Καβάλα

Ολοκληρώθηκε το πρώτο Βαρόμετρο Οικονομικής Συγκυρίας του Επιμελητηρίου Καβάλας

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας και ο υπεύθυνος Επιχειρηματικότητας Λευτέρης Κουκουτίνης σε συνεργασία με τον υπεύθυνο της έρευνας «Βαρόμετρα Οικονομικής συγκυρίας», που διεξήγαγε η εταιρεία «INTERVIEW», Δημήτρη Βασιλειάδη, παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου, τα αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος.

Στην δίμηνη έρευνα με τίτλο «Βαρόμετρα Οικονομικής συγκυρίας», συμμετείχαν 315 επιχειρήσεις-μέλη του Επιμελητηρίου Καβάλας από τα 10.000 συνολικά μέλη, απαντώντας σε ένα ερωτηματολόγιο με συγκεκριμένο εργαλείο μεθοδολογίας: το βαρόμετρο. Η μέθοδος είχε ως έμπνευση τις αντίστοιχες έρευνες σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Στις πρώτες ερωτήσεις που αφορούν θέματα της επικαιρότητας όπως ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, η ενεργειακή κρίση και το κόστος ενέργειας, τα αποτελέσματα ανέδειξαν την αυξημένη αρνητική επιρροή των επιχειρήσεων από τα προβλήματα του πολέμου και την ανάγκη της μείωσης των τιμών ενέργειας.

Εντονότερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις καθώς το 77% επηρεάζεται αρκετά έως πολύ από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οριακά μικρότερο είναι το ποσοστό των τουριστικών επιχειρήσεων (72%) που επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ακολουθούν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις με ποσοστό 65% και οι επιχειρήσεις υπηρεσιών σε ποσοστό 51%.

Στο μεταξύ, μέτρα για να υπάρξει έλεγχος στις ανατιμήσεις μιας σειράς προϊόντων ζητούν οι επιχειρηματίες. Το 40% των συμμετεχόντων απαντά πως το πλέον ενδεδειγμένο μέτρο είναι η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% στα είδη πρώτης ανάγκης, το 28% ζητά αύξηση της επιδότησης στην ενέργεια, ενώ το 32% μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

Σχετικά με τα τιμολόγια ρεύματος που έχουν κληθεί να πληρώσουν οι επιχειρήσεις, μετά και από την τελευταία ρήτρα αναπροσαρμογής που είχε επιβληθεί, το 57% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι έχουν διπλασιαστεί, το 30% ότι έχουν τριπλασιαστεί, το 7% ότι έχουν υπερτριπλασιαστεί ενώ το 6% ότι είχαν άλλη αύξηση.

Οι επόμενες ερωτήσεις είναι σταθερές και αφορούν την πορεία των καβαλιώτικων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι καβαλιώτες επιχειρηματίες αξιολογούν αρνητικά την κατάσταση με τον τζίρο να παραμένει στα ίδια επίπεδα, ενώ είναι αισιόδοξοι για το μέλλον. Ιδιαίτερα αισιόδοξα εμφανίζονται τα αποτελέσματα σχετικά με το προσωπικό, καθώς η Καβάλα βρίσκεται σε χαμηλά ποσοστά απολύσεων ενώ παράλληλα ενισχύει την διατήρηση και την πρόσληψη εργαζομένων.

Αναμένονται τα αποτελέσματα για το επόμενο δίμηνο του καλοκαιριού (Ιούλιος-Αύγουστος), τα οποία θα χρησιμοποιηθούν και ως δεδομένα σύγκρισης με το προηγούμενο δίμηνο.

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button