Καβάλα

Ο Δήμος Καβάλας θα εφαρμόσει πιλοτικά το πρόγραμμα ανακύκλωσης «Πληρώνω όσο πετάω»

Ο Δήμος Καβάλας θα εφαρμόσει ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ανακύκλωση και συνολικά τη διαχείριση για τα ανταποδοτικά για τα τέλη καθαριότητας. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Προγραμματισμού κ. Γιώργο Μιχαηλίδη πρόκειται για το πρόγραμμα «Πληρώνω όσο πετάω» και αφορά σύστημα διαλογής απορριμμάτων.

Συγκεκριμένα ο κ. Γιώργος Μιχαηλίδης δήλωσε:

«Η κατάσταση σε ό,τι αφορά το ποσοστό ανακύκλωσης και την ποσότητα των απορριμμάτων που παράγονται έχει φτάσει σε μία οριακή κατάσταση. Δεν μπορεί να βελτιωθεί άλλο μόνο με δράσεις δημοσιότητας και ευαισθητοποίησης. Αυτό έχει γίνει αντιληπτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο και γι’ αυτό όλοι πλέον κινούνται στην κατεύθυνση των οικονομικών κινήτρων για να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αυτά είναι να μειώσουμε τις ποσότητες και να αυξήσουμε το ποσοστό ανακύκλωσης κάνοντας καλύτερη ανακύκλωση. Δηλαδή, καλύτερο διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων προϊόντων.

Γι’ αυτό όλες οι κεντρικές διοικήσεις κατευθύνονται στο σύστημα «Πληρώνω όσο πετάω». Κάποιος δηλαδή πληρώνει για συγκεκριμένου τύπου απόβλητα κι ανάλογα με τις ποσότητες. Αυτό το σύστημα είναι νόμος και από το 2028 και μετά θα καλούνται δήμοι όπως της Καβάλας, άνω των 20 χιλιάδων κατοίκων, να το εφαρμόζουν υποχρεωτικά. Γι’ αυτόν το λόγο το υπουργείο βγάζει πιλοτικά προγράμματα προκειμένου να τα τρέξουμε και να μπορέσουμε να κάνουμε έναν σχεδιασμό που στην πορεία θα εφαρμοστεί καθολικά».

Πρόσθεσε ότι «στον Δήμο Καβάλας έχει γίνει η μελέτη του προγράμματος κι έχουν προταθεί να τρέξουν πιλοτικά 4 προγράμματα. Ένα σύστημα που να προσανατολίζεται σε μεγάλους παραγωγούς αποβλήτων, ένα σύστημα προσαρμοσμένο σε αραιοκατοικημένες περιοχές, ένα άλλο για το κέντρο της πόλης που θα αναφέρεται κυρίως σε κατοικίες και ένα άλλο στις περιοχές του κέντρου που κυρίως θα υπάρχουν καταστήματα. Θα επιλέξουμε το κατάλληλο πρόγραμμα για κάθε περιοχή.

Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό, άρα η τιμολόγηση θα είναι εικονική και θα μπορέσουμε να κάνουμε έναν σχεδιασμό».

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button