Εργασία

Ομιλία του Γ.Γ. του ΕΥΚ με αιχμές κατά ΠΑΜΕ, ΑΔΕΔΥ και Σωματείου Πετρελαίων

Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΥΚ Καβάλας, μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση της 6ης Απριλίου ανέφερε τα ακόλουθα:

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, Συνταξιούχοι, Άνεργοι του Ν. Καβάλας,

Στέλνουμε σήμερα από εδώ, από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Καβάλας ενόψει της Απεργίας μας μήνυμα αγωνιστικότητας και ελπίδας σε όλους τους Εργαζόμενους του Ν. Καβάλας.

Στέλνουμε μήνυμα στην Κυβέρνηση και τους εργοδότες που δήθεν δεν μπορούν να σηκώσουν αυξήσεις στους μισθούς μας και δήθεν νοιάζονται για τον πληθωρισμό και την σταθερότητα της οικονομίας μας πως δεν αντέχουμε άλλο τα βάρη που σηκώνουμε από τους μικρούς μισθούς που παίρνουμε.

Ο πληθωρισμός και η ακρίβεια καθημερινά μεγεθύνει το κόστος στο ρεύμα και τις τιμές των προϊόντων και οι εργοδότες μιλούν για αυξήσεις στον κατώτατο μισθό της τάξης του 3,5%

Η Κυβέρνηση υποσχέθηκε αυξήσεις στον κατώτατο μισθό ίσες με τον μισό πληθωρισμό και την αύξηση του μισού ΑΕΠ που σημαίνει τουλάχιστον κατώτατο μισθό 751 €, ας μην υποχωρήσει τώρα γιατί θα μας βρει μπροστά της με νέες κινητοποιήσεις και νέες απεργίες.

Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να καταγγείλουμε την θεσμική εκτροπή του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ καθώς και μιας μικρής μερίδας σωματείων που για τους δικούς τους ιδιοτελής λόγους αποφάσισαν για ακόμα μία φορά να διασπάσουν τους εργαζόμενους εξυπηρετώντας συμφέροντα ενάντια στο εργατικό κίνημα, να είναι σίγουροι ότι αυτό δεν θα το επιτρέψουμε!!!

Αποφάσισαν να κάνουν ξεχωριστή συγκέντρωση, μαζί με το ΠΑΜΕ, που είναι απλά μία παράταξη, που εκπροσωπεί μία μικρή μερίδα εργαζομένων, γιατί άραγε;

Θέλω να ξεκαθαρίσω τα εξής:

Τις απεργίες τις προκηρύσσουν οι θεσμοί, δηλαδή οι συνδικαλιστικές οργανώσεις:

ΓΣΕΕ στον ιδιωτικό Τομέα

ΑΔΕΔΥ στον Δημόσιο Τομέα

Εργατικά Κέντρα στο Νομό

και όχι οι παρατάξεις τύπου ΠΑΜΕ ή τα σωματεία μεμονωμένα.

Κατά συνέπεια εμείς είμαστε αρμόδιοι για το κάλεσμα στην εκδήλωση και κανείς άλλος.

Δυστυχώς ΠΑΜΕ και κάποια σωματεία μαζί με το παράρτημα της ΑΔΕΔΥ επιχειρούν να αλλοιώσουν τις θεσμικές διαδικασίες και ανέλαβαν πρωτοβουλία δικής τους συγκέντρωσης.

Εμείς ως θεσμικό όργανο δεν θα μπούμε σε αντιθεσμικές αλλοιώσεις ούτε θα κάνουμε κοινούς αγώνες με το συγκεκριμένο ΠΑΜΕ που με παράνομη βία πολλές φορές επιχείρησε να βιάσει τις διαδικασίες στο Εργατικό Κέντρο και χτύπησε την εκπρόσωπο του Εργατικού Κέντρου.

Προτείναμε και στο σωματείο πετρελαίων και στην ΑΔΕΔΥ να κάνουμε κοινή εκδήλωση. Δυστυχώς ΟΛΟΙ έχουν εμπλακεί σε μια συνδικαλιστική συναλλαγή με το ΠΑΜΕ και προτίμησαν να κάνουν εκδήλωση μαζί τους.

Αυτά για να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι και οι πολίτες του Ν. Καβάλας.

Σήμερα όμως ο λόγος της απεργίας μας θα πρέπει να μας ενώσει όλους , όλους τους εργαζόμενους , όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού , δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Όλοι τα ίδια ακριβώς προβλήματα αντιμετωπίζουμε .

Ο ΜΙΣΘΟΣ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ

ΚΑΙ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ

Μ’ αυτό το κεντρικό σύνθημα της σημερινής απεργιακής μας κινητοποίησης

Διεκδικούμε

Επαρκή και δίκαιο κατώτατο μισθό με άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και ταυτόχρονη αποκατάσταση της ρύθμισής του μέσω της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ και θωράκισής του με πρόσθετους οικονομικούς όρους για όλους/ες τους /τις εργαζόμενους/ες στην Ελλάδα χωρίς εξαιρέσεις.

Άμεση έναρξη Συλλογικών Διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση Κλαδικών και Ομοιοεπαγγελματικών Σ.Σ.Ε., με αυξήσεις στις αποδοχές και αποκατάσταση/βελτίωση στους όρους εργασίας χωρίς εξαιρέσεις ως προς τη δεσμευτικότητά τους.

Άμεση αποτροπή της φτωχοποίησης του πληθυσμού με οικονομικά και κοινωνικά μέτρα αναχαίτισης της αύξησης των τιμών στην ενέργεια, τις δαπάνες στέγασης και τα βασικά καταναλωτικά αγαθά και προστασία των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων από το πληθωριστικό σοκ. Μείωση τιμολογίων κοινωφελών υπηρεσιών, έμπρακτη πάταξη μονοπωλίων και ακρίβειας στα καταναλωτικά αγαθά και προστασία πρώτης κατοικίας. Δίκαιο φορολογικό σύστημα, ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων, πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της εκτεταμένης παραβατικότητας.

Άμεση αποκατάσταση των εγγυήσεων της συλλογικής εργατικής προστασίας στις Σ.Σ.Ε. με άρση των φιλοεργοδοτικών εμποδίων στη διαδικασία επέκτασης της δέσμευσης τους και στην πρόσβαση στην μονομερή προσφυγή στη Διαιτησία. Ταυτόχρονη επαναφορά της 6μηνης παράτασης στην ισχύ των ΣΣΕ που λήγουν και της μετενέργειας όλων των όρων τους χωρίς εξαιρέσεις.

Άμεση κατάργηση των εμποδίων στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση με κατάργηση του γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και της κρατικής αδειοδότησης στην ίδρυση και τη λειτουργία των συνδικάτων και την άσκηση των δικαιωμάτων συλλογικής εκπροσώπησης των εργαζομένων, με ταυτόχρονη αυστηροποίηση των κυρώσεων στους εργοδότες που παρεμποδίζουν τη συνδικαλιστική δράση. Διασφάλιση και ενίσχυση της απρόσκοπτης λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Άμεση αποκατάσταση των θεμελιωδών εργατικών δικαιωμάτων και της εργατικής προστασίας με σταθερή και πλήρη πενθήμερη εργασία με θωράκιση του 40ωρου, αύξηση του υποχρεωτικού χρόνου ανάπαυσης, αύξηση της αμοιβής της υπερωρίας και κατάργηση όλων των ευελιξιών στο ωράριο εργασίας. Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία και την απώλεια της θέσης εργασίας. Κατοχύρωση των επαγγελματικών ειδικοτήτων και αυστηρές κυρώσεις για τις ψευδείς εργοδοτικές καταχωρίσεις. Κατοχύρωση του δικαιώματος αποσύνδεσης και ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου για την τηλεργασία στη βάση της πρότασης της ΓΣΕΕ. Απρόσκοπτη πρόσβαση των εργαζομένων σε Επιθεωρήσεις Εργασίας σε όλη την επικράτεια. Αυστηροποίηση των ελέγχων της αδήλωτης εργασίας, της ψευδο-αυτοαπασχόλησης και των (υπ)εργολάβων. Καμία κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, χωρίς την προηγούμενη κατάργηση των απορρυθμιστικών διατάξεων.

Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, σωματικής και ψυχικής με άμεσα συντονισμένα μέτρα υγείας και ασφάλειας προσαρμοσμένα στις επαγγελματικές απαιτήσεις και τα επαγγελματικά χαρακτηριστικά των εργαζομένων, υποχρέωση χορήγησης Μέσων Ατομικής Προστασίας, αυστηρή (επαν)εξέταση της επάρκειας των κανονισμών εργασίας στα θέματα υγείας και ασφάλειας, εντατικοποίηση των ελέγχων συμμόρφωσης των επιχειρήσεων στις υποχρεώσεις τους, καθώς και τήρησης των μέτρων προστασίας από τη διασπορά της πανδημίας. Πρόσβαση όλων σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, προστασία κατοίκων μειονεκτικών περιοχών της ηπειρωτικής και νησιωτικής περιφέρειας.

Καμία περικοπή του επικίνδυνου και ανθυγιεινού επιδόματος σε μισθοδοτούμενους με το ενιαίο μισθολόγιο εργαζόμενους, με συμβάσεις ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ σε φορείς του δημοσίου. Άμεση επέκτασή του και σε ειδικότητες που σήμερα δεν χορηγείται και το δικαιούνται.

Άμεσα μέτρα αποκατάστασης του θεσμικού κοινωνικού ελέγχου με διασφάλιση και ενίσχυση της θεσμικής συλλογικής συμμετοχής και εκπροσώπησης των εργαζομένων στα όργανα λήψης αποφάσεων για την εργασία, την ανεργία και την κοινωνική ασφάλιση.

Καμία απόλυση και άμεση επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων που απολύθηκαν ή δρομολογείται η απόλυσή τους στις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες της χώρας.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ

ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button