενο δίμηνο μας απασχόλησε πάρα πολύ και αφορά το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τελικά από την κυβέρνηση για το τεκμαρτό εισόδημα, ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή. Θέσαμε το ερώτημα για το αν οι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν. Η απάντηση είναι «ναι», υπάρχει συχνά μία φοροδιαφυγή, καθώς περίπου ένας στους δυο απαντά ότι υπάρχει φοροδιαφυγή. Στο επόμενο ερώτημα όμως για το αν το μέτρο του τεκμαρτού εισοδήματος των 10.900 ευρώ θα αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή, η απάντηση είναι ότι δεν πρόκειται να την αντιμετωπίσει. Μάλιστα σε ένα ποσοστό 66%, συντριπτικό ποσοστό, λέει ότι δεν αντιμετωπίζεται έτσι η φοροδιαφυγή», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Δέμπας.
«Το μέτρο του τεκμαρτού εισοδήματος δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση…»
«Και μάλιστα στο ερώτημα εάν εξαιτίας αυτού του μέτρου κάποιες επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να κλείσουν, ένα 74% απαντά ότι «ναι», υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Εμείς λέμε ότι δεν φοροδιαφεύγουν όλοι. Αυτό το λέμε από την πρώτη στιγμή. Αν υπάρχουν αυτοί που φοροδιαφεύγουν είναι πλέον πολύ εύκολο να εντοπιστούν με τα μέσα που υπάρχουν. Είναι αναγκασμένος ο ελεύθερος επαγγελματίας να δηλώνει 1.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να κάνει τετραπλάσιο τζίρο, δηλαδή θα πρέπει να κάνει τουλάχιστον 50.000 – 60.000 ευρώ τζίρο για να δηλώσει αυτό το ποσό. Αυτό στη σημερινή εποχή της ακρίβειας, του πληθωρισμού, των αυξήσεων στα προϊόντα και στις πρώτες ύλες, στην ενέργεια, στον κατώτατο μισθό, δεν γίνεται. Όλα έχουν ανάβει κατά 40% τα τελευταία δυο χρόνια. Το μέτρο του τεκμαρτού εισοδήματος δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση. Εμείς έχουμε προτείνει όλες οι δαπάνες να εκπίπτουν και όχι μόνο το 30% που σήμερα χτίζεις το αφορολόγητο», συμπλήρωσε σχετικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.
«Οι επαγγελματίες μας όσον αφορά την υφιστάμενη τους κατάσταση σε ένα ποσοστό 60% είναι ικανοποιημένοι…»
«Στη δεύτερη ενότητα του 10ου Οικονομικού Βαρόμετρου για το πώς προβλέπεται ότι θα είναι το επόμενο εξάμηνο, για το αν θα διατηρηθούν θέσεις εργασίας ή αν θα γίνουν απολύσεις, πάνω κάτω οι απαντήσεις θα λέγαμε ότι σε όλα αυτά είναι ότι έχουμε τα ίδια ποσοστά πλην της περιόδου στα τέλη του 2022, όταν είχαμε τη μεγάλη ενεργειακή κρίση που πραγματικά η εικόνα των επιχειρήσεων μας αποτυπωνόταν σε αυτή τη δραματική κατάσταση. Οι επαγγελματίες μας όσον αφορά την υφιστάμενη τους κατάσταση σε ένα ποσοστό 60% είναι ικανοποιημένοι με την κατάσταση της επιχείρησης τους. Για το επόμενο εξάμηνο ένα 56% αναφέρει ότι η κατάσταση θα παραμείνει ίδια και ένα 28% ότι θα χειροτερεύσει. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μία συγκρατημένη αισιοδοξία ή και λίγο μία απαισιοδοξία για το τι θα συμβεί το επόμενο εξάμηνο. Σίγουρα στο κομμάτι της απασχόλησης ως συνήθως το 85% περίπου λέει ότι θα διατηρήσει τις θέσεις απασχόλησης και για το τι έγινε με τον τζίρο για το προηγούμενο Οικονομικό Βαρόμετρο ο τζίρος περίπου δείχνει ότι στη μία από τις δυο επιχειρήσεις έχει μείνει ίδιος, ενώ σε ένα 30% έχει μειωθεί», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Δέμπας.
«Βάζουμε τις βάσεις για την επόμενη πενταετία για το τι θα πρέπει να κάνουμε για να βοηθήσουμε την επιχειρηματικότητά μας, πώς θα βοηθήσουμε την ανάπτυξη της περιοχής μας…»
Όσον αφορά τις συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας σημείωσε ότι αυτές οι συναντήσεις θα συνεχιστούν.
«Το μεσημέρι της Τετάρτης (31/1) έγινε συνάντηση των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τον νέο περιφερειάρχη, τον κ. Τοψίδη, στην Κομοτηνή. Είναι η αρχή μιας νέας διοίκησης στην Περιφέρεια μας, όπου αυτές οι συναντήσεις δεν είναι μόνο εθιμοτυπικές, αλλά είναι ουσιαστικές. Βάζουμε τις βάσεις για την επόμενη πενταετία για το τι θα πρέπει να κάνουμε για να βοηθήσουμε την επιχειρηματικότητά μας, πώς θα βοηθήσουμε την ανάπτυξη της περιοχής μας, όπου το κομμάτι του επιχειρείν είναι πολύ σημαντικό, είναι το κλειδί για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Νομίζω ότι μέσα από μία πολύ καλή συνεργασία και συνεννόηση θα μπορέσουμε πραγματικά να πετύχουμε τους στόχους, τους οποίους έχουμε βάλει για τα επόμενα χρόνια…»
Αναφορικά με τις συναντήσεις με Θ. Μαρκόπουλο και Α. Ιωσηφίδη, υπογράμμισε: «Στις συζητήσεις που είχαμε με τον Αντιπεριφερειάρχη, Θόδωρο Μαρκόπουλο και με τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης, Αλέξανδρο Ιωσηφίδη, θέσαμε κάποια σημαντικά ζητήματα που αφορούν και το Επιμελητήριο και την επιχειρηματικότητα, όπως το να προσπαθήσουμε να φέρουμε μία χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία ή και περισσότερες στην περιοχή μας. Έχουμε ήδη ξεκινήσει συζητήσεις και είμαστε σε ένα πάρα πολύ καλό σημείο. Επίσης μιλήσαμε για το τι γίνεται με το Βιοτεχνικό Πάρκο, το οποίο έχουμε ξεκαθαρίσει ότι είναι πλέον υγιές, δεν υπάρχουν προβλήματα και βλέπουμε και την περαιτέρω ανάπτυξή του, με στόχο να το επεκτείνουμε τουλάχιστον 150 στρέμματα σε κάποιο χώρο αν όχι στον ίδιο. Έχουμε τα ζητήματα που έχουν σχέση με τον εκθεσιακό μας χώρο που θέλουμε την ενεργειακή αναβάθμισή του, έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία όπου η Περιφέρεια θα διαθέσει σε προγράμματα πάνω από 100 εκ. ευρώ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και προγράμματα που θα ‘ρθουν να ενισχύσουν και τα Επιμελητήρια για την αναβάθμισή τους, για την κατάρτιση προσωπικού και φυσικά την προβολή, την προώθηση και την εξωστρέφεια μέσα από συμμετοχή σε εκθέσεις και με άλλα μέσα της περιοχής μας. Νομίζω ότι μέσα από μία πολύ καλή συνεργασία και συνεννόηση θα μπορέσουμε πραγματικά να πετύχουμε τους στόχους, τους οποίους έχουμε βάλει για τα επόμενα χρόνια».
Αναφορά στο νέο νομοσχέδιο για τη χρήση αιγιαλού και παραλίας από τις επιχειρήσεις
Σχολιάζοντας τέλος το νέο νομοσχέδιο για τη χρήση αιγιαλού και παραλίας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας σημείωσε: «Από την πρώτη στιγμή που είδαμε την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, κυρίως τα Επιμελητήρια που έχουμε άμεσο ενδιαφέρον με μεγάλα παραλιακά μέτωπα, οργανώσαμε μία επιτροπή στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων όπου αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 15 Επιμελητήρια συμμετέχουν ενεργά με προτάσεις, όπως και εμείς έχουμε καταθέσει τις δικές μας, για να προλάβουμε πιθανόν κάποιες δυσάρεστες εξελίξεις που μπορεί να είναι αρνητικές για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και κάνουν χρήση αιγιαλού και παραλίας. Να θυμίσω ότι όλη η συζήτηση έχει ξεκινήσει και εξαιτίας του κινήματος της πετσέτας ή της ξαπλώστρας όπως είχε ονομαστεί και όπου ναι μεν συμφωνούμε ότι θα πρέπει ναι να υπάρχουν συγκεκριμένα όρια, αλλά χρειάζονται βελτιώσεις για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να λειτουργούν νόμιμα χωρίς προβλήματα, να ξέρουν τους χώρους που κατέχουν, να πληρώνουν τα μισθώματά τους. Θα έχουμε τη δυνατότητα τη Δευτέρα που έρχεται να μιλήσουμε με την υπεύθυνη για τη διαχείριση δημόσιας περιουσίας, στη συνάντηση που θα έχουμε τα τέσσερα Επιμελητήρια, Καβάλας, Χαλκιδικής, Εύβοιας και Αχαΐας, καθώς είμαστε οι εκπρόσωποι των υπολοίπων Επιμελητηρίων και της Κεντρικής Ένωσης, σε μία συζήτηση για να δούμε τη διαβούλευση που θα έρθει σε λίγο για το νέο νομοσχέδιο. Είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή μας, ειδικά για την περιοχή των Αμμολόφων, της Κεραμωτής, αλλά και για τις παραλίες της Θάσου, όπου υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να λυθούν μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο».