Οικονομία

Πολλοί επαγγελματίες και έμποροι ζουν με 600 ή 700 ευρώ

Μάρκος Δέμπας: Το φορολογικό νομοσχέδιο μας τσουβαλιάζει όλους με οριζόντια μέτρα / Υπουργέ των Οικονομικών, δέχεσαι ότι χαμηλοσυνταξιούχος με τα 600 ευρώ μπορεί να ζήσει ενώ τον επαγγελματία τον θεωρείς κλέφτη

«Άστραψε και βρόντηξε» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, μιλώντας στον «Ενήμερο» για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι υπήρξε αιφνιδιασμός εκ μέρους της κυβέρνησης, την οποία κάλεσε να το ξανασκεφτεί.

«Το σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στο Αγρίνιο, όπου και τα 59 εξέφρασαν την αντίθεσή τους σ’ αυτό το νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή. Από εδώ και πέρα υπό τη σκέπη της Κ.Ε.Ε.Ε. ξεκινούν και οι αντιδράσεις σε όλα όσα αναφέρονται μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο που μας τσουβαλιάζει όλους με οριζόντια μέτρα που υποτίθεται έρχονται για να πατάξουν τη φοροδιαφυγή», υπογράμμισε αρχικά ο κ. Δέμπας. 

«Σε ένα νομοσχέδιο φορολογικό που έχει άμεση σχέση με την επιχειρηματικότητα δεν ενημερώνεις, δεν συζητάς, το ανακοινώνεις μέσω του Τύπου κι από εκεί και μετά έρχεσαι εκ των υστέρων πρώτον να μας βρίσεις…»

«Είμαι σίγουρος ότι στο τέλος απλά νομιμοποιούν τη φοροδιαφυγή κι αυτούς που θέλουν να διαφύγουν από την πληρωμή των φόρων τους. Είναι ένα νομοσχέδιο που έρχεται εντελώς αιφνιδιαστικά, που έρχεται χωρίς να ενημερώσει ούτε καν την Κ.Ε.Ε.Ε. που είθισται να λέμε ότι τα Επιμελητήρια είναι επίσημα οι σύμβουλοι του Κράτους. Σε ένα νομοσχέδιο φορολογικό που έχει άμεση σχέση με την επιχειρηματικότητα δεν ενημερώνεις, δεν συζητάς, το ανακοινώνεις μέσω του Τύπου κι από εκεί και μετά έρχεσαι εκ των υστέρων πρώτον να μας βρίσεις, γιατί την επόμενη μέρα βγήκαν πολλά «παπαγαλάκια» που έλεγαν ότι η επιχειρηματικότητα δεν δηλώνει, δεν πληρώνει κ.ο.κ. και ταυτόχρονα μας λένε ότι εντοπίσαμε τις επιχειρήσεις με ένα 1 εκ. ευρώ τζίρο και κέρδη μηδέν. Άρα μας λένε μπροστά στα μούτρα μας, ότι ξέρουν ποιοι φοροδιαφεύγουν, ξέρουν ποιοι είναι αυτοί που κλέβουν και δεν πηγαίνουν εκεί επιτόπου να τους πιάσουν, να τους ελέγξουν και εφόσον δουν ότι πράγματι φοροδιαφεύγουν να τους κλείσουν», επισήμανε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

«Αυτές οι 650.000 επιχειρήσεις είναι πραγματικά η ραχοκοκαλιά της χώρας και πρέπει να το καταλάβουν μερικοί και δεν συμπεριφέρεσαι τόσο απαξιωτικά σε αυτές τις επιχειρήσεις….»

«Δεν μπορείς να κατηγορήσεις αυτές τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που όλοι προεκλογικά μας έλεγαν ότι είμαστε η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας κι αυτοί που προσφέρουν τον πλούτο στη χώρα και αυξάνουν το Α.Ε.Π. της χώρας, που είναι και η αλήθεια. Αυτές οι 650.000 επιχειρήσεις είναι πραγματικά η ραχοκοκαλιά της χώρας και πρέπει να το καταλάβουν μερικοί και δεν συμπεριφέρεσαι τόσο απαξιωτικά σε αυτές τις επιχειρήσεις. Αυτές που σήμερα τις κατηγορείς και λες ότι όλοι φοροδιαφεύγουν, απασχολούν πάνω από δυο εκατομμύρια εργαζόμενους, προσφέρουν το σύνολο του Α.Ε.Π. της χώρας και είναι αυτές που πληρώνουν και τους δημοσίους υπαλλήλους και τους μισθωτούς που απασχολούμε στις επιχειρήσεις μας. Είναι οριζόντια μέτρα που μας πάνε 30 χρόνια πίσω στην εποχή του Αλέκου Παπαδόπουλου επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. που μας είχαν βάλει τεκμήρια τότε να θυμίσω, με τα τετραγωνικά μέτρα του γραφείου μας ή του σπιτιού μας κι όλοι αυτοί πολύ σύντομα κατάλαβαν ότι αυτά τα μέτρα δεν πιάνουν τόπο, όπως και αυτό το νομοσχέδιο δεν θα πιάσει τόπο», ανέφερε ακόμη ο κ. Δέμπας. 

«Φυσικά και υπάρχει φοροδιαφυγή, όμως δεν καταλαβαίνουν κάποιοι ότι αυτή τη στιγμή πολλοί έμποροι, αλλά και επαγγελματίες ζουν με 600 ή 700 ευρώ…»

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας τόνισε με έμφαση ότι: «Θα πρέπει ο υπουργός να μας ακούσει πολύ προσεκτικά, να ακούσει αυτά που θα μεταφέρουμε εκ των έσω από κάτω προς τα πάνω και για το τι συμβαίνει σε επιχειρήσεις, για να καταλάβουμε ότι αυτό το νομοσχέδιο θα πρέπει να δεχθεί σημαντικές αλλαγές. Για να μην παρεξηγηθούμε, είμαστε υπέρ της υγιούς επιχειρηματικότητας, υπέρ της υγιούς ανταγωνιστικότητας, χωρίς φοροδιαφυγή. Φυσικά και υπάρχει φοροδιαφυγή, όμως δεν καταλαβαίνουν κάποιοι ότι αυτή τη στιγμή πολλοί έμποροι, αλλά και επαγγελματίες, ναι, ζουν με 600 ή 700 ευρώ, βιοπορίζονται στην ουσία, γιατί μας παρουσιάζουν το παράδειγμα ότι δεν μπορεί ο επιχειρηματίας με πληρώνει όσο ένας χαμηλοσυνταξιούχος. Δεν καταλαβαίνει το ίδιο το κράτος. Εσύ κύριε υπουργέ των Οικονομικών, δέχεσαι ότι χαμηλοσυνταξιούχος με τα 600 ευρώ μπορεί να ζήσει και έρχεσαι και μου λες ότι ο επαγγελματίας που βγάζει 600 ευρώ για να ζήσει, αυτόν τον λες, όχι είσαι κλέφτης και πρέπει να δηλώνεις 1.100 ευρώ τον μήνα για να σε φορολογήσω. Δεν το περιμέναμε κάτι τέτοιο. Περιμέναμε ότι θα έχουμε κάποια μέτρα μέσα από συζήτηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά όχι αυτό που έρχεται».

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button