Οικονομία

Ξενοδόχοι Θάσου: Ικανοποίηση, αλλά και προβληματισμοί

Η επιπλέον ενίσχυση του οδικού τουρισμού, κυρίως με σημαντικές και αναβαθμισμένες υποδομές, καθώς και η προσπάθεια για μεγαλύτερο μερίδιο στον αεροπορικό τουρισμό, είναι τα δυο βασικά συστατικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, Πάρη Παρασχούδη, ώστε να αλλάξει το στατικό μοντέλο που κυριαρχεί μέχρι και σήμερα στα τουριστικά χαρακτηριστικά του νησιού.

Όσον αφορά τον ξενοδοχειακό κλάδο ο κ. Παρασχούδης μιλώντας στον «Ενήμερο», επισήμανε ότι συνολικά δεν ξεπεράστηκε τελικά το 2019, αν και τα νούμερα κινήθηκαν σχετικά κοντά κι αυτό διότι πολλοί επισκέπτες του νησιού προτίμησαν άλλα καταλύματα εκτός ξενοδοχείων, τα οποία έχουν αυξηθεί σημαντικά από το 2019 μέχρι και σήμερα.

«Τον Ιούλιο περάσαμε το 2019 κατά 10% κάτι που περιμέναμε να συμβεί και τον Αύγουστο, όμως ο συγκεκριμένος μήνας δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον αντίστοιχο μήνα του 2019…»

«Στο σύνολο, όσον αφορά τις αφίξεις των τουριστών στο νησί, είμαστε ικανοποιημένοι, γιατί πιστεύω ότι μας επισκέφθηκαν περισσότεροι απ’ αυτούς που περιμέναμε. Από εκεί και πέρα αν δούμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιτυχίας μας χρειάζεται μια κριτική. Για παράδειγμα Ιούνιο και Ιούλιο είχαμε σίγουρα λιγότερους επισκέπτες, αν και οι πληρότητες άγγιζαν το 90% του 2019 κι αυτό ήταν ένα ποσοστό που δεν το περιμέναμε. Βέβαια άλλοι προορισμοί στη χώρα είχαν πολύ καλύτερα νούμερα. Μάλιστα τον Ιούλιο περάσαμε το 2019 κατά 10% κάτι που περιμέναμε να συμβεί και τον Αύγουστο, ωστόσο ο συγκεκριμένος μήνας δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον αντίστοιχο μήνα του 2019, όμως σχεδόν τον έφτασε κι αυτό είναι σίγουρα πολύ σημαντικό. Δεν ξεπεράσαμε το 2019 σε καμιά περίπτωση στα ξενοδοχεία, γιατί οι περισσότεροι έμεναν σε άλλες κλίνες, όχι ξενοδοχειακές. Από το 2019 μέχρι και το 2022 έχουν προστεθεί πολλές κλίνες στο νησί», επισήμανε σχετικά ο κ. Παρασχούδης.

«Ο Σεπτέμβριος δεν ακολουθεί, διότι επειδή βασιζόμαστε στον οδικό τουρισμού από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά η κίνηση μειώνεται σημαντικά…»

 Αναφερόμενος ειδικότερα στον Σεπτέμβριο, στα μισά του οποίου βρισκόμαστε ήδη, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου υπογράμμισε: «Ο Σεπτέμβριος δεν ακολουθεί, διότι επειδή βασιζόμαστε στον οδικό τουρισμού από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά η κίνηση μειώνεται σημαντικά και είναι η εποχή που βασιζόμαστε σε επισκέπτες από Βρετανία, Αγγλία, Πολωνία και Σκανδιναβία, οι οποίοι έρχονται αεροπορικώς. Βλέπουμε όμως ότι οι πτήσεις από το αεροδρόμιο της Καβάλας όλο και λιγοστεύουν. Τα στατιστικά δείχνουν ότι για τον Αύγουστο το αεροδρόμιο της Καβάλας είναι το χειρότερο όσον αφορά τη μείωση αφίξεων σε σχέση με το 2019, οπότε ο Σεπτέμβριος δεν προβλέπεται πολύ δυναμικός».

«Δυστυχώς δεν πετυχαίνουμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά το αντίθετο συμβαίνει. Όσο βασιζόμαστε στον οδικό τουρισμό αυτό δεν μπορεί να συμβεί…»

Σε σχέση με το μεγάλο ζητούμενο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, ο κ. Παρασχούδης σημείωσε: «Δυστυχώς δεν πετυχαίνουμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά το αντίθετο συμβαίνει. Όσο βασιζόμαστε στον οδικό τουρισμό αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Γι’ αυτό σε συνεργασία με τη FRAPORT και την AEGEAN συνεχίζουμε να προωθούμε τουριστικά τον προορισμό μας, να τον κάνουμε πιο ελκυστικό προς τις αγορές, ώστε να πειστούν οι αεροπορικές εταιρείες και η AEGEAN ακόμη, να βάλουν πτήσεις στο αεροδρόμιο της Καβάλας. Πάντως καλό είναι να μην είμαστε αχάριστοι, αν θυμηθούμε για παράδειγμα τον τρόμο που ζήσαμε το 2020, οπότε γενικά δηλώνουμε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα».

Όσον αφορά το «ταμείο» της φετινής χρονιάς, ο Πάρης Παρασχούδης δήλωσε: «Δεν μπορούμε να ξέρουμε ακόμη συνολικά πόσο πιο κάτω είμαστε από το 2019, θα το δούμε αργότερα. Το πρόβλημα μας όμως δεν είναι το λίγο πάνω λίγο κάτω, αλλά το κόστος που είναι τεράστιο, που δεν μπορεί να απορροφηθεί από καμιά αύξηση που ίσως θα έχουμε βάλει στα συμβόλαια για του χρόνου. Αυτός είναι ο μεγάλος μας προβληματισμός. Το κόστος έχει αυξηθεί κατά 35% περίπου σε σχέση με πέρυσι κι αυτό είναι ένα βάρος δυσβάσταχτο. Λόγω αυτού του κόστους μάλιστα τα περισσότερα ξενοδοχεία θα κλείσουν νωρίτερα απ’ όσο υπολόγιζαν».

«Οι συνεργασίες με τα τουριστικά γραφεία για του χρόνου έχουν γίνει ήδη. Η εικόνα είναι σταθερή. Οι αγορές είναι περίπου οι ίδιες και δεν βλέπουμε νέες αγορές…»

Τέλος, σε σχέση με τα συμβόλαια για τη νέα χρονιά, αλλά και ποιο πρέπει να είναι το μοντέλο που πρέπει να ακολουθηθεί για να αλλάξει τη στατική εικόνα του τουρισμού στη Θάσο, ο Π. Παρασχούδης ανέφερε: «Οι συνεργασίες με τα τουριστικά γραφεία για του χρόνου έχουν γίνει ήδη. Η εικόνα είναι σταθερή. Οι αγορές είναι περίπου οι ίδιες και δεν βλέπουμε νέες αγορές. Η προσπάθεια μας είναι να κινηθούμε λίγο προς τα δυτικά της Ευρώπης. Πρέπει να κάνουμε δυο πράγματα. Το πρώτο είναι να εμπλουτίσουμε τον οδικό τουρισμό και να τον καταστήσουμε κυρίαρχο με αναβάθμιση στις πυλών εισόδου και των οδικών υποδομών, άρα αυτό που έχουμε να το κάνουμε ποιοτικότερο και δεύτερο να μην πατάμε μόνο σε ένα πόδι, αλλά σε δυο που είναι οι αεροπορικές αφίξεις, οι οποίες πρέπει να αυξηθούν σημαντικά».

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button