Καβάλα

Πυρετώδεις προετοιμασίες για την Kavala Expo 2021

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την έκθεση Kavala Expo 2021, η οποία θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 8 – 11 Οκτωβρίου στο Εκθεσιακό Κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» στην Νέα Καρβάλη.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για την έκθεση είναι μεγάλο, καθώς έχει ήδη καταληφθεί το 70% του ωφέλιμου χώρου από τους εκθέτες. Τιμώμενη περιοχή για φέτος θα είναι η Εύβοια, η οποία δοκιμάστηκε σκληρά από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

«Περιμέναμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς η δική μας έκθεση «κουμπώνει» με αυτήν. Είδαμε τις προϋποθέσεις, τους όρους και γενικότερα το πως στήθηκε και λειτουργεί η Δ.Ε.Θ.»

Όπως τόνισε αρχικά ο πρόεδρος του ΕΒΕ Καβάλας, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης δείχνει επί της ουσίας τον δρόμο στην Kavala Expo 2021 και το πως αυτή θα διεξαχθεί ομαλά και με υγειονομική ασφάλεια.

«Περιμέναμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς η δική μας έκθεση «κουμπώνει» με αυτήν. Είδαμε τις προϋποθέσεις, τους όρους και γενικότερα το πως στήθηκε και λειτουργεί η Δ.Ε.Θ., η οποία είναι η πρώτη μεγάλη έκθεση που γίνεται στην Ευρώπη εν μέσω πανδημίας, με πολλές επιχειρήσεις να μετέχουν και με μια προσέγγιση ότι περίπου 100.000 επισκέπτες θα περάσουν από αυτήν. Όλοι οι επισκέπτες είναι εμβολιασμένοι ή φέρουν πιστοποιητικό που επιβεβαιώνει ότι έχουν νοσήσει. Αυτό έχουμε αποφασίσει κι εμείς για την δική μας έκθεση. Ωστόσο προσπαθούμε να έχουμε μια παρέκκλιση και να δεχόμαστε επισκέπτες και με rapid test. Μέχρι στιγμής πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εμβολιασμένοι κι όσοι πέρασαν τον ιό μπορούν να περάσουν ελεύθερα στην έκθεση του Επιμελητηρίου Καβάλας», σημείωσε σχετικά ο Μάρκος Δέμπας.

«Η έκθεσή μας οργανώνεται συστηματικά εδώ και ενάμιση μήνα, τόσο σε σχέση με τις τεχνικές υποδομές της, όσο και σε σχέση με τους ίδιους τους εκθέτες…»

Όσον αφορά τις διεργασίες σχετικά με την προετοιμασία της Kavala Expo 2021, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας τόνισε: «Η έκθεσή μας οργανώνεται συστηματικά εδώ και ενάμιση μήνα, τόσο σε σχέση με τις τεχνικές υποδομές της, όσο και σε σχέση με τους ίδιους τους εκθέτες. Ήδη το 70% του ωφέλιμου χώρου του Εκθεσιακού Κέντρου έχει καταληφθεί από τους εκθέτες. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από το εξωτερικό, κυρίως από τη Σερβία, αλλά και τη Βουλγαρία. Μεγάλο επίσης είναι το ενδιαφέρον από τα Επιμελητήρια της χώρας μας, με επιχειρήσεις τους, οι οποίες θα παρουσιάσουν τα προϊόντα τους. Αξίζει να πούμε ότι είχαμε επαφή με το Επιμελητήριο της Εύβοιας, η οποία θα είναι η τιμώμενη περιοχή στην έκθεση μας, επειδή πρόσφατα δοκιμάστηκαν από τις μεγάλες πυρκαγιές και θέλουμε να τους φιλοξενήσουμε για να τους δώσουμε κι ένα μήνυμα στήριξης για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί μέσα από την τραγωδία που βίωσαν.

Γενικότερα εργαζόμαστε πυρετωδώς για την έκθεση, αλλά και για τις παράλληλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην περίοδο της έκθεσης και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε πολλά περισσότερα να ανακοινώσουμε ίσως και μέσα από μια συνέντευξη Τύπου».

«Οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη σε γενικές γραμμές ήταν θετικές, ίσως περισσότερο από το αναμενόμενο…»

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας κλήθηκε να σχολιάσει και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και τον αντίκτυπο που θα έχουν αυτές στις επιχειρήσεις.

«Οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη σε γενικές γραμμές ήταν θετικές, ίσως περισσότερο από το αναμενόμενο. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι δεν έχει ηρεμήσει η κοινωνία και η οικονομία, καθώς συνεχίζουμε να έχουμε την πανδημία, τα προβλήματα υπάρχουν και φοβόμαστε να μην έχουμε ξανά έναν δύσκολο χειμώνα με κλεισίματα της οικονομίας κλπ. Είδαμε μια δέσμη μέτρων από τον πρωθυπουργό που πραγματικά κάποια από αυτά είναι προς τη θετική κατεύθυνση», επισήμανε αρχικά για το θέμα ο Μάρκος Δέμπας.

«Πάνω από το 65% των επιχειρήσεων θα δουν χαμηλότερα ποσά από αυτά που υπολόγιζαν ότι θα επιστρέψουν…»

«Ειδικά για τις επιχειρήσεις, το κυρίαρχο και μη αναμενόμενο από εμάς, είχε να κάνει με την επιστρεπτέα προκαταβολή. Ανάλογα με την πτώση του τζίρου και των ζημιών για όλους τους κύκλους της, υπάρχει η δυνατότητα ακόμη και μη επιστροφής ούτε ενός ευρώ για κάποιες περιπτώσεις. Επίσης όποιος έχει να πληρώσει και το κάνει εφάπαξ θα έχει έκπτωση 15%. Όσοι δεν μπορούν, έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν σε 60 δόσεις. Μας προβλημάτιζε πως θα πληρωθούν αυτά τα ποσά από 1.1.22. Πάνω από το 65% των επιχειρήσεων θα δουν χαμηλότερα ποσά από αυτά που υπολόγιζαν ότι θα επιστρέψουν. Η απόφαση αυτή δίνει μια σχετική ανάσα στις επιχειρήσεις και βοηθά τη ρευστότητά τους. Τα υπόλοιπα μέτρα για την απορρόφηση των αυξήσεων στην ενέργεια χωρίς επιβάρυνση των επιχειρήσεων και νοικοκυριών, για τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στο 13% σε βασικούς κλάδους, τη μείωση της φορολογίας από το 24% στο 22% από το 2022, είναι σίγουρα μέτρα που ανακουφίζουν σε αυτή τη δύσκολη φάση επιχειρήσεις και νοικοκυριά», συμπλήρωσε σχετικά ο πρόεδρος του ΕΒΕ Καβάλας.

«Μετά την κατήφεια του 2020 και αρχή του 2021, βλέπουμε τους τελευταίους μήνες ότι αρχίζει να αλλάζει λίγο το κλίμα…»

«Τα προβλήματα σίγουρα όμως παραμένουν. Γι’ αυτό είμαστε σε συνεχή επαφή με όλα τα κυβερνητικά στελέχη και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Δεν κρύβω ότι ήταν μια θετική έκπληξη το γεγονός ότι για πρώτη φορά πρωθυπουργός έρχεται στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων. Αυτό δείχνει με σαφή τρόπο το πόσο σοβαρά ο ίδιος και η κυβέρνηση παίρνουν τον ρόλο των επιχειρήσεων και του θεσμού των Επιμελητηρίων. Συζητήσαμε για τη βελτίωση ακόμη περισσότερο των επιχειρήσεων μας, τονίσαμε ότι τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ πρέπει να κατευθυνθούν σε στοχευμένες δράσεις, μιλήσαμε για τις επενδύσεις που είναι σε εξέλιξη, ο σιδηρόδρομος, το φυσικό αέριο, τα λιμάνια κι όλα αυτά μας δίνουν ένα στίγμα ότι είμαστε σε μια δύσκολη αλλά και μια ευνοϊκή συγκυρία ταυτόχρονα. Το άλμα που είδαμε με την ανάπτυξη στο 16%, που θα είναι υψηλότερο όταν μετρηθεί και ο Αύγουστος, το ότι θα φτάσουμε στην αύξηση του ΑΕΠ, είναι δείγματα του τι θα συμβεί και την επόμενη χρονιά. Τα προβλήματα δεν λύνονται ως δια μαγείας. Συνεχίζουν να υπάρχουν, αλλά είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την κάθε επιχείρηση. Μετά την κατήφεια του 2020 και αρχή του 2021, βλέπουμε τους τελευταίους μήνες ότι αρχίζει να αλλάζει λίγο το κλίμα. Βλέπουμε μεγάλες επενδύσεις να θέλουν να καταλήξουν στη χώρα και την περιοχή μας. Αυτές οι εξελίξεις θα συμβάλλουν, ώστε να έχουμε περισσότερο πλούτο και θέσεις απασχόλησης για να βγούμε από τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε», υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο Μάρκος Δέμπας.

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button