Περιφέρεια

Οι εκδηλώσεις μνήμης για την Ημέρα της Γενοκτονίας των Ποντίων στην Καβάλα

Με την ευκαιρία του εορτασμού Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θα πραγματοποιηθούν την 22α Μαΐου 2022 στην Καβάλα, οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Γενικός σημαιοστολισμός σε όλη την επικράτεια, από την ογδόη πρωινή ώρα μέχρι τη δύση του ηλίου της 22ας Μαΐου 2022.

Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α., καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 22ας Μαΐου 2022 μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2022

19:30 Τρισάγιο στο Μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού (Ιχθυόσκαλα) και Λαμπαδηδρομία από το Μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού ως την πλατεία Ελευθερίας, από τους ποντιακούς συλλόγους της ΠΕ Καβάλας.

21:00 Πλατεία Ελευθερίας, δρώμενα Γενοκτονίας.

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2022

08:00 Επίσημη έπαρση σημαίας στην Πλατεία Ελευθερίας.

10:00 Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των Ελλήνων του Πόντου, των αναιρεθέντων στη γενοκτονία του Πόντου, στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Καβάλας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κ.κ. Στεφάνου.

10:30 Πορεία μνήμης προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κ.κ. Στεφάνου από τον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Καβάλας μέχρι το Ηρώο της πόλης και κατάθεση στεφάνων υπέρ των θυμάτων της γενοκτονίας των κεκοιμημένων Ελλήνων της Ανατολής, στο Ηρώο της πόλης.

11:30 Επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο «Ποντιακού Ελληνισμού» (περιοχή Ιχθυόσκαλας). Ομιλία για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου θα εκφωνήσει ο Γεώργιος Κυριακίδης Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Περάμου.

11.45 Kατάθεση στεφάνων από τους Βουλευτές, τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, τον Δήμαρχο Καβάλας, τον Στρατηγό Διοικητή της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, τον Αντιπρύτανη του ΔΙ.ΠΑ.Ε., τον Αστυνομικό Διευθυντή Καβάλας, τον Διοικητή της 2ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος, τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Καβάλας, εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, εκπροσώπους των ποντιακών οργανώσεων και εκπροσώπους νομικών προσώπων που επιθυμούν να τιμήσουν την επέτειο.

• Ακριτικά τραγούδια

• Χορός Σέρρα.

Τήρηση ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗΣ στη μνήμη των ενδόξως πεσόντων.

Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

Πέρας Τελετής.

18:50 Υποστολή Σημαίας στην Πλατεία Ελευθερίας.

19:00 Προβολή του ντοκιμαντέρ «Η Μπάντα» του Νίκου Ασλανίδη, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη των 353.000 θυμάτων που αφορά τις μαζικές δολοφονίες από τον σφαγέα των Ελλήνων του Πόντου Τοπάλ Οσμάν, στη Μεγάλη Λέσχη.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΑΛΕΞΙΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button