Εργασία

Κώστας Τσιτσιλικάκης: Προβληματίζει η «μετάγγιση» προσωπικού στο Ε.Κ.Α.Β.

«Είναι μια συνταγή που δεν δούλεψε το 2016, δεν μπορεί να δουλέψει ούτε τώρα / Νομίζω δεν θα μπουν καν στη διαδικασία αφαίρεσης προσωπικού από την Πυροσβεστική Υπηρεσία»

«Είναι μια συνταγή που δεν δούλεψε το 2016, δεν μπορεί να δουλέψει ούτε τώρα», τόνισε σε δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Ε.Κ.Α.Β. Καβάλας, Κώστας Τσιτσιλικάκης, αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει το Ε.Κ.Α.Β. με 200 μόνιμα στελέχη του στρατού, της πυροσβεστικής και των ΟΤΑ.

«Είναι μια λύση που πήγε να εφαρμοστεί και στο παρελθόν, αλλά δεν λειτούργησε ποτέ, γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει εκ των πραγμάτων. Είναι ο νόμος 4360 του 2016, επί ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δηλαδή, όπου και τότε χάθηκαν ανθρώπινες ζωές λόγω ελλείψεων και η τότε κυβέρνηση βρήκε αυτή τη συνταγή που δεν λειτούργησε ποτέ», ανέφερε αρχικά ο κ. Τσιτσιλικάκης.

«Νομίζω δεν θα μπουν καν στη διαδικασία αφαίρεσης προσωπικού από την Π.Υ. Δεν τους περισσεύει προσωπικό για να το στείλουν σε εμάς…»

«Αυτή η απόφαση έλεγε ότι πυροσβέστες και οδηγοί Ο.Τ.Α. με μια μικρή εκπαίδευση μπορούν να στελεχώσουν τα ασθενοφόρα μαζί με έναν υγειονομικό, ώστε να σπεύδουν το συντομότερο δυνατό στα περιστατικά και να μεταφέρουν απλά επί της ουσίας τους ασθενείς, αφού δεν έχουν τις γνώσεις των πιστοποιημένων διασωστών. Πρόσθεσαν τώρα τους στρατιωτικούς που δεν υπήρχαν το 2016. Είναι μια συνταγή που δεν δούλεψε το 2016, δεν μπορεί να δουλέψει ούτε τώρα. Είναι πολλοί οι λόγοι ένας από αυτούς είναι και οι ελλείψεις προσωπικού στην Πυροσβεστική Υπηρεσία μιας και είμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου. Νομίζω δεν θα μπουν καν στη διαδικασία αφαίρεσης προσωπικού από την Π.Υ. Δεν τους περισσεύει προσωπικό για να το στείλουν σε εμάς», σημείωσε ακολούθως ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Ε.Κ.Α.Β. Καβάλας.

Δεν μπορεί η απόφαση να εφαρμοστεί στη Θάσο εκτιμά ο κ. Τσιτσιλικάκης, καθώς κάτι τέτοιο θα αποδυνάμωνε την Π.Υ. του νησιού

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν πιστοποιημένοι διασώστες που όλα αυτά τα χρόνια θα μπορούσαν ήδη να έχουν καλύψει τα κενά, ο κ. Τσιτσιλικάκης απάντησε: «Υπάρχουν μέχρι και 5.000 άτομα στην Ελλάδα και εμείς εκπαιδεύουμε ήδη μελλοντικούς συναδέλφους που θα στελεχώσουν στο μέλλον τα ασθενοφόρα».

Ειδικότερα για το αν η απόφαση αυτή αφορά το νησί της Θάσου, ο Κώστας Τσιτσιλικάκης υπογράμμισε: «Δεν μπορεί να εφαρμοστεί στη Θάσο, όταν στις φωτιές πέρυσι είχαμε πυροσβέστες από το εξωτερικό. Όταν εισάγεις πυροσβέστες είναι δύσκολο να δώσεις άτομα σε μια άλλη υπηρεσία, ειδικά όταν είναι ανειδίκευτοι αυτοί. Δεν νομίζω να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο στη Θάσο, γιατί δεν υπάρχει το προσωπικό και είναι και νομικά ακάλυπτο. Πως θα βάλεις έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζει μέσα σε δυο μέρες να κάνει μια ταχύρρυθμη εκπαίδευση; Το να μεταφέρει απλά κάποιος ασθενείς αυτό μας γυρίζει 40 χρόνια πίσω».

Σε έναν χρόνο από σήμερα, αν επιταχυνθούν οι διαδικασίες, θα μπορούσαν να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Ε.Κ.Α.Β.

Τέλος, σε ερώτηση για το πόσο χρονοβόρα θα ήταν μια διαδικασία πρόσληψης διασωστών του Ε.Κ.Α.Β. για την κάλυψη των κενών, ο κ. Τσιτσιλικάκης απάντησε: «Είναι θέμα ΑΣΕΠ. Πρέπει να γίνουν μόνιμες προσλήψεις κι αν επιταχυνθούν οι διαδικασίες και ξεπεραστούν οι σκόπελοι μπορεί μέσα σε έναν χρόνο να μπορέσουμε να έχουμε το προσωπικό που απαιτείται. Φέτος θα χαθεί η χρονιά, αλλά το πρόβλημα είναι διαχρονικό. Εμείς προσπαθούμε για το καλύτερο με τις δυνάμεις που έχουμε. Αυτό θα έπρεπε να το σκεφτούν χρόνια πριν κι όχι τώρα. Η πανδημία έκρυψε το πρόβλημα γιατί δεν υπήρχαν τουρίστες και φτάσαμε να το αντιμετωπίζουμε τώρα στο και πέντε».

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button