Καβάλα

Παραμένουν τα νιτρικά στα νερά των Φιλίππων

Συνεχίζεται η απαγόρευση κατανάλωσης νερού στον οικισμό Φιλίππων λόγω νιτρικών. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Απόστολος Χρόνης σημείωσε ότι το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στα λιπάσματα των αγροτών και ερευνούν τρόπο επίλυσης του προβλήματος. Η μόνιμη λύση είναι η υδροδότηση από τις πηγές Κεφαλαρίου, όπου τρέχουν τις σχετικές διαδικασίες.

Ήδη, είπε ο κ. Χρόνης, έχουμε κάνει μια γεώτρηση στα ορεινά των Φιλίππων γιατί η νιτρορύπανση αφορά κυρίως ανθρωπογενή δραστηριότητα, από τα χωράφια, τα σπίτια ή από τα ζώα. Επειδή τα χωράφια δεν ποτιζόταν, αυτή την στιγμή έχει περικυκλωθεί στην πραγματικότητα από καλλιέργειες που ποτίζονται εντατικά, από καλαμπόκια, ηλιόσπορους κλπ. Κυρίως εκεί οφείλεται η αύξηση των νιτρικών στο νερό, γι’ αυτό ζητήσαμε από τους επιστήμονες του ΑΠΘ να μας υποδείξουν και στις Κορυφές, Βουνοχώρι, Λημνιά, Λυκόστομο και στους Φιλίππους μέρη που κάναμε γεωτρήσεις.

Η πρώτη γεώτρηση που έγινε στο Βουνοχώρι ήταν επιτυχής και θα ολοκληρώσουμε τώρα την διαδικασία για να μπεί ηλεκτρολογικός εξοπλισμός γιατί ένα από τα προβλήματα είναι και το κόστος. Γι’ αυτό κάναμε και την γεώτρηση. Αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα στις Κορυφές με φράξεις των σωληνώσεων από άλατα αλλά συνεχίζουν τα προβλήματα. Για τον λόγο αυτόπρέπει να κάνουμε και άλλες εργασίες για να υδροδοτήσουμε την περιοχή με τα 98 υδρόμετρα που υπάρχουν στις Κορυφές. Το θέμα θα λυθεί στο επόμενο διάστημα.

Σε ότι αφορά τους Φιλίππους. Είχαμε μια γεώτρηση εκεί που την φτάσαμε στα 220 μέτρα, αλλά δεν βρέθηκε νερό. Αυτό που μας ζήτησαν οι επιστήμονες του ΑΠΘ ήταν να φτάσουμε τα 320 μέτρα γεώτρησης ή να πάμε δίπλα και να κάνουμε μια καινούργια, όχι όμως στον κάμπο, αλλά ψηλά στο βουνό όπου δεν υπάρχει ανθρωπογενής δραστηριότητα, άρα και νιτρικά που θα μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα.

Αυτό που θα κάνουμε για όλη την περιοχή των Φιλίππων είναι η σύνδεση με τις πηγές Κεφαλαρίου. Θα ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού 2 χιλιομέτρων που θα περνά μέσα από τον Αμυγδαλεώνα για να υδροδοτήσουμε Αμυγδαλεώνα, Δάτο, Πολύστυλο, Μικροχώρι, Νέο Ζυγό και Ζυγό από τις πηγές Κεφαλαρίου. Ήδη είμαστε σε μια συμφωνία με τον ΤΑΠ για χρηματοδότηση 4,5 εκατομμυρίων για να περάσει ο αγωγός, ενώ έχουμε συμφωνήσει με το υπουργείο να μας δώσει τα υπόλοιπα χρήματα για να ολοκληρωθεί το έργο που θα κοστίσει 9 εκ ευρώ σε συνολικό προυπολογισμό. Έτσι θα μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημά μας.

Μια γεώτρηση, όπως είπε ο κ. Χρόνης, που δεν είναι ιδιαίτερα δαπανηρή γιατί κοστίζει γύρω στις 20 χιλιάδες ευρώ.

«Το πιο δύσκολο είναι να ληφθούν οι άδειες από πολλές υπηρεσίες. Αυτό είναι το πιο χρονοβόρο της υπόθεσης. Στην περίπτωση των Φιλίππων αν βρεθεί νερό είμαστε έτοιμοι μέσα σε ένα μήνα να έχουμε ολοκληρωμένο το σύστημα ώστε η γεώτρηση να τροφοδοτείται από την νέα πηγή», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ.

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button