Καβάλα

Μάκης Παπαδόπουλος: Υπάρχει παρασκήνιο πίσω από τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Ο δήμος Καβάλας συντάσσεται την πρόταση ΚΕΔΕ – ΕΔΕΥΑ, ενώ οι δήμαρχοι της Περιφέρειας ΑΜΘ την αποδοκιμάζουν / Υποκριτική η στάση του Θόδωρου Μουριάδη και του προέδρου της ΔΕΥΑΚ / Μήπως αυτοπαγιδεύτηκαν με την άρνησή τους να πληρώσουν τις τεράστιες οφειλές της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. σε ρεύμα; / Δημότες και δημοτικό συμβούλιο δεν είμαστε ενήμεροι με ευθύνη της διοίκησης του δήμου

Στην έκτακτη συνάντηση εργασίας με θέμα τις συγχωνεύσεις των Δ.Ε.Υ.Α., την οποία συγκαλεί την Τρίτη 9 Απριλίου στην Κομοτηνή ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και δήμαρχος Νέστου, Σάββας Μιχαηλίδης, θα παραστεί ο δημοτικός σύμβουλος Καβάλας και επικεφαλής της παράταξης «Ο Τόπος της Ζωής Μας», Μάκης Παπαδόπουλος, ο οποίος μετέχει στο Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. – Α.Μ.Θ., εκπροσωπώντας τον Δήμο Καβάλας.

Προσκεκλημένοι θα είναι ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Α.Ε., Δημήτρης Μαραβέλιας και ο διευθυντής Οικονομικής Ανάπτυξης, Οργάνωσης και Περιβάλλοντος της ΕΕΤΑΑ Α.Ε., Ιωάννης Γούπιος. Η συνάντηση πραγματοποιείται μετά από την σφοδρή αντίδραση του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. – Α.Μ.Θ., στην κοινή πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (Κ.Ε.Δ.Ε.) και της Ένωσης Δ.Ε.Υ.Α. Ελλάδας (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) για το θέμα των συγχωνεύσεων και τη συνάντηση που είχαν οι δύο φορείς με το υπουργείο Περιβάλλοντος την περασμένη Πέμπτη (4/4). Στα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής θα αναφερθούν οι δύο προσκεκλημένοι από την ΕΕΤΑΑ.

«Η στάση της διοίκησης του Δήμου Καβάλας και της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. στο θέμα των συγχωνεύσεων των Δ.Ε.Υ.Α. δεν είναι καθόλου ειλικρινής και συνεπής…»

Με αφορμή τις εξελίξεις για το θέμα των συγχωνεύσεων των Δ.Ε.Υ.Α., ο Μάκης Παπαδόπουλος έκανε δηλώσεις στον «Ενήμερο», υπογραμμίζοντας αρχικά πως η στάση της διοίκησης του Δήμου Καβάλας και της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. στο θέμα των συγχωνεύσεων των Δ.Ε.Υ.Α. δεν είναι καθόλου ειλικρινής και συνεπής.

«Τους προηγούμενους μήνες, τόσο ο δήμαρχος Καβάλας, όσο και ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. έκαναν συνεχώς δηλώσεις εναντίον του σχεδίου της Κυβέρνησης για τις συγχωνεύσεις των Δ.Ε.Υ.Α. σε 13 περιφερειακές και τόνιζαν ότι οι συγχωνεύσεις μας οδηγούν ουσιαστικά στην απαξίωση των Δ.Ε.Υ.Α. και στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Τις τελευταίες μέρες όμως άλλαξαν ξαφνικά στάση και συμφώνησαν με τις συγχωνεύσεις που προτείνει η Κεντρική Ένωση Δήμων (Κ.Ε.Δ.Ε.) και η Ένωση των Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) προς το υπουργείο Περιβάλλοντος με σκοπό τη δημιουργία 50 νομαρχιακών Δ.Ε.Υ.Α., αντί 13 περιφερειακών! Δηλαδή τι άλλαξε και έγιναν ξαφνικά “καλές” οι συγχωνεύσεις; Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για μία ακατανόητη και υποκριτική στάση του δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη και του προέδρου της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., Απόστολου Χρόνη, για την οποία μάλιστα προκύπτουν πολλά ερωτήματα», επισήμανε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο κ. Παπαδόπουλος.

«Υπάρχει κάποιο παρασκήνιο για το οποίο δημότες και δημοτικό συμβούλιο δεν είμαστε ενήμεροι με ευθύνη της διοίκησης του δήμου Καβάλας…»

Ακολούθως ο επικεφαλής της παράταξης «Ο Τόπος της Ζωής Μας», αναφέρθηκε και στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. – Α.Μ.Θ. την προηγούμενη εβδομάδα, όπου εκφράστηκε η έντονη αποδοκιμασία των δημάρχων της Περιφέρειας για την πρόταση Κ.Ε.Δ.Ε. – Ε.Δ.Ε.Υ.Α. που προωθεί συγχωνεύσεις σε νομαρχιακό επίπεδο, αντί σε περιφερειακό που προωθεί η Κυβέρνηση:

«Αυτή η έντονη αποδοκιμασία της Π.Ε.Δ. – Α.Μ.Θ. είναι που με προβλημάτισε για τη στάση της διοίκησης του δήμου Καβάλας. Οι δήμαρχοι της Περιφέρειας κατηγόρησαν την Κ.Ε.Δ.Ε. και την Ε.Δ.Ε.Υ.Α., ότι φέρνουν τις συγχωνεύσεις και την ιδιωτικοποίηση του νερού “από την πίσω πόρτα”, και η διοίκηση του δήμου Καβάλας και της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. πάει και συμφωνεί με την Κ.Ε.Δ.Ε. και την Ε.Δ.Ε.Υ.Α.! Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που δήμαρχος και πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. έλειπαν από την συγκεκριμένη συνεδρίαση. Υπάρχει κάποιο παρασκήνιο για το οποίο δημότες και δημοτικό συμβούλιο δεν είμαστε ενήμεροι με ευθύνη της διοίκησης του δήμου Καβάλας», ανέφερε ακόμη ο κ. Παπαδόπουλος.

«Μήπως δήμαρχος και πρόεδρος Δ.Ε.Υ.Α.Κ. αυτοπαγιδεύτηκαν με την άρνησή τους να πληρώσουν τις τεράστιες οφειλές της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. σε ρεύμα;»

Επιπλέον, ο Μάκης Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην άσχημη διαπραγματευτική θέση που βρίσκονται πολλές Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας, όπως και η Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας, εξαιτίας της απόφασής τους να αφήνουν απλήρωτη τη ρήτρα αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα:

«Πρόκειται για μονομερή απόφαση της διοίκησης του δήμου Καβάλας και της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., που κατάντησε την επιχείρηση να χρωστάει 4 εκατομμύρια ευρώ σε ρεύμα και “να παρακαλάει” τώρα το κράτος να καλύψει τις οφειλές αυτές! Δήμαρχος Καβάλας και πρόεδρος Δ.Ε.Υ.Α.Κ. “πυροβόλησαν τα πόδια” της επιχείρησης και περιμένουν τώρα να έχουν ισχυρή διαπραγματευτική θέση στο θέμα των συγχωνεύσεων; Πώς θα πάνε οι Δ.Ε.Υ.Α. να διαπραγματευτούν με το Κράτος να μην συγχωνευτούν, όταν χρωστούν 250 εκατομμύρια ευρώ συνολικά σε ρεύμα και ζητούν από το Κράτος να καλύψει την οφειλή αυτή; Μήπως δήμαρχος και πρόεδρος Δ.Ε.Υ.Α.Κ. αυτοπαγιδεύτηκαν με την άρνησή τους να πληρώσουν τις τεράστιες οφειλές της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. σε ρεύμα;», συμπλήρωσε σχετικά στις δηλώσεις του ο Μάκης Παπαδόπουλος.

«Με τις συγχωνεύσεις στις Δ.Ε.Υ.Α. ίσως να κινδυνέψει η άμεση εξυπηρέτηση των δημοτών στις βλάβες. Θα χάσουμε ως Δήμος τον έλεγχο της τιμολογιακής πολιτικής…»

Σχετικά με το ουσία του θέματος, εξήγησε την δική του θέση για τις συγχωνεύσεις, βάζοντας μπροστά την ανάγκη εξυγίανσης της δημοτικής επιχείρησης:

«Εμείς θέλουμε τη Δ.Ε.Υ.Α.Κ. αυτόνομη και αυτοτελή, με σωστή και υγιή λειτουργία, για να παρέχουμε φθηνό και ποιοτικό νερό στους δημότες. Η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. βρίσκεται σε κατάσταση προβληματικής λειτουργίας, κακοδιαχείρισης και κατασπατάλησης. Γι’ αυτό και βάζω συνεχώς την πρόταση να κάνουμε μελέτη εξυγίανσης της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., για να εξετάσουμε τι μέτρα πρέπει να πάρουμε για να οδηγήσουμε τη Δ.Ε.Υ.Α.Κ. σε ορθή λειτουργία. Αυτό έκανε ο Δήμος Ιωαννίνων και οδήγησε τη δική της Δ.Ε.Υ.Α. στη σωστή κατεύθυνση. Τα αποτελέσματα των κακών και βιαστικών συγχωνεύσεων τα είδαμε και στον “Καλλικράτη”, όταν συγχωνεύτηκαν άρον άρον οι “Καποδιστριακοί” δήμοι Καβάλας και Φιλίππων και οδήγησαν ουσιαστικά στην υποβάθμιση της λειτουργίας του δήμου στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων. Με τις συγχωνεύσεις στις Δ.Ε.Υ.Α. ίσως να κινδυνέψει η άμεση εξυπηρέτηση των δημοτών στις βλάβες και να μεταφερθεί προσωπικό σε άλλες περιοχές, που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες. Επίσης, θα μπαίνει προτεραιότητα στις χρηματοδοτήσεις των έργων ύδρευσης και αποχέτευσης, οπότε μπορεί να έχουμε λιγότερα χρήματα για τα αναγκαία έργα. Θα χάσουμε ως δήμος τον έλεγχο της τιμολογιακής πολιτικής και θα καθορίζουν άλλοι εκτός δήμου τις τιμές και τότε θα δούμε τι αυξήσεις θα γίνουν εξαιτίας των ζημιών και των οφειλών εκατομμυρίων ευρώ που έχουν αφήσει πίσω τους οι διοικήσεις του δήμου. Και ίσως έτσι να φτάσουμε και στην εμπλοκή ιδιωτών και στην “ιδιωτικοποίηση” του νερού. Θα ήμουν βέβαια ο τελευταίος που θα διαφωνούσα με τις συγχωνεύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Θυμίζω πως ήμασταν η μόνη παράταξη που συμφώνησε με τη συγχώνευση δήμου και νομικών προσώπων, γιατί εκεί μπορούμε να πετύχουμε εξορθολογισμό και εξοικονόμηση χρημάτων. Το νερό όμως είναι ένα κοινωνικό αγαθό και το χρειάζονται όλοι, δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε να εμπλακεί ιδιώτης. Δυστυχώς, στην Υπηρεσία Καθαριότητας η εμπλοκή ιδιωτών οδήγησε σε αύξηση δημοτικών τελών. Αν η συγχώνευση λοιπόν των Δ.Ε.Υ.Α. γίνει με τις παρούσες συνθήκες, χωρίς την εξυγίανση που προτείνουμε, τότε η εμπλοκή ιδιώτη ούτε θα εξορθολογήσει την υπηρεσία και ούτε θα μειώσει το κόστος, αλλά θα το αυξήσει! Συνεπώς, με συγχωνεύσεις και ιδιωτικοποιήσεις που δεν εξορθολογίζουν τις υπηρεσίες και δεν μειώνουν το κόστος στους δημότες, εγώ δεν συμφωνώ. Ο δήμαρχος και ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. οφείλουν στο δημοτικό συμβούλιο να μας εξηγήσουν τι συνέβη και άλλαξαν απότομα άποψη και γιατί δέχονται πλέον τις συγχωνεύσεις των Δ.Ε.Υ.Α. “από την πίσω πόρτα” μέσω Κ.Ε.Δ.Ε. και Ε.Δ.Ε.Υ.Α. Ανοίγουν οι ίδιοι πλέον τον δρόμο για την εμπλοκή ιδιωτών στις υπηρεσίες ύδρευσης, κάτι που το κατηγορούσαν πριν από λίγες ημέρες», υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο Μάκης Παπαδόπουλος.

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button