Μείωση τζίρου έως 20% καταγράφουν τα αρτοποιεία

Μείωση τζίρου, η οποία αγγίζει σε ποσοστό το 20%, καταγράφεται στα αρτοποιεία της Καβάλας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο αντιπρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Καβάλας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών, Θωμάς Χατζούλης.
«Υπάρχει όντως μειωμένη ζήτηση. Τα στοιχεία που έχουμε από την Ομοσπονδία μας, δείχνουν ότι ενώ έχουμε κάνει αύξηση τιμών από 15% μέχρι 25%, ανάλογα με τα προϊόντα και σε ένα βάθος χρόνου εξαμήνου, υπάρχει 10% με 20% μείωση τζίρου. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση του όγκου πωλήσεων είναι ακόμη μεγαλύτερη», τόνισε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Χατζούλης.
«Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε πάρα πολύ μεγάλες αυξήσεις, οι οποίες μας έρχονται από πολλές πλευρές…»
«Αυτό που γίνεται στην Καβάλα δεν είναι διαφορετικό από αυτό που συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα. Επειδή τα αρτοποιεία έχουν προϊόντα τα οποία είναι καθημερινής αγοράς, δεν έχουν μεγάλη ελαστικότητα στις τιμές. Δεν μπορούμε να πούμε ότι θα ανεβάσουμε τον άρτο κατά 50% για παράδειγμα. Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε πάρα πολύ μεγάλες αυξήσεις, οι οποίες μας έρχονται από πολλές πλευρές. Το ένα είναι η ενέργεια με το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το ρεύμα. Το δεύτερο είναι τα σιτηρά που ανέβηκαν με το ξεκίνημα του πολέμου. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια τάση για διόρθωση, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάτι, όπως επίσης έχει ανέβει το ηλιέλαιο που διόρθωσε σε έναν βαθμό και από το 100% επέστρεψε στο 50%. Η ζάχαρη έχει διπλασιαστεί. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα γενικότερα», επισήμανε στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Καβάλας.
Επιδότηση στο ρεύμα, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και μείωση του Φ.Π.Α. στο 6% ζητούν οι αρτοποιοί
Ο κ. Χατζούλης αναφέρθηκε ακόμη στα αιτήματα που έχει η Ομοσπονδία Αρτοποιών προς την κυβέρνηση, τα οποία μεταξύ άλλων, είναι να δοθεί μια ικανοποιητική επιδότηση στο ρεύμα, αλλά και μείωση στον Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο. Επίσης ο Φ.Π.Α. από το 13% να πέσει στο 6%.
«Ας υποθέσουμε ότι ο Φ.Π.Α. πέφτει αύριο στο επίπεδο που ζητάμε. Αυτό θα γίνει για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις. Ο κόσμος μπορεί να πει γιατί δεν κατέβηκαν οι τιμές; Μα αν δεν γίνουν αυτά θα κλείσουν επιχειρήσεις. Θα είναι μια ένεση για τις επιχειρήσεις μας η μείωση του Φ.Π.Α.», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Θωμάς Χατζούλης.
«Είναι όντως ορατό το ενδεχόμενο να κλείσουν αρτοποιεία στην Καβάλα. Τίποτα δεν αποκλείεται…»
Σε ερώτηση για το αν είναι ορατό το ενδεχόμενο κλεισίματος αρτοποιείων στην Π.Ε. Καβάλας, όπως ήδη συμβαίνει ανά την χώρα, ο κ. Χατζούλης απάντησε: «Στην Π.Ε. Καβάλας έχουν κλείσει ήδη δυο αρτοποιεία. Αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη όμως. Οι επιπτώσεις αυτών των καταστάσεων κάνουν χρόνο για να φανούν. Είναι όντως ορατό το ενδεχόμενο να κλείσουν αρτοποιεία στην Καβάλα. Τίποτα δεν αποκλείεται. Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει, οπότε δεν ξέρουμε πως θα κυλήσουν τα πράγματα. Μπορεί να χειροτερέψουν το επόμενο διάστημα».
«Μια μεγάλη μερίδα κόσμου έχει ελαττώσει όντως την κατανάλωση ψωμιού – Σχετική μείωση και στα υπόλοιπα προϊόντα που πωλούνται σε φούρνους»
Αναφορικά με το αν έχουν οι αλλάξει οι συνήθειες των καταναλωτών κι αν αγοράζουν ψωμί σε πιο αραιά διαστήματα, ο κ. Χατζούλης δήλωσε: «Μια μεγάλη μερίδα κόσμου έχει ελαττώσει όντως την κατανάλωση ψωμιού, κυρίως νέοι. Ωστόσο αυτό δεν είναι 100% μόνο λόγω της οικονομικής δυσχέρειας, αλλά είναι και καταναλωτική συνήθεια. Κακά τα ψέματα ο κόσμος σήμερα τρώει λιγότερο ψωμί, αλλά θέλει καλύτερη ποιότητα. Όσον αφορά άλλα προϊόντα που αγόραζε κάποιος μαζί με το ψωμί, όπως γλυκά, κριτσίνια, κρουασάν, όντως έχουν μια σχετική μείωση, είναι εμφανές αυτό».
«Σε σχέση με δυο χρόνια πριν είμαστε 3 φορές πάνω όσον αφορά τους λογαριασμούς ρεύματος. Βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη στιγμή μάλλον αυτής της κρίσης…»
Τέλος, σε σχέση με τους λογαριασμούς ρεύματος και το που βρίσκονται αυτοί σήμερα για τα αρτοποιεία της Καβάλας, ο κ. Χατζούλης ανέφερε: «Το ρεύμα είναι σταθερά ανεβασμένο. Έχουμε κάποιες επιδοτήσεις οι οποίες είναι μέχρι τις 2.000 κιλοβατώρες. Από εκεί και πέρα είναι πολύ μικρότερη η επιδότηση του κράτους. Το θέμα για τα αρτοποιεία είναι ότι οι 2.000 κιλοβατώρες είναι τίποτα! Οπότε όλοι είμαστε οριακά. Σε σχέση με δυο χρόνια πριν είμαστε 3 φορές πάνω όσον αφορά τους λογαριασμούς ρεύματος. Βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη στιγμή μάλλον αυτής της κρίσης, γιατί πέρα από όλα τα άλλα συσσωρεύεται το πρόβλημα. Λιθαράκι λιθαράκι όλα φουσκώνουν. Όσο περνά ο χρόνος δυσκολευόμαστε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας και δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάποια εκτόνωση».