Εργασία

Μη στοχοποιείτε τα σχολικά κυλικεία

Ιδιοκτήτρια σχολικού κυλικείου, εκφράζει το παράπονό της για την στοχοποίηση των κυλικείων που λειτουργούν μέσα στις σχολικές μονάδες. Όπως σημειώνει, με αφορμή τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, διάφορα άρθρα «συμβουλεύουν» τους γονείς «πως να αποτρέψουν το παιδί τους από το σχολικό κυλικείο», στοχοποιώντας άδικα και αναίτια τον κλάδο.

Ως απάντηση στα παραπάνω κάνει τις παρακάτω επισημάνσεις:

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, σε συνάρτηση τα δεκάδες άρθρα σε περιοδικά, εφημερίδες, σαιτ και εκπομπές με κεντρική ιδέα «πως να αποτρέψω το παιδί μου από το σχολικό κυλικείο», νοιώθω την ανάγκη να υπερασπιστώ τον κλάδο μου, ο οποίος, εκτός από πολύπαθος τα τελευταία 2 έτη, είναι και κατ’ επανάληψη αδικημένος και αναίτια στοχοποιημενος.

Είμαστε 8.500 επαγγελματίες πανελλαδικά, πλήρως καταρτισμενοι από τα εκπαιδευτικά σεμινάριο του ΕΦΕΤ, με κρατική πιστοποίηση γνώσεων. Κάνουμε συχνά ιατρικές εξετάσεις και ελεγχομαστε από όλους τους αρμοδίους φορείς (υγειονομικό, υπουργείο εμπορίου, περιφέρεια κλπ) πολλές φορές κατά την διάρκεια της κάθε σχολικής χρονιάς. Πληρούμε όλες τις υγειονομικές προϋποθέσεις και εργαζόμαστε με υπευθυνότητα.

Οι σχολικοί κυλικειάρχες είναι πρόθυμοι να ακούσουν κάθε γονέα ώστε να βρουν την σωστή επιλογή για το κάθε παιδί και γιατί όχι να αναλάβουν και το κέρασμα για την γιορτή ή τα γενέθλια του παιδιού, εντός του σχολείου, προσαρμοσμενο στις εκάστοτε ανάγκες όπως τροφικές αλλεργίες, δυσανεξιες κ.α..

Τα προϊόντα που πωλούνται στα σχολικά κυλικεία είναι από εταιρίες με haacp & iso, εγκεκριμένα και ελεγχόμενα από το υγειονομικό. Οι συνεργαζομενες εταιρείες δημιουργούν προϊόντα κατάλληλα σε λιπαρά και σάκχαρα για κατανάλωση από μαθητές. Επίσης οι συσκευασμένοι χυμοί είναι χωρίς προσθήκη ζάχαρης και ο Φρέσκος Φυσικός Χυμός και οι φρούτοσαλάτες με φρούτα εποχής. Στα τοστ και σάντουιτς χρησιμοποιούμε αποκλειστικά βραστή γαλοπούλα, τυρί και φρέσκα λαχανικά μιας και όλα τα υπόλοιπα αλλαντικά έχουν κριθεί ακατάλληλα για κατανάλωση από παιδιά. Τα προϊόντα ψήνονται κάθε πρωί ώστε να είναι ολόφρεσκα και ζεστά.

Ο τιμοκατάλογος είναι απολύτως ελεγχόμενος και κάθε κυλικείο έχει προϊόντα με διατιμημενη αξία, σύμφωνα με το υπουργείο εμπορίου όπως τυρόπιτα με 1.10€, κουλουράκι Θεσσαλονίκης 0.40€ , τοστ 1.35€, νερο 0.35€.

Το ενοίκιο που πληρώνουμε, μετακυλα ως έσοδο στο σχολείο, το οποίο βοηθά οικονομικά την καλή λειτουργία του.

Επίσης, να σημειώσω πως η γκάμα του κυλικείου είναι περιορισμένη, βάση υγειονομικών διατάξεων με στόχο την υγιεινή διατροφή, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα να έρχονται αρκετοί μαθητές με φαγητό από εξωτερικά καταστήματα τα οποία μόνο υγιεινά δεν είναι για την καθημερινή τους διατροφή, όπως κρουασάν, λουκανικοπιτες και γαριδάκια, από καταστήματα τα οποία απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό και δεν έχουν περιορισμό στα λιπαρά, το αλάτι ή την ζάχαρη, άρα και ακατάλληλα για τα παιδιά.

Συχνό φαινόμενο είναι και οι παραγγελίες ντελιβερι από τα κινητά των μαθητών, που εκτός από παράνομο, εκτός από μη ελεγχόμενο, μπορεί να γίνει και επικίνδυνο μιας και εκτός από βρωσιμα προϊόντα, εισέρχεται ανεξέλεγκτα και οτιδήποτε άλλο όπως τσιγάρα, καφές και αλκοόλ.

Είμαστε ένας κλάδος που κατά πλειοψηφία στελεχώνεται από μητέρες και σε μεγάλο ποσοστό μονογονεις. Αυτό έχει ως επακόλουθο να λειτουργούμε πρώτα ως γονείς με πολύ αγάπη και μετά ως επαγγελματίες απέναντι στα παιδιά, τα οποία πάντα θυμούνται με αγάπη την κυρία ή τον κύριο του κυλικείου τελειώνοντας το σχολείο.

Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω πως οι σχολικοί κυλικειαρχες είναι ένας κλάδος 8.500 μικρών Επαγγελματιών, ο οποίος έχει μείνει σχεδόν 2 χρόνια σε αδράνεια, επιφορτισμενος με όλα τα συνεπακολουθα χρέη που επιβαρύνουν τους αυτοαπασχολούμενους, μιας και η λειτουργία των κυλικείων είναι άμεσα συνδεδεμένη με την σχολική λειτουργία.

Το κυλικείο λοιπόν, είναι το σημείο του σχολείου όπου κάθε παιδί, εκτός από ένα υγιεινό κολατσιό, θα βρει έναν άνθρωπο που θα του μιλήσει με αγάπη… Που θα πει “κυρία ξέχασα τα λεφτά μου..” και σίγουρα αυτό το παιδί δεν θα μείνει πεινασμένο… Που θα ακούσει μια γλυκιά κουβέντα, όταν έρθει θλιμμένο γιατί δεν έγραψε “καλά” στο διαγώνισμα… Κι άλλα πολλά, γεμάτα γεύσεις και αγάπη!

Το σχολικό κυλικείο λοιπόν, είναι μέρος της κουλτούρας της σχολικής ζωής. Είναι ένα μικρό μαγαζάκι, γεμάτο φροντίδα, υπευθυνότητα και νόστιμες υγιεινές επιλογές για επιλογές για κάθε μαθητή!

Εμπιστευτειτε και στηρίξτε το κυλικείο του σχολείου σας.

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button