ΠαγγαίοΧωρίς κατηγορία

Πέρασε επιτυχώς το πρώτο τεστ ο δήμος Παγγαίου

«Ήταν ένα δυνατό πρώτο τεστ, δύσκολο σίγουρα, το οποίο όμως φαίνεται ότι το περάσαμε με καλό βαθμό», επισήμανε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον «Ενήμερο», ο γενικός γραμματέας του δήμου Παγγαίου, Γιώργος Καλλινικίδης, με αφορμή την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο δήμος Παγγαίου για τους επόμενους μήνες θα βρίσκεται σε διαρκή συναγερμό, καθώς δεν αποκλείονται παρόμοια ή ακόμη χειρότερα καιρικά φαινόμενα, ενώ κάλεσε και τους πολίτες να λειτουργούν με υπευθυνότητα και να μην πετούν ογκώδη αντικείμενα σε ρέματα και χειμάρρους.

«Φάνηκε ξεκάθαρα η μεγάλη προετοιμασία που είχε γίνει με εντολή του δημάρχου Παγγαίου, Φίλιππου Αναστασιάδη…»

«Είναι αλήθεια ότι η πρότερη γνώση και εμπειρία, μας βοήθησε στο να είμαστε έτοιμοι για την πρόσφατη κακοκαιρία, αλλά και για το επόμενο διάστημα. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και δεν ξέρουμε πόσο χειρότερα φαινόμενα θα έχουμε στο μέλλον, οπότε πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε όσα λέμε. Παρά το ότι τα ύψη βροχής που έπεσαν ήταν πάρα πολύ μεγάλα, φάνηκε ξεκάθαρα η μεγάλη προετοιμασία που είχε γίνει με εντολή του δημάρχου Παγγαίου, Φίλιππου Αναστασιάδη. Ρέματα και φρεάτια ήταν καθαρά, ήταν σημαντικός ο ρόλος της Δ.Ε.Υ.Α.Α.Π, όπως και των εργαζομένων του δήμου, που μαζί με τους αντιδημάρχους έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, ώστε να αντιμετωπιστεί η πρόσφατη κακοκαιρία», σημείωσε σχετικά στα όσα είπε στον «Ε» ο Γ. Καλλινικίδης.

«Οι εποχές που πετούσαν κάποιοι πράγματα στα ρέματα έχουν παρέλθει. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε…»

Αναφορικά με την πορεία της κακοκαιρίας, ο γενικός γραμματέας του δήμου Παγγαίου ανέφερε: «Η περιοχή της Ελευθερούπολης ανταποκρίθηκε πάρα πολύ καλά. Υπήρξαν μόνο μικρά προβλήματα τοπικά, κυρίως από φερτά υλικά που αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Δεν κινδύνευσαν κατοικίες ή ανθρώπινες ζωές. Στην Νέα Πέραμο είχαμε τα μεγαλύτερα προβλήματα. Παρά το ότι ήταν καθαρά τα ρέματα και τα φρεάτια, η ποσότητα του νερού ήταν πολύ μεγάλη. Από την άλλη είδα και κάποια ειρωνικά σχόλια για όσα είπε ο δήμαρχος Παγγαίου, Φ. Αναστασιάδης και ο αντιδήμαρχος Ελευθερών, Χ. Πριονίδης για τα ογκώδη που βρέθηκαν στον χείμαρρο της Ν. Περάμου. Πρέπει να προσαρμοστούν και οι πολίτες. Οι εποχές που πετούσαν κάποιοι πράγματα στα ρέματα έχουν παρέλθει. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε. Γενικότερα σε άλλες περιοχές δεν είχαμε προβλήματα και θα έλεγα ότι ο δήμος Παγγαίου ανταποκρίθηκε σε αυτό το crash test καλά».

«Οι ζημιές στις καλλιέργειες είναι θέμα που πρέπει να το δούμε και με τον ΕΛ.Γ.Α. συνολικά, ώστε να δοθούν αποζημιώσεις στους αγρότες μας που επλήγησαν»

Όσον αφορά τις ζημιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία στον πρωτογενή τομέα, τόσο στους αμπελώνες της Δ.Ε. Ελευθερών, όσο και στα Τενάγη των Φιλίππων, ο γενικός γραμματέας του δήμου Παγγαίου τόνισε: «Ας αναφερθούμε πρώτα στους αμπελώνες. Δυστυχώς πλήττονται μια από το χαλάζι, μια από ανέμους, από παγετούς, από ισχυρή βροχόπτωση. Πρέπει το αρμόδιο υπουργείο να σκύψει στο πρόβλημα, ώστε να μπορούν να παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον να αντιμετωπιστούν, αν και όλα δείχνουν ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο. Όσον αφορά τα Τενάγη, το πρόβλημα είναι γνωστό, δεκαετιών. Αν αυτή η κακοκαιρία γινόταν έναν μήνα μετά, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά, καθώς η συγκομιδή πολλών καλλιεργειών θα είχε γίνει. Είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε και με τον ΕΛ.Γ.Α. συνολικά, ώστε να δοθούν αποζημιώσεις στους αγρότες μας που επλήγησαν».

«Από εδώ και πέρα βρισκόμαστε σε συναγερμό διαρκείας – Με τον συντονισμό και του δημάρχου Παγγαίου, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό…»

Τέλος, σε ερώτηση για το πως θα κινηθεί εφεξής ο δήμος Παγγαίου, ενόψει του χειμώνα και της πιθανότητας εκδήλωσης και νέων ακραίων καιρικών φαινομένων, ο Γιώργος Καλλινικίδης απάντησε: «Από εδώ και πέρα βρισκόμαστε σε συναγερμό διαρκείας. Οι αντιδήμαρχοι κάνουν τους ελέγχους τους, για τον πλήρη καθαρισμό των ρεμάτων μετά την κακοκαιρία για να πάμε το ίδιο καλά και στο επόμενο διάστημα. Όπου υπήρξαν μικροπροβλήματα αυτά εντοπίζονται και διευθετούνται. Είμαστε γενικότερα σε εγρήγορση και σε μια διαρκή ετοιμότητα. Αν επαληθευτούν όσα ακούγονται για έναν δύσκολο χειμώνα, εμείς θα προσπαθήσουμε να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ετοιμότητα. Με τον συντονισμό και του δημάρχου Παγγαίου, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Έχουμε φυσικά διαρκή επαφή και με τον προϊστάμενο του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας, τον κ. Κιβράκη, όπως και με την Περιφέρεια και τον αντιπεριφερειάρχη, Κώστα Αντωνιάδη. Υπάρχει μια αγαστή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση τέτοιων καιρικών φαινομένων. Άντεξαν τα συστήματα, αλλά δεν ξέρω πόσο μπορούν να αντέξουν σε ακόμη χειρότερα φαινόμενα».

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button