Αγροτικά

Ο ΕΛ.Γ.Α. θα στηρίξει αποφασιστικά τους αγρότες του Παγγαίου

«Ο ΕΛ.Γ.Α. θα εξαντλήσει όλες τις διαθέσιμες δυνατότητες που έχει, στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας, ώστε να στηρίξει αποφασιστικά τους παραγωγούς μας, οι οποίοι επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Εισηγούμαι στην κυβέρνηση να μην παρακρατηθεί το 20%, το οποίο παρακρατείται κατά την πληρωμή των αποζημιώσεων ως μια πρώτη πράξη στήριξης των παραγωγών, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και των ζημιών που προκάλεσαν, αλλά και λόγω της ανόδου των τιμών στα αγροτικά εφόδια και στην ενέργεια».

Τα παραπάνω τόνισε σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α., Ανδρέας Λυκουρέντζος, αμέσως μετά το πέρας της πολύωρης έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (4/7) στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Παγγαίου, παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου, τοπικών φορέων και αγροτών, με θέμα τον τρόπο αποζημίωσης των παραγωγών, οι καλλιέργειες των οποίων υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή από την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε μεγάλο μέρος του φυτικού κεφαλαίου της περιοχής.

«Βεβαιώνουμε ότι με ακρίβεια, δικαιοσύνη, αλλά και ευαισθησία απέναντι στις ανάγκες των παραγωγών μας, θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις και βεβαίως θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο πληρωμής προκαταβολών…»

«Οι υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. θα σχεδιάσουν τον τρόπο υπολογισμού και πληρωμής αποζημιώσεων, με βάση τα δεδομένα που θα προκύψουν εντός ολίγων ημερών με την ολοκλήρωση υποβολής των δηλώσεων ζημίας από τους παραγωγούς. Βεβαιώνουμε ότι με ακρίβεια, δικαιοσύνη, αλλά και ευαισθησία απέναντι στις ανάγκες των παραγωγών μας, θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις και βεβαίως θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο πληρωμής προκαταβολών. Αυτό το οποίο ζητώ από τους παραγωγούς είναι να έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στη διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α., η οποία είναι συγκεκριμένη υπηρεσία. Διέπεται από κανόνες και κανονισμούς και θα τηρήσει τη νομοθεσία. Άρα οι οποιεσδήποτε ανακοινώσεις θα γίνουν αφού συγκεντρωθούν τα στοιχεία», δήλωσε ακόμη ο πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α.

Ν. Παναγιωτόπουλος: «Απομένει τώρα να τρέξει γρήγορα το σχέδιο αντιμετώπισης αυτής της καταστροφής με μια διαδικασία γρήγορης αποζημίωσης με μια προκαταβολή προφανώς, η οποία θα προκύψει μετά την οριοθέτηση των περιοχών που επλήγησαν»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος έδωσε το «παρών» στην έκτακτη σύσκεψη, στις δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης υπογράμμισε: «Προέχει αυτή τη στιγμή η αρωγή της τοπικής κοινωνίας που δοκιμάζεται και φυσικά η αποζημίωση των παραγωγών που υπέστησαν αυτήν την πρωτοφανή ίσως καταστροφή στις καλλιέργειες τους. Οφείλω να δηλώσω ικανοποιημένος από το γεγονός ότι όλοι έσπευσαν για να δούμε από κοινού τι θα κάνουμε και πως θα προχωρήσει στο σχέδιο. Η συζήτηση ήταν χρήσιμη, ακούστηκαν οι απόψεις των αγροτών, των τοπικών παραγόντων, των ειδικών και απομένει τώρα να τρέξει γρήγορα το σχέδιο αντιμετώπισης αυτής της καταστροφής με μια διαδικασία γρήγορης αποζημίωσης με μια προκαταβολή προφανώς, η οποία θα προκύψει μετά την οριοθέτηση των περιοχών που επλήγησαν. Πάνω απ’ όλα πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα και θεωρώ ότι σήμερα έγινε μια καλή, γρήγορη αρχή».

Μ. Λαζαρίδης: «Είμαστε δίπλα στους αγρότες, το έχουμε αποδείξει τα τελευταία τρία χρόνια και είμαι πεπεισμένος ότι στο τέλος της ημέρας, οι αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση θα είναι αυτές που θα τους ικανοποιήσουν…»

«Η παρουσία του κυβερνητικού κλιμακίου με επικεφαλής τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιο για τις φυσικές καταστροφές, τον κ. Τριαντόπουλο, δείχνει το αμέριστο ενδιαφέρον της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων που έχουν προκύψει από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τις Δ.Ε. Ορφανού και Πιερέων. Είμαστε δίπλα στους αγρότες, το έχουμε αποδείξει τα τελευταία τρία χρόνια και είμαι πεπεισμένος ότι στο τέλος της ημέρας, οι αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση θα είναι αυτές που θα τους ικανοποιήσουν. Οι αγρότες μας θα πρέπει να εμπιστεύονται την κυβέρνηση, καθώς έχει αποδείξει ότι είναι αρωγός και πάντα δίπλα τους», σημείωσε από τη μεριά του ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης.

Χ. Μέτιος: «Είμαι ικανοποιημένος για την ταχύτητα της σύσκεψης και την καταγραφή όλων των κινήσεων»

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τόνισε: «Είμαι ικανοποιημένος για την ταχύτητα της σύσκεψης και την καταγραφή όλων των κινήσεων. Όσον αφορά τη δική μας συμμετοχή οι καθαρισμοί των ρεμάτων και των αντιπλημμυρικών έργων που χρειάζονται, πάντα τα παρακολουθούμε και τα καταγράφουμε και παρεμβαίνουμε όσο το δυνατό ταχύτερα. Αλλά είναι γεγονός ότι τα καιρικά φαινόμενα είναι πλέον πολύ έντονα. Όλα τα ρέματα και τα τεχνικά έργα είχαν κατασκευαστεί για να αντέχουν συγκεκριμένα κυβικά νερού, όμως πλέον είναι υπερδιπλάσια ίσως και πολλαπλάσια η ποσότητα και γι’ αυτό θα συνηθίσουμε να ζούμε με αυτά τα προβλήματα».

Α. Πολίτης: «Εκτιμώ ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει λευκός καπνός και επιτέλους οι συμπολίτες αγρότες που επλήγησαν τόσο πολύ από την πρωτοφανή κακοκαιρία, επί της ουσίας, θα ανακουφιστούν…»

Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αλέξης Πολίτης, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., δήλωσε: «Η αποτελεσματικότητα θα κριθεί τις επόμενες ημέρες, αν και είμαι βέβαιος γι’ αυτό μιας και το κυβερνητικό κλιμάκιο ήταν ακριβές, δίνοντας άμεσες απαντήσεις και ανακούφιση στους πληγέντες. Αυτό περιμένουμε και τώρα, γι’ αυτό πιέζουμε, αυτό θα επιδιώξουμε και εκτιμώ ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει λευκός καπνός και επιτέλους οι συμπολίτες αγρότες που επλήγησαν τόσο πολύ από την πρωτοφανή κακοκαιρία, επί της ουσίας, θα ανακουφιστούν. Πρέπει να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα, γιατί αν δεν το κάνουμε δεν θα υπάρξει μέλλον για τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή και θα τα παρατήσουν. Είμαι βέβαιος ότι όλα θα πάνε καλά».

Φ. Αναστασιάδης: «Νομίζω ότι οι δεσμεύσεις που έχουμε λάβει θα είναι τέτοιες, ώστε να υπάρχει ανταπόκριση και πραγματικά να αποζημιωθούν οι παραγωγοί μας…»

«Μπορώ να δηλώσω ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το γεγονός ότι ένα τέτοιο κυβερνητικό κλιμάκιο ήρθε σήμερα στον δήμο Παγγαίου, προκειμένου να καταγραφούν οι φυσικές καταστροφές που είχαμε το τελευταίο χρονικό διάστημα. Νιώθω ικανοποιημένος και από τις δηλώσεις, τόσο του προέδρου του ΕΛ.Γ.Α. όσο και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ. Νομίζω ότι οι δεσμεύσεις που έχουμε λάβει θα είναι τέτοιες, ώστε να υπάρχει ανταπόκριση και πραγματικά να αποζημιωθούν οι παραγωγοί μας από τις ζημίες που δεν ήταν λίγες και το γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά», δήλωσε σχετικά στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης.

Χ. Γάκης: «Γίνεται προσπάθεια πέρα από τα οικονομικά του ΕΛΓΑ να βρεθούν οικονομικοί πόροι και από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να αυξηθούν τα κονδύλια των αποζημιώσεων…»

Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Π.Α.Μ.Θ., Χρήστος Γάκης, δήλωσε: «Γίνεται μια προσπάθεια να μην καταβληθεί η παρακράτηση 20% από την αποζημίωση, ποσοστό που κρατούσε ο ΕΛ.Γ.Α. Το ότι θα δοθεί ένα ποσό ως προκαταβολή για να αποκαταστήσουν οι παραγωγοί τις ζημιές είναι σημαντικό και το θετικό της σύσκεψης είναι ότι γίνεται προσπάθεια πέρα από τα οικονομικά του ΕΛΓΑ, να βρεθούν οικονομικοί πόροι και από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να αυξηθούν τα κονδύλια των αποζημιώσεων και να μπορέσουν οι αγρότες να λάβουν ένα ποσό ικανοποιητικό που θα στηρίξει όχι μόνο τη ζημιά που έπαθαν, αλλά και να στηριχθούν για να καλλιεργήσουν και την επόμενη χρονιά».

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button