Περιφέρεια

Πολυήμερη και τιτάνια προσπάθεια στον Νέστο

Αλέξης Πολίτης: Ως Περιφέρεια είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τη συνδρομή του προσφέραμε / Είμαστε πανέτοιμοι προκειμένου να ανακουφιστούν οι συμπολίτες μας / Το σενάριο της αμέλειας είναι υπαρκτό

«Μετά από μία πολυήμερη και τιτάνια προσπάθεια για να σβήσει η φωτιά που ξέσπασε στον Δήμο Νέστου, από το πρωί της Παρασκευής (25/8) μπορούμε επιτέλους να μιλάμε με αισιοδοξία. Είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο, τα πράγματα πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο, δεν υπάρχουν ενεργές εστίες, ωστόσο θα υπάρχει υψηλή επιφυλακή και επιτήρηση του χώρου από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για το επόμενο διάστημα».

Τα παραπάνω επισήμανε στο πλαίσιο δηλώσεών του στην ΕΡΑ Καβάλας, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αλέξης Πολίτης, ο οποίος συμπλήρωσε ακόμη ότι και την Παρασκευή (25/8) οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν στη διάθεσή τους ένα ελικόπτερο, το οποίο επιχειρούσε όπου απαιτούνταν, ενώ αναφέρθηκε και στον προβληματισμό που υπήρξε το βράδυ της Πέμπτης (24/8) με δύο αναζωπυρώσεις στην περιοχή κοντά στην Αβραμηλιά, οι οποίες ωστόσο ελέγχθηκαν άμεσα, παρά το ότι στη συγκεκριμένη περιοχή τελικά δεν έβρεξε.

«Εμείς ως Περιφέρεια είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τη συνδρομή που προσφέραμε…»

«Νομίζω ότι αν συνεχίσουμε έτσι θα μπορέσει κάποια στιγμή μέσα στις επόμενες ημέρες η Πυροσβεστική Υπηρεσία να σημάνει λήξη του γενικού συναγερμού. Θέλω να εξάρω το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς ήταν λίγοι οι πυροσβέστες μας, γιατί είχαν διαμοιραστεί και σε άλλα μέτωπα. Τόσο οι επίγειες, όσο και οι εναέριες δυνάμεις ήταν λίγες αυτές τις ημέρες, αφού υπήρχαν πάρα πολλά αλλά συμβάντα στην περιοχή μας, στον Έβρο και στη Ροδόπη, οπότε υπήρχε ένας κατακερματισμός των δυνάμεων. Εμείς ως Περιφέρεια είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τη συνδρομή που προσφέραμε. Άμεσα μισθώσαμε μηχανήματα μέσω του ειδικού μητρώου της Πολιτικής Προστασίας, τα οποία δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες όπου μας ζητήθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Τα μηχανήματα της Περιφέρειας και αυτά ήταν σε μόνιμη μάχιμη θέση και λειτουργούσαν και αυτά και ενεργούσαν. Η ίδια η Περιφέρεια μέσω της δράσης που έκανε για να συλλέξουμε πράγματα για τους εθελοντές, για τους κατοίκους, τους πυροσβέστες, δημιούργησε μία αλυσίδα αγάπης που πραγματικά εντυπωσιάστηκα από τον όγκο των πραγμάτων που συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης». Όλοι συνέδραμαν στην περίπτωση αυτή πάρα πολύ σημαντικά», ανέφερε σχετικά ο Αλέξης Πολίτης.

«Είμαστε πανέτοιμοι, προκειμένου να ανακουφιστούν οι συμπολίτες μας…»

«Σημαντική ήταν η αρωγή μας στο κομμάτι της διακομιδής των ασθενών από το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης στο δικό μας Νοσοκομείο, με αυτοκίνητα της Περιφέρειας βοηθήσαμε σημαντικά στη διακομιδή των ανθρώπων, στη μεταφορά των συνοδών τους στο Νοσοκομείο, την ξεκούραση των γιατρών που συνόδευαν τους ανθρώπους αυτούς στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» που την κλιματίσαμε και τους περιμέναμε εκεί με παγωμένα νερά και όλα τα σχετικά μέχρι να φύγουν πίσω στον τόπο τους. Η τέταρτη πτυχή των δράσεων που κάναμε εμείς έχει να κάνει με την άμεση σύσταση των αρμόδιων επιτροπών που χρειάζονται, προκειμένου να ελέγξουν και να κάνουν μία επιστασία για το τι έχει χαθεί και από εκεί και πέρα να προβούν άμεσα σε αποζημιώσεις στον βαθμό των αρμοδιοτήτων μας, γιατί δεν αποζημιώνει η Περιφέρεια τα πάντα. Αποζημιώνει συγκεκριμένα πράγματα που αναφέρονται και στο δελτίο Τύπου πολύ εκδώσαμε. Είμαστε πανέτοιμοι, προκειμένου να ανακουφιστούν οι συμπολίτες μας. Αν κάποιος χάσει την περιουσία του, το πλέον σημαντικό είναι τα άμεσα ανταλλακτικά, ώστε να λάβει αποζημίωση. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα μετά την υγεία, να χάνεις κομμάτι ή ολόκληρη την περιουσία σου. Πρέπει αυτοί οι άνθρωποι συντονισμένα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αποζημιωθούν με ταχύτητες που πρέπει να ξεπεράσουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς μας και νομίζω ότι θα το κάνουμε, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντική ανακούφιση, όχι μόνο υλική, αλλά η ψυχολογική για τους ανθρώπους αυτούς. Δεν πρέπει να χαθεί μέρα», συμπλήρωσε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας. 

«Κάνω έκκληση σε όλους τους πολίτες να προσέχουν ιδιαίτερα. Δεν έχει βρεθεί ακόμη τι προκάλεσε την πυρκαγιά στο Διαλεχτό και στις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου Νέστου, ωστόσο σίγουρα το σενάριο της αμέλειας είναι υπαρκτό και πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί…»

«Οι επιτροπές είναι έτοιμες και άμεσα θα ριχθούν στον αγώνα της καταμέτρησης των ζημιών. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη λειτουργία του μηχανισμού και από την Πολιτική Προστασία, μία άλλη έκφανση που δεν την ανέφερα, σε συνεργασία με τους υπαλλήλους πολιτικής προστασίας και τον προϊστάμενο τον κ. Κιβράκη, ο οποίος είναι και καλός μου φίλος. Δεν φύγαμε στιγμή από το μέτωπο της μάχης, ήμασταν εκεί, συντονίζαμε και κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε πάντα με τις υποδείξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Γενικότερα είμαι πολύ ικανοποιημένος και εύχομαι να μη μας ξαναβρεί ένα τέτοιο κακό. Κάνω έκκληση σε όλους τους πολίτες να προσέχουν ιδιαίτερα. Δεν έχει βρεθεί ακόμη τι προκάλεσε την πυρκαγιά στο Διαλεχτό και στις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου Νέστου, ωστόσο σίγουρα το σενάριο της αμέλειας είναι υπαρκτό και πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί, γιατί υπάρχει κλιματική αλλαγή αυτή είναι η μία ανάγνωση, υπάρχουν κακόβουλες ενέργειες και αυτή είναι η δεύτερη ανάγνωση, υπάρχει όμως και η αμέλεια που είναι η τρίτη ανάγνωση, Όλα αυτά τα τρία είναι εκρηκτικό μείγμα που αν τα συναθροίσεις, σίγουρα δεν είσαι μπροστά σε μία ευχάριστη κατάσταση Οπότε το επόμενο βήμα που πρέπει να γίνει είναι ένας κεντρικός ανασχεδιασμός σε ό,τι αφορά την πυροπροστασία και τη δασοπυρόσβεση», τόνισε ακόμη ο Αλέξης Πολίτης. 

«Είναι τρεις παράγοντες που πρέπει να τους υπολογίσουμε, να τους ξαναδιαβάσουμε. Η Ευρώπη πρέπει να τους  ξαναδιαβάσει και να συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση…»

«Πρέπει κεντρικά να υπάρχει ένας ανασχεδιασμός και όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να συνυπολογίσουμε αυτούς τους παράγοντες που μόλις ανέφερα. Εμπρησμός είναι μια πραγματικότητα ουσιαστική. Είναι πάρα πολλοί οι κακόβουλοι που θέλουν να κάνουν κακό στα δάση και στην περιοχή μας. Αμέλεια, η οποία πολλές φορές είναι στα όρια της εγκληματικής αμέλειας και σίγουρα και η κλιματική αλλαγή. Είναι τρεις παράγοντες που πρέπει να τους υπολογίσουμε, να τους ξαναδιαβάσουμε. Η Ευρώπη πρέπει να τους  ξαναδιαβάσει και να συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση, για να υπάρξει ένα γενικότερο αναδιαρθρωμένο πλάνο κατάσβεσης των πυρκαγιών. Και φυσικά προφυλάξης μιας και το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν», ανέφερε καταληκτικά ο Αλέξης Πολίτης.

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button