Οικονομία

Πολλές επιχειρήσεις σκέφτονται να βάλουν προσωρινό «λουκέτο»

Αντιμέτωπες με το δίλημμα της αναστολής ή μη της λειτουργίας τους, μέχρις ότου επανέλθει η κανονικότητα στην οικονομία, βρίσκονται αρκετές επιχειρήσεις όλων των κλάδων της Π.Ε. Καβάλας, όπως αποκάλυψε μιλώντας στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας.

Παράλληλα εκτίμησε ότι συνολικά το 2022 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά, ενώ με έμφαση υπογράμμισε ότι οι τοπικές επιχειρήσεις αδυνατούν πλέον να κάνουν τον προγραμματισμό τους για την επόμενη ημέρα, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς προς το χειρότερο.

«Το μεγάλο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν πια οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που πραγματικά δίνουν έναν καθημερινό αγώνα για να μπορέσουν να επιβιώσουν…»

«Αυτό που βιώνει η αγορά εδώ και έναν μήνα είναι κάτι πρωτόγνωρο, αν και νομίζω ότι την λέξη πρωτόγνωρο που τη χρησιμοποιήσουμε και σε άλλες περιόδους, όπως στην οικονομική κρίση και στην πανδημία, χάνει το νόημά της. Ζούμε υπό το βάρος καταστάσεων πληθωριστικής πίεσης, χωρίς ανάπτυξη και με πολλά προβλήματα. Είμαστε ξανά ευάλωτοι και μάλιστα μετά από μια δεκαετία που περάσαμε τόσα, έρχεται τώρα κι αυτή η κρίση που μας καθιστά ακόμη πιο …ασθενείς. Το μεγάλο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν πια οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που πραγματικά δίνουν έναν καθημερινό αγώνα για να μπορέσουν να επιβιώσουν», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

«Η δική μας γενιά δεν είχε ζήσει μια τέτοια εικόνα με καθημερινές αυξήσεις σε προϊόντα, σε πρώτες ύλες, καύσιμα, στο ενεργειακό κόστος και τρομακτικές αυξήσεις στο ράφι. Όλα αυτά απορυθμίζουν την κοινωνία και τις επιχειρήσεις…»

«Μιλάμε πια για στασιμοπληθωρισμό, δηλαδή έναν αυξημένο πληθωρισμό και ταυτόχρονα έχουμε μηδενική ανάπτυξη κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει κάμψη στην αγοραστική κίνηση και στην κατανάλωση, που είναι ό,τι χειρότερο για οικονομία και κοινωνία. Η δική μας γενιά δεν είχε ζήσει μια τέτοια εικόνα με καθημερινές αυξήσεις σε προϊόντα, σε πρώτες ύλες, καύσιμα, στο ενεργειακό κόστος και τρομακτικές αυξήσεις στο ράφι. Όλα αυτά απορυθμίζουν την κοινωνία και τις επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπορούν πλέον να προγραμματίσουν για την επόμενη μέρα. Προσπαθούν να παραγγείλουν πρώτες ύλες και προϊόντα και βλέπουν ότι μέσα σε λίγες ώρες αλλάζουν οι προσφορές που είχαν κλείσει με τους προμηθευτές τους», τόνισε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο Μάρκος Δέμπας.

«Υπάρχει ένα μεγάλο βουνό μπροστά μας. Το 2022 θα είναι πολύ σκληρό με σκαμπανεβάσματα στις τιμές ενέργειας και προϊόντων»

«Η κατάσταση είναι πολύ σκληρή στην οικονομία. Υπάρχει ένα μεγάλο βουνό μπροστά μας. Υπάρχουν βέβαια δράσεις που μπορούν να φέρουν ανάκαμψη, υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο πολιτικές και προσπάθειες εξομάλυνσης της κατάστασης. Περιμένουμε να δούμε πως θα λειτουργήσουν και οι ενισχύσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι όμως αν αυτά τα μέτρα επαρκούν. Μπορεί να επαρκούν σήμερα και σε δυο εβδομάδες όχι, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς. Άρα η στήριξη θα χρειαστεί να πάρει βάθος χρόνου. Μιλούσαμε αρχικά για δυο τρεις δύσκολους μήνες, μπορεί όμως να πάρει εξάμηνο ίσως και παραπάνω. Το 2022 θα είναι πολύ σκληρό. Λέγαμε για κρίση τριμήνου ή τετραμήνου και τώρα με τον πόλεμο και την γενικότερη αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί εκτιμώ ότι όλο το 2022 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά με σκαμπανεβάσματα στις τιμές ενέργειας και προϊόντων κάτι που θα είναι πολύ προβληματικό», σημείωσε ακόμη στα όσα δήλωσε στον «Ε» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

«Μας έρχονται μηνύματα ότι επιχειρήσεις θα προχωρήσουν σε αναστολή λειτουργίας τους μέχρι να δουν που ακριβώς θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί…»

Ερωτηθείς αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί σε τοπικό επίπεδο όσον αφορά τις επιχειρήσεις κι αν στον ορίζοντα φαίνονται λουκέτα, ο κ. Δέμπας απάντησε: «Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις στην Καβάλα που δεν ξέρω αν θα αποφασίσουν να κλείσουν, αλλά μας έρχονται μηνύματα ότι θα προχωρήσουν σε αναστολή λειτουργίας τους μέχρι να δουν που ακριβώς θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Το πρόβλημα είναι σε όλους τους κλάδους. Δεν υπάρχει κλάδος που να μη χτυπήθηκε. Είναι γενικό το θέμα και αφορά τους πάντες. Το κόστος είναι δυσβάσταχτο. Είναι πολλές τοπικές επιχειρήσεις στο όριο, όπως και σε όλη τη χώρα. Τα μηνύματα είναι γενικότερα απαισιόδοξα. Εκτιμώ πάντως ότι δεν θα έχουμε προβλήματα με επάρκεια προϊόντων, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος θα τα αγοράσει όταν οι τιμές είναι τόσο ψηλά. Εδώ και τώρα πρέπει να ληφθούν πολιτικές και δράσεις που θα εκτονώσουν αυτήν την κακή εικόνα».

«Προς στιγμήν ο τουρισμός φαίνεται να κρατάει. Υπήρξε μια μικρή κάμψη όσον αφορά τις προκρατήσεις, αλλά όχι κάτι τόσο ανησυχητικό…»

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το αν είναι ανήσυχος για την πορεία του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι στην περιοχή μας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος απαντώντας σχετικά: «Προς στιγμήν ο τουρισμός φαίνεται να κρατάει. Η περιοχή μας δεν εξαρτάται τόσο πολύ από τουρίστες από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Υπήρξε μια μικρή κάμψη όσον αφορά τις προκρατήσεις, αλλά όχι κάτι τόσο ανησυχητικό. Το πρώτο βήμα για να ηρεμήσει η κατάσταση είναι να τελειώσει η πολεμική σύρραξη. Όταν επανέρχεται η ηρεμία βλέπουμε συνήθως να ακολουθεί μια εκτίναξη σε οικονομία και ψυχολογία. Θέλω να πιστεύω ότι θα πάμε καλά και δεν θα έχουμε προβλήματα με τον τουρισμό, όπως τα προηγούμενα χρόνια με την πανδημία».

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button