Καβάλα

Σε θολό τοπίο κινείται το σχέδιο συνενώσεων των ΔΕΥΑ

Άγγελος Λογγάρης: Δεν είναι ξεκαθαρισμένο το εδαφικό, δηλαδή εάν θα συνενωθούν σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας ή σε ευρύτερη περιοχή

Στο θέμα της επικείμενης συνένωσης των Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας, το οποίο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, αναφέρθηκε με δηλώσεις που έκανε στην τοπική ΕΡΑ, ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας, Άγγελος Λογγάρης.

Στο πλαίσιο των επικείμενων αλλαγών συνεδρίασαν τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα, όπου και βρέθηκε ο κ. Λογγάρης, η γενική συνέλευση της Ένωσης Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας, αλλά και το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.).

«Δεν είναι ξεκαθαρισμένο το εδαφικό, δηλαδή εάν οι Δ.Ε.Υ.Α. θα συνενωθούν μόνο σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας ή σε ευρύτερη περιοχή, διότι ακούγονται αρκετά πράγματα…»

«Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Σκυλακάκης, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε, έκανε παρουσίαση των γενικών αρχών του νομοσχεδίου, βάσει του οποίου θα γίνουν οι συνενώσεις των Δ.Ε.Υ.Α. Αυτό το οποίο παρουσιάστηκε και συζητήθηκε, τόσο στο διοικητικό συμβούλιο της Κ.Ε.Δ.Ε., όσο και στη γενική συνέλευση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α., αφορούσε τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση για να κάνει τις συνενώσεις. Δεν είναι ξεκαθαρισμένο το εδαφικό, δηλαδή εάν οι Δ.Ε.Υ.Α. θα συνενωθούν μόνο σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας ή σε ευρύτερη περιοχή, διότι ακούγονται αρκετά πράγματα, δηλαδή ότι θα γίνουν μόνο 15 Δ.Ε.Υ.Α., οι οποίες θα περιλαμβάνουν Δ.Ε.Υ.Α. και Δήμους που δεν έχουνε Δ.Ε.Υ.Α., αλλά έχουν υπηρεσία ύδρευσης και θα είναι ανά τρεις ή τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες. Για την περιοχή μας έχει ακουστεί ότι η  συνένωση θα γίνει ανάμεσα στις Π.Ε. Σερρών, Δράμας και Καβάλας», τόνισε σχετικά ο κ. Λογγάρης. 

«Θα γίνουν συνενώσεις και στις Τεχνικές Υπηρεσίες και στις Οικονομικές Υπηρεσίες. Θα υπάρχει ένα διοικητικό συμβούλιο που θα είναι 9μελές…»

«Η άλλη πρόταση είναι οι συνενώσεις να γίνουν μόνο σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας. Από εκεί και μετά θα γίνουν συνενώσεις και στις Τεχνικές Υπηρεσίες και στις Οικονομικές Υπηρεσίες. Θα υπάρχει ένα διοικητικό συμβούλιο που θα είναι 9μελές και θα αποτελείται από πέντε δημάρχους, δυο εκπροσώπους της κυβέρνησης, έναν καθηγητή και ο τον γενικό διευθυντή, ο οποίος θα διευθύνει την επιχείρηση.  Αυτά ήταν από τη μεριά του υπουργείου. Από εκεί και μετά υπάρχει μεγάλη αντίδραση από τους δημάρχους και από τους προέδρους των Δ.Ε.Υ.Α., η οποία εκφράστηκε στη γενική συνέλευση και λέει ότι δεν είναι εφικτό να γίνει, διότι υπάρχουν ιδιομορφίες, που έχουν σχέση με τις τοπικές συνθήκες κάθε περιοχής. Είναι αυτό που λέμε με μία λέξη τοπικότητα», συμπλήρωσε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας. 

«Ένα ακόμη πολύ σημαντικό θέμα είναι ότι οι Δήμοι θα χάσουν ένα περιουσιακό τους στοιχείο, διότι τα δίκτυα είναι περιουσιακό στοιχειό των Δήμων…»

«Οι τοπικές συνθήκες είναι αυτές που χαρακτηρίζουν και τους Δήμους στην Π.Ε. Καβάλας και σε κάθε άλλη περιοχή. Ένα ακόμη πολύ σημαντικό θέμα είναι ότι οι Δήμοι θα χάσουν ένα περιουσιακό τους στοιχείο, διότι τα δίκτυα είναι περιουσιακό στοιχειό των Δήμων, δεν είναι κάτι αυθύπαρκτο. Τα έχει πληρώσει ο δημότης της κάθε περιοχής. Όλα αυτά μπαίνουν στο τραπέζι. Το μόνο θετικό ήταν ότι ο υπουργός έδειξε μία διάθεση να γίνει ένας διάλογος κι όχι να υπάρξουν βεβιασμένες κινήσεις. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Η διάθεση είπαμε ότι είναι, δεν αποκλείει ότι μπορεί να υπάρξει ο αιφνιδιασμός. Το σίγουρο είναι όμως ότι όλα αυτά θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2024», επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Άγγελος Λογγάρης.  

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button