Αγροτικά

Κώστας Στεφανίδης: Παρεμβάσεις εδώ και τώρα στα Τενάγη των Φιλίππων

Από τις πλημμύρες των προηγούμενων ετών, τα Τενάγη των Φιλίππων έχουν περάσει στην ξηρασία, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας που καταγράφηκε στη διάρκεια του φετινού χειμώνα.

Μιλώντας στην τοπική ΕΡΑ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας, Κώστας Στεφανίδης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας από τους αρμόδιους να προβούν άμεσα σε παρεμβάσεις, ώστε η συγκεκριμένη περιοχή να πάψει να πλήττεται είτε από πλημμύρες, είτε από ξηρασία, όπως συμβαίνει σήμερα.

«Από εδώ και πέρα πρέπει να γίνει μία σωστή διαχείριση σε πρώτη φάση, μέχρι να αρχίσουμε να επενδύουμε κάποια σοβαρά χρήματα στο κομμάτι αυτό των Τεναγών των Φιλίππων…»

«Δυστυχώς όταν δεν γίνεται πρόληψη τα βρίσκουμε κάποια στιγμή μπροστά μας. Λόγω της ανομβρίας συμβαίνει αυτό το φαινόμενο, που το είχαμε και πέρυσι, αλλά και φέτος ιδιαίτερα που δεν έβρεξε καθόλου τον χειμώνα. Τα βουνά είναι χωρίς χιόνια και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε. Έκανε κάποιες βροχές καλές αυτές τις μέρες, αλλά θέλουμε κι άλλες βροχές. Από εδώ και πέρα πρέπει να γίνει μία σωστή διαχείριση σε πρώτη φάση, μέχρι να αρχίσουμε να επενδύουμε κάποια σοβαρά χρήματα στο κομμάτι αυτό των Τεναγών των Φιλίππων, ώστε να επιστρέψει στην πρότερη κατάστασή της η περιοχή, αλλιώς δεν έχει καμία προοπτική. Βαδίζει στο να επανέλθει να γίνει αυτό που ήταν πριν», επισήμανε αρχικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας.

«Αν έχουμε πολλές βροχές πιθανόν έχουμε και φαινόμενα τύπου Daniel όπως στη Θεσσαλία, όπως στη λίμνη Κάρλα, καθώς και εδώ ήταν λίμνη…»

«Πιθανόν να έχουμε ακραία φαινόμενα αν δεν το προσέξουμε και δεν επενδύσουμε πάνω εκεί. Αν έχουμε πολλές βροχές πιθανόν έχουμε και φαινόμενα τύπου Daniel όπως στη Θεσσαλία, όπως στη λίμνη Κάρλα, καθώς και εδώ ήταν λίμνη. Εδώ και 25 χρόνια τώρα πλημμυρίζαμε τα τελευταία δυο χρόνια λόγω καιρικών συνθηκών, λόγω του ότι δεν βρέχει, είναι ξηρές οι περίοδοι οπότε έχουμε θέμα και με την ξηρασία. Επειδή έχει μία ιδιαιτερότητα, καθώς τα Τενάγη είναι μοναδικό φαινόμενο, έχουν πρόβλημα και όταν έχει πάρα πολλά νερά και όταν έχει μεγάλη ξηρασία. Κάθεται το έδαφος. Αν δεν γίνεται υφάρδευση από κάτω για να συντηρείται σε ένα συγκεκριμένο ύψος και να μπορείς να ποτίσεις μ’ αυτό τον τρόπο, έχουμε θέμα και θα έχουμε θέματα όσο δεν παρεμβαίνουμε σοβαρά», τόνισε στην συνέχεια ο κ. Στεφανίδης.

«Με κάποιες σοβαρές παρεμβάσεις και με μικρό κόστος θα μπορεί να γίνει μία καλή δουλειά στην περιοχή και σε βάθος πολλών ετών…»

«Είχαμε μία σύσκεψη την Τρίτη (12/3) με τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, κάναμε μία κουβέντα επ’ αυτού και του θέσαμε το πρόβλημα. Το γνωρίζει κι αυτός βέβαια και του προτείναμε  κάποιες λύσεις. Είμαστε σε αναμονή να βρούμε χρηματοδότηση και περιμένουμε. Σαφώς και το ξέρει πολύ καλά το θέμα ο κ. Μαρκόπουλος. Βούληση χρειάζεται, τα χρήματα θα βρεθούν. Δεν είναι τεράστιο το κόστος. Με κάποιες σοβαρές παρεμβάσεις και με μικρό κόστος θα μπορεί να γίνει μία καλή δουλειά στην περιοχή και σε βάθος πολλών ετών από εδώ και στο εξής. Αν θέλουμε να το σώσουμε. Αν δεν θέλουμε να το σώσουμε και να τα αφήσουμε έτσι όπως είναι, θα καταστραφεί πλήρως η περιοχή και μιλάμε για μία περιοχή 100.000 στρεμμάτων που είναι και ο οικονομικός πνεύμονας όλης της περιοχής», επισήμανε καταληκτικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας.

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button