Εργασία

Ο δικηγορικός κόσμος συνεχίζει τον αγώνα του

Γιώργος Γραμμένος: Είναι πολλά θέματα άμεσου ενδιαφέροντος που θα εξελίσσονται τους επόμενους μήνες και θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση / Δεν καταργούνται τα Ειρηνοδικεία Παγγαίου και Θάσου

Για τις κινητοποιήσεις του δικηγορικού κόσμου, τις εργασίες που εκτελούνται στο Δικαστικό Μέγαρο, αλλά και το θέμα των Ειρηνοδικείων Παγγαίου και Θάσου, μίλησε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιώργος Γραμμένος.

«Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας, στο πλαίσιο των στοχευμένων αποχών που έχουμε αποφασίσει ως ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και ως γενική συνέλευση του Δ.Σ.Κ. Οι κυριότεροι στόχοι των αποχών μας είναι τα ποινικά δικαστήρια, είναι οι δίκες συμφερόντων δημοσίου και η έκδοση διαταγών πληρωμής από τράπεζες σε funds κατά ιδιωτών και φυσικά από την νομική βοήθεια, όπως αποφασίσαμε εδώ στην Καβάλα», ανέφερε αρχικά ο κ. Γραμμένος.

«Είμαστε σε μία σειρά διαπραγματεύσεων με το υπουργείο Δικαιοσύνης για τις τροποποιήσεις του κώδικα ποινικής δικονομίας…»

«Από εκεί και πέρα επειδή είμαστε σε μία σειρά διαπραγματεύσεων με το υπουργείο Δικαιοσύνης για τις τροποποιήσεις του κώδικα ποινικής δικονομίας. Έρχονται εντός των επόμενων εβδομάδων τα θέματα του δικαστικού χάρτη, η τροποποίηση του κώδικα πολιτικής δικονομίας, η μεταφορά δικαστηριακής ύλης από τα Ειρηνοδικεία στους δικηγόρους. Είναι πολλά θέματα άμεσου ενδιαφέροντος που θα εξελίσσονται τους επόμενους μήνες και θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Φαίνεται ότι ο υπουργός και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης δείχνουν μία καλή διάθεση μετά τα προβλήματα που είχαμε με το φορολογικό και τις κινητοποιήσεις στις οποίες προβήκαμε. Έχουν ανοιχτή πόρτα διαλόγου με τους Δικηγορικούς Συλλόγους», σημείωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Δ.Σ.Κ.

Νέα ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας την Παρασκευή (19/1) –  Τη Δευτέρα (22/1) γενική συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας

«Την Παρασκευή (19/1) θα έχουμε νεότερη ενημέρωση για τις εξελίξεις με κάποιες επαφές που έγιναν με την αρμόδια επιτροπή της ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων με το υπουργείο και αναλόγως των εξελίξεων θα καθορίσουμε και τη στάση μας για το μετέπειτα χρονικό διάστημα. Η ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας θα γίνει την Παρασκευή (19/1) και τη Δευτέρα (22/1) έχουμε προγραμματίσει γενική συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας για να εκτιμήσουμε τις εξελίξεις με βάση το τι θα έχει συζητηθεί στην ολομέλεια, ώστε να αποφασίσουμε και εμείς εδώ τοπικά τη μορφή των περαιτέρω κινητοποιήσεών μας», συμπλήρωσε σχετικά ο κ. Γραμμένος. 

«Μετά την αποξήλωση των μαρμάρων του Δικαστικού Μεγάρου θα τοποθετηθεί θερμομόνωση»

Όσον αφορά τις εργασίες στο Δικαστικό Μέγαρο, ο πρόεδρος του Δ.Σ.Κ. επισήμανε:  «Μετά την αποκόλληση του μικρού κομματιού μαρμάρου, που ευτυχώς δεν προκάλεσε κάποιο ατύχημα, το υπουργείο αποφάσισε να προβεί στην αποξήλωση όλων των μαρμάρων περιμετρικά του Δικαστικού Μεγάρου Καβάλας, γιατί δεν μπορούσε να ελεγχθεί η στατικότητα με ακρίβεια και το αν κάποια από αυτά τα μάρμαρα ήταν επικίνδυνα να αποκολληθούν ή όχι. Έτσι πάμε στην αφαίρεση όλων των μαρμάρων. Έχει γίνει συμφωνία αυτά τα μάρμαρα να παραχωρηθούν στον Δήμο Καβάλας ως δωρεά για να τα αξιοποιήσει όπου νομίζει. Στη συνέχεια θα τοποθετηθεί θερμομόνωση στο Δικαστικό Μέγαρο και δεν θα επανατοποθετηθούν τα μάρμαρα. Θα αλλάξει η εξωτερική εικόνα του κτηρίου. Έχει ήδη βγει σημαντικός όγκος μαρμάρων, οι εργασίας προχωράνε και η σύμβαση προβλέπει ολοκλήρωσή των εργασιών σε 4 μήνες, με μία μικρή καθυστέρηση βέβαια, όπως γίνεται σε όλα τα δημόσια έργα. Σε σύντομο σχετικά διάστημα και πάντως με την έναρξη του δικαστικού έτους θα είναι έτοιμο το κτήριο».

Δεν καταργούνται τα Ειρηνοδικεία Παγγαίου και Θάσου – Αναβαθμίζονται σε περιφερειακές έδρες

Τέλος, αναφορικά με τα Ειρηνοδικεία Παγγαίου και Θάσου, ο Γιώργος Γραμμένος σημείωσε: «Με τον δικαστικό «Καλλικράτη» και την ενοποίηση των δικαστηρίων που συζητάμε, είχαμε μία σύσκεψη όλοι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι και οι βουλευτές της Περιφέρειας του Εφετείου Θράκης. Εμάς μας ενδιαφέρουν εδώ το Ειρηνοδικείο Θάσου και το Ειρηνοδικείο Παγγαίου να μην καταργηθούν. Λάβαμε τη ρητή διαβεβαίωση του υφυπουργού Δικαιοσύνης ότι δεν πρόκειται να καταργηθούν τα Ειρηνοδικεία σε καμία περίπτωση και μάλιστα επειδή το υπουργείο σκέφτεται να καταργήσει το Ειρηνοδικείο ως βαθμό δικαιοδοσίας και να έχουμε μόνο Πρωτοδικεία και Εφετεία, σκέφτονται να αναβαθμίσουν αυτά τα δύο Ειρηνοδικεία και να γίνουν περιφερειακές έδρες του κεντρικού που θα εδρεύει στην Καβάλα. Είναι μία καλή εξέλιξη, σύμφωνα με αυτά που επιθυμούσαμε και μακάρι να υλοποιηθεί, διότι θα τονωθεί η κίνηση και στην Ελευθερούπολη και στη Θάσο, επειδή θα αυξηθεί και η αρμοδιότητα του δικαστηρίου αυτού. Θα έχουμε πολλές περισσότερες υποθέσεις και γενικά θα είναι προς το συμφέρον της ύπαρξης αυτών των δικαστηρίων».  

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button