Περιφέρεια

Με δύο αεροσκάφη Air Tractor ενισχύεται η ΠΑΜΘ την φετινή αντιπυρική περίοδο

Με δύο αεροσκάφη Air Tractor, πέραν των δύο PZL, ενισχύεται η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και κατ’ επέκταση η Π.Ε. Καβάλας, στη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου, όπως ανακοίνωσε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη (11/5) στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αλέξης Πολίτης.

Πριν την συνέντευξη, στην οποία παρών ήταν και ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε.Κ., Σταύρος Κιβράκης, είχε πραγματοποιηθεί η τρίτη κατά σειρά ειδική συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας με θέμα: «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο 2022».

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ετοιμότητα των Περιφερειών, στην υποβοήθηση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος στην καταστολή δασικών πυρκαγιών

Όπως υπογράμμισε ο Αλέξης Πολίτης, στο πλαίσιο της παραπάνω σύγκλησης του Οργάνου, η οποία έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ετοιμότητα των Περιφερειών, στην υποβοήθηση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος στην καταστολή δασικών πυρκαγιών.

Επίσης, συζητήθηκαν θέματα για την ετοιμότητα των Περιφερειών στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών που προκαλούνται από τις δασικές πυρκαγιές, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών της Π.Α.Μ.Θ., στο πλαίσιο εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών με κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ», με έμφαση στις διαδικασίες υλοποίησης της δράσης της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών.

Παράλληλα, έγινε αναφορά στα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας κατά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας βάσει του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδεται καθημερινά κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στην ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από δασικές πυρκαγιές.

Α. Πολίτης: «Η προσπάθεια μας δεν σταματά στο τρίτο Σ.Ο.Π.Π., αλλά θα συνεχιστεί και θα είναι διαρκής σε όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Αυτό που θέλουμε ως Π.Ε.Κ. είναι συνολικά ο μηχανισμός μας να έχει ένα σπουδαίο επίπεδο ετοιμότητας, ώστε να μην έχουμε φαινόμενα που θα μας βλάψουν…»

«Η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε και το καλοκαίρι πρέπει να μας βρει έτοιμους για να προλάβουμε καταστάσεις. Σχεδιάσαμε στην τρίτη συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π. τη βοήθεια που θα παράσχει στην Π.Υ. ο μηχανισμός μας στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Η είδηση που προκύπτει για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, αφορά τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Ο στόλος μας ενισχύεται σημαντικά με δυο αεροσκάφη Air Tractor που θα σταθμεύουν στην Αλεξανδρούπολη. Αυτά έχουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα να μπορούν να εφοδιάζονται με νερό από τη θάλασσα, σε αντίθεση με τα PZL. Είναι πολύ σπουδαίο να πηγαίνεις στον πόλεμο με όπλα και επειδή οι πυρκαγιές είναι ένας ανηλεής πόλεμος, θα τα χρησιμοποιήσουμε όλα. Είμαστε χαρούμενοι για την προσθήκη δυο ακόμη αεροσκαφών στην κατάσβεση πυρκαγιών στην περιοχή μας. Η προσπάθεια μας δεν σταματά στο τρίτο Σ.Ο.Π.Π., αλλά θα συνεχιστεί και θα είναι διαρκής σε όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Αυτό που θέλουμε ως Π.Ε.Κ. είναι συνολικά ο μηχανισμός μας να έχει ένα σπουδαίο επίπεδο ετοιμότητας, ώστε να μην έχουμε φαινόμενα που θα μας βλάψουν. Κάνω έκκληση στους πολίτες της περιοχής μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, τηρώντας τα αυτονόητα που μας ζητά η Πολιτική Προστασία», υπογράμμισε στις δηλώσεις του προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.

Σ. Κιβράκης: Από φέτος την απόφαση για την απαγόρευση στα δάση θα λαμβάνει ο αντιπεριφερειάρχης – Οι περισσότερες δασικές πυρκαγιές ξεσπούν λόγω αμέλειας – Έκκληση για προσοχή σε όσους πραγματοποιούν υπαίθριες εργασίες κοντά σε δασικές εκτάσεις

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας, Σταύρος Κιβράκης τόνισε ότι ένα από τα βασικότερα ζητήματα είναι η ενημέρωση του πολίτη.

Σημείωσε δε ότι οι περισσότερες δασικές πυρκαγιές ξεσπούν λόγω αμέλειας. Κάλεσε τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί, ειδικά όσοι μένουν σε περιαστικά δάση, ενώ ζήτησε από επαγγελματίες, όπως αγρότες, μελισσοκόμους και όσους κάνουν εργασίες στην ύπαιθρο να προσέχουν πολύ, ώστε να μην προκαλέσουν άθελα τους κάποια μεγάλη καταστροφή.

Ο κ. Κιβράκης ανακοίνωσε επίσης ότι από φέτος την απόφαση για την απαγόρευση στα δάση θα λαμβάνει ο αντιπεριφερειάρχης, μετά από εισήγηση της Δασικής Υπηρεσίας.

Επίσης τόνισε ότι όταν ο δείκτης επικινδυνότητας θα είναι υψηλός θα λαμβάνονται άμεσα αυστηρά μέτρα, όπως είναι η προαναφερθείσα απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση.

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button