Καβάλα

Παναγιώτης Μαμτσαδέλης: Έργο πνοής η Δημοτική Ενεργειακή Κοινότητα

Έργο πνοής, το οποίο θα εξοικονομεί ετησίως 8 εκατομμύρια ευρώ για τον Δήμο Καβάλας, χαρακτήρισε την Δημοτική Ενεργειακή Κοινότητα, ο νομικός και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Καβάλας με τον συνδυασμό «Σύγχρονος Δήμος», Παναγιώτης Μαμτσαδέλης.

Μιλώντας στην ΕΡΑ Καβάλας, ο κ. Μαμτσαδέλης τόνισε ότι η Δημοτική Ενεργειακή Κοινότητα Καβάλας, είναι το σημαντικότερο και σπουδαιότερο έργο, το οποίο έχει αρχίσει να παίρνει πλέον σάρκα και οστά, ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν γίνει στον Δήμο Καβάλας, ίσως και στην τελευταία εικοσαετία!

«Η Δημοτική Ενεργειακή Κοινότητα θα έχει ισχύ 18 μεγαβάτ. Έχουν εγκριθεί ήδη τα 9 μεγαβάτ και αναμένουμε την έγκριση για τα υπόλοιπα 9»

«Αυτό μπορούμε να το αντιληφθούμε πολύ εύκολα, εάν αναλογιστούμε πόσα πλέον δαπανούμε στο σπίτι μας ο καθένας ή στην επιχείρησή μας για τις ανάγκες της ηλεκτροδότησης. Πόσο αρνητικές είναι οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και πόσα θα γλιτώναμε αν είχαμε το δικό μας φωτοβολταϊκό σύστημα στην ταράτσα του σπιτιού μας. Αυτό ουσιαστικά θα γίνει σε επίπεδο Δήμου Καβάλας. Είναι ένας από τους πρώτους δήμους ο Δήμος Καβάλας που επί δημαρχίας Θεοδώρου Μουριάδη ξεκίνησε την Δημοτική Ενεργειακή Κοινότητα που ιδρύθηκε το 2021. Θα έχει ισχύ 18 μεγαβάτ. Έχουν εγκριθεί ήδη τα 9 μεγαβάτ και αναμένουμε την έγκριση για τα υπόλοιπα 9», επισήμανε σχετικά ο κ. Μαμτσαδέλης. 

«Από το ρεύμα που θα παράγεται θα καλύπτονται οι ανάγκες του οδοφωτισμού, των δημοτικών κτηρίων, των σχολικών μονάδων και της Δ.Ε.Υ.Α.Κ.»

«Αυτό το έργο θα υλοποιηθεί σε μία έκταση που είναι μεταξύ Λημνιάς και Βουνοχωρίου, ενώ τα έργα θα ξεκινήσουν το 2024 και θα ολοκληρωθούν το 2025. Είναι μία επένδυση 12 εκατομμυρίων ευρώ. Κάθε χρόνο ο Δήμος Καβάλας Θα εξοικονομεί 8 εκατομμύρια ευρώ. Αντιλαμβανόμαστε όλοι το μέγεθος αυτής της εξοικονόμησης, το μέγεθος αυτής της επένδυσης. Από το ρεύμα που θα παράγεται από το φωτοβολταϊκό αυτό πάρκο θα καλύπτονται οι ανάγκες του οδοφωτισμού, όλων των δημοτικών κτηρίων, όλων των σχολικών μονάδων, της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., άλλων δραστηριοτήτων όπως είναι η ηλεκτροκίνηση, δηλαδή οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ θα καλύπτεται και το ρεύμα για 2.500 ευάλωτα νοικοκυριά», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο Παναγιώτης Μαμτσαδέλης.

«Είναι ένα έργο πνοής για το οποίο πρέπει να νιώθουμε περήφανοι, είναι ένα έργο της διοίκησης Μουριάδη…»

«Είναι πραγματικά ένα έργο πνοής, ένα όραμα που γίνεται πράξη, είναι κάτι που έχει ανάγκη και η Καβάλα και η Ελλάδα, γιατί μετά τον Δήμο Καβάλας, έχουν ξεκινήσει και άλλοι Δήμοι να προσπαθούν να εγκρίνουν και να ιδρύσουν μία Δημοτική Ενεργειακή Κοινότητα. Πρόσφατα, πριν δύο εβδομάδες, το κράτος επιχορήγησε με 250 εκατομμύρια ευρώ τους Δήμους όλης της χώρας, για να αντεπεξέλθουν στην αύξηση του ενεργειακού κόστους. Αυτή η χρηματοδότηση στερεί τα σχολεία από τα αναγκαία υλικοτεχνικά μέσα, τα νοσοκομεία και άλλες δομές του κράτους. Με τη δημιουργία και τη λειτουργία των Δημοτικών Ενεργειακών Κοινοτήτων τα χρήματα που δίνει το κράτος σαν επιχορήγηση θα εξοικονομηθούν και θα μπορέσουν να επενδυθούν σε άλλους τομείς και να καλύψουν άλλες ανάγκες, συν του ότι τα ανταποδοτικά τέλη που και αυτά καλύπτουν το κόστος της ηλεκτροδότησης στον Δήμο Καβάλας και τα καταβάλουμε εμείς οι πολίτες, θα μειωθούν σε πολύ σημαντικό βαθμό. Είναι ένα έργο πνοής για το οποίο πρέπει να νιώθουμε περήφανοι, είναι ένα έργο της διοίκησης Μουριάδη και μόλις ολοκληρωθεί και λειτουργήσει νομίζω πως όλοι θα έχουμε ένα πολύ καλό λόγο να πούμε για αυτό το έργο», υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο κ. Μαμτσαδέλης.  

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button