Πολιτισμός

Παρουσίαση του βιβλίου της Ρίκας Μπενβενίστε «Οι Ναυαγοί»

Η συγγραφέας – ιστορικός, Ρίκα Μπενβενίστε, παρουσίασε το απόγευμα του Σαββάτου 2 Μαρτίου, στη Μεγάλη Λέσχη, το τελευταίο της συγγραφικό πόνημα “Οι Ναυαγοί – Ιστορίες οικογενειακές και άλλες μέσα στην Ιστορία του μεταπολεμικού κόσμου”.

Το βιβλίο ζωντανεύει τους βίους, τις φωνές και τις διαδρομές των μελών μιας σημαντικής οικογένειας Εβραίων καπνεμπόρων, αλλά και άλλων Καβαλιωτών Εβραίων.

Οι ιστορίες τους φέρνουν στην επιφάνεια διλήμματα και επιλογές που σφράγισαν τον μεταπολεμικό κόσμο. Η αφήγηση του βιβλίου παρακολουθεί τους επιζώντες να σχετίζονται, να παντρεύονται, να συνεργάζονται επαγγελματικά, να παραμένουν στον τόπο τους ή να μεταναστεύουν.

Διερωτάται για τους τρόπους με τους οποίους γράφουν για όλα αυτά και εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Για τις μεγάλες αλλά και τις μικρές χειρονομίες, για «ένα μικρό ναι, ένα μικρό όχι, που αρκούν για να εξοντώσουν ένα σύνταγμα από δραγόνους», όπως έγραφε ο Μπέκετ.

Χειρονομίες που έρχονται από μια μακρά πολιτισμική παράδοση.

Τρόποι που κλονίστηκαν από το ναυάγιο και όμως επιβιώνουν για να κρατούν το νήμα μιας συνέχειας με τα προπολεμικά χρόνια, μέχρις ότου υποχωρήσουν για να δώσουν τη θέση τους σε νέους τρόπους, νέες συνήθειες, νέες μόδες, μέσα στα χρόνια εκείνα που οι δυσκολίες ήταν ευθέως ανάλογες με τις προσπάθειες και τις ελπίδες των ανθρώπων.

ΟΜΙΛΙΕΣ – ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Για τη συγγραφέα και το έργο της, μίλησαν:

Μαρία Καβάλα, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ.

Ιωσήφ Μεβοράχ, συγγραφέας

Χαιρετισμό, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Καβάλας, απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Αρχέλαος Γρανάς.

Τη συζήτηση συντόνισε η ιστορικός πολιτισμού, Κλεοπάτρα Χαλβατζόγλου

Στην βιβλιοπαρουσίαση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Αλέξης Γούλας, ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Κωνσταντίνος Πεφάνης, εκπρόσωποι φορέων και πολιτιστικών συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button