Περιφέρεια

«Ξεκλειδώνει» ο ταμιευτήρας άρδευσης της Δ.Ε. Φιλίππων

Έργο το οποίο ήταν στις καλένδες και πλέον θ’ αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά, με την χρηματοδότηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την εταιρεία του αγωγού ΤΑΡ, χαρακτήρισε αυτό της κατασκευής ταμιευτήρα άρδευσης στην Δ.Ε. Φιλίππων ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδης, με δηλώσεις που έκανε στον ”Ενήμερο”.

”Ήταν ένα έργο που βρισκόταν στις καλένδες για πολλούς μήνες κι ερχόμαστε τώρα ως διοίκηση να το ξεκλειδώσουμε και να συντάξουμε τεύχη δημοπράτησης. Μετά από αλληλογραφία που είχαμε με την εταιρεία του ΤΑΡ καταφέραμε να την πείσουμε, εφόσον υπάρχει μνημόνιο συνεργασίας, ότι οφείλουν να χρηματοδοτήσουν τις μελέτες”, τόνισε σχετικά ο κ. Αντωνιάδης.

”Πρόθεση της εταιρείας του αγωγού ήταν να χρηματοδοτήσει εν μέρει και μέχρι του ποσού του 1,5 εκ. ευρώ την κατασκευή ενός αρδευτικού έργου”

Παρουσιάζοντας το ιστορικό του εν λόγω έργου, ανέφερε αρχικά: ”Τον Ιούνιο του 2018 υπήρξε ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του τότε υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της εταιρείας του αγωγού ΤΑΡ, με το οποίο συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων, η συνεργασία τους στο πλαίσιο της αρχής της καλής πίστης. Η συμφωνία προέβλεπε να υλοποιηθεί από την Π.Ε. Καβάλας, ένα έργο άρδευσης στην περιοχή των Τεναγών Φιλίππων. Περιγράφηκε η πρόθεση της εταιρείας του αγωγού να χρηματοδοτήσει εν μέρει και μέχρι του ποσού του 1,5 εκ. ευρώ την κατασκευή ενός αρδευτικού έργου προς όφελος των κατοίκων και των γεωργών της Δ.Ε. Φιλίππων”.

”Τελικά ο ΤΑΡ ενέκρινε τη χρηματοδότηση της δωρεάς για τη σύνταξη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων”

”Όλο αυτό το χρονικό διάστημα από τότε μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2019, παρά το ότι παρήλθαν τόσοι μήνες δεν έγινε τίποτα από τον τέως αντιπεριφερειάρχη. Μόλις ανέλαβα καθήκοντα και μη γνωρίζοντας το τι ακριβώς συνέβη τότε, έψαξα για το θέμα και ανακάλυψα σχετικά με αυτό περίπου τον Μάρτιο του 2020 εν μέσω της πρώτης καραντίνας. Υπήρξε μια αλληλογραφία με τον ΤΑΡ, προκειμένου να δούμε τι γίνεται με αυτό το έργο, της κατασκευής δηλαδή ταμιευτήρα στο τρικάναλο των Φιλίππων από όπου θα αρδεύονται σημαντικές αγροτικές εκτάσεις. Τελικά ο ΤΑΡ ενέκρινε τη χρηματοδότηση της δωρεάς για τη σύνταξη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς για οποιοδήποτε έργο πρέπει να υπάρχει η προαναφερθείσα μελέτη”, συμπλήρωσε στη συνέχεια ο αντιπεριφερεάρχης Καβάλας.

”Θα περάσει από την Οικονομική Επιτροπή που θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, ώστε να εγκριθεί η δωρεά και να ολοκληρωθεί η Μ.Π.Ε.”

”Γι’ αυτό η Π.Ε.Κ., μέσω της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, ολοκλήρωσε τα τεύχη δημοπράτησης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου αυτού και σήμερα έρχεται ο ΤΑΡ και κάνει μια δωρεά της τάξης των 90.000 ευρώ, ώστε να συνταχθεί η συγκεκριμένη Μ.Π.Ε. Αυτό θα περάσει από την Οικονομική Επιτροπή που θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, ώστε να εγκριθεί η δωρεά και να ολοκληρωθεί η Μ.Π.Ε. και στη συνέχεια έχουμε ετοιμάσει όλες τις υπομελέτες που απαιτούνται, ώστε να βγει στον αέρα, να προκύψει ο ανάδοχος αυτού του έργου που θα φέρει νερό από τις πηγές της Βοϊράνης στους Φιλίππους”, σημείωσε καταληκτικά στις δηλώσεις του στον ”Ενήμερο”, ο Κώστας Αντωνιάδης.

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button