Ελλάδα

Ρεύμα: Έρχονται νέες μειώσεις στα τιμολόγια – Οι εκπλήξεις με τα πράσινα και τα κίτρινα

Αν και τα περιβόητα «χρωματιστά» τιμολόγια μπορεί έως τώρα να μην έχουν καταφέρει να αποσαφηνίσουν στο μέγιστο βαθμό τις χρεώσεις που επιβάλλονται στο ρεύμα από τους παρόχους, αν μη τι άλλο όμως ήταν «τυχερά». Και αυτό γιατί από τις αρχές του χρόνου το κόστος ενέργειας συρρικνώνεται διαρκώς φλερτάροντας πλέον με τιμές που είχαν να εμφανιστούν προ κρίσης. Η συγκεκριμένη τάση συνεχίζεται και τον Μάρτιο με το κόστος να καταγράφει πλέον «βουτιά» 82%.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Αν και οι επίσημες ανακοινώσεις για τα τιμολόγια ρεύματος μηνός Μαρτίου, θα γίνουν μέσα στις επόμενες ημέρες, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι θα υπάρξουν σοβαρές θετικές εκπλήξεις τόσο για τα πράσινα όσο και για τα κίτρινα τιμολόγια, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

«Βουτιά» 82% στην τιμή του ρεύματος

Είναι ενδεικτικό πως μια μεγαβατώρα κοστίζει πλέον κάτω από 75 ευρώ (δηλαδή 0,075 €/kWh) όταν, εν μέσω κρίσης είχε αναρριχηθεί ακόμη και στα 436 ευρώ (0,436 €/kWh), δηλαδή καταγράφει πτώση 82%.

Τον Μάρτιο, οι τιμές λιανικής του ρεύματος αναμένεται ότι θα υποχωρήσουν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

Το πράσινο τιμολόγιο του βασικού παρόχου διαμορφώνεται στα 9,2 λεπτά, ενώ τα κίτρινα τιμολόγια του Μαρτίου θα ξεκινάνε από τα 8 λεπτά την κιλοβατώρα.

Εφόσον οι εταιρείες δεν αλλάξουν εκπτωτική πολιτική για το μήνα Μάρτιο τότε υπολογίζεται πως σημαντικός αριθμός πράσινων τιμολογίων θα έχει οικονομικότερη τιμή από το φθηνότερο τιμολόγιο του Φεβρουαρίου που ήταν στα 11,798 λεπτά/KWh.

«Ψαλίδι» στην τιμή αναμένεται να προκύψει και για τα κίτρινα τιμολόγια exante, τα οποία ενδέχεται να κινηθούν κάτω από τα 10 λεπτά/KWh μεταξύ 8 και 9 λεπτά/KWh.

Όπως και να έχει, η αποκλιμάκωση της τιμής χονδρικής, που προέκυψε ως αποτέλεσμα της νέας υποχώρησης της τιμής του φυσικού αερίου, της χαμηλής ζήτησης αλλά και της αυξημένης παραγωγής των ΑΠΕ, αναμένεται να επηρεάσει θετικά τις τιμές του ρεύματος για το μήνα Μάρτιο.

Τι ισχύει με τα «πράσινα» και τα «κίτρινα» τιμολόγια

Το «σήμα» για τις νέες χαμηλότερες τιμές στα τιμολόγια, θα δοθεί με την ανακοίνωση του πράσινου τιμολογίου για τον μήνα Μάρτιο, που θα γίνει την 1η του μηνός όπως υποχρεούνται όλες οι εταιρείες προμήθειας.

Ο Μάρτιος, υπό αυτό το πρίσμα, αναμένεται να κινηθεί χαμηλότερα από το Φεβρουάριο και στα τιμολόγια όλων των χρωμάτων, με τις προοπτικές να δείχνουν ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί.

Ειδικά για τα κίτρινα τιμολόγια θα πρέπει να επισημανθεί πως έχουμε δύο κατηγορίες:

Τα exante αυτά που η τιμή τους καθορίζεται στην αρχή του μήνα και δεν μειώνεται αν τελικά η τιμή κινηθεί χαμηλότερα στη χονδρεμπορική αγορά, και τα expost αυτά που η τιμή τους καθορίζεται με βάση την πορεία της τιμής της χονδρεμπορικής και ουσιαστικά είναι costplus, δηλαδή το κόστος της τιμής ενέργειας συν ένα εύλογο κέρδος

Και μπορεί η εν λόγω κατηγορία κυμαινόμενων τιμολογίων να θυμίζει πολύ τα παλιά τιμολόγια με ρήτρα αναπροσαρμογής, τα οποία και «έκαψαν» τους καταναλωτές όταν ανέβηκαν απότομα οι τιμές της χονδρικής, μόνον που αυτό το διάστημα η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. Σήμερα οι τιμές της χονδρικής βρίσκονται σε πτωτικό κανάλι και αυτό μετατρέπει τις ρήτρες αναπροσαρμογής της τρέχουσας περιόδου σε «σύμμαχο» των καταναλωτών, δεδομένου ότι παρασύρουν χαμηλότερα τις χρεώσεις.

Πηγή: nownews.gr

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button