Αγροτικά

Κώστας Παπαμερής: Πολλοί έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τα αμπέλια

«Από το 2018 και μετά, όσον αφορά την αμπελοκαλλιέργεια, ο αγροτικός κόσμος είναι σε απόγνωση. Ήδη έχουν αρχίσει πολλοί να εγκαταλείπουν. Έχει αρχίσει το ξήλωμα των αμπελιών. Στα σχέδια βελτίωσης έχουμε μια μείωση της τάξης του 30%, κάτι που δείχνει ότι οι νέοι δεν θέλουν να ακολουθήσουν. Σε λίγο θα μιλάμε για χωριά γερόντων και εγκατάλειψη της υπαίθρου».

Τα παραπάνω επισήμανε σε δηλώσεις του στην ΕΡΑ Καβάλας, εκ μέρους της Επιτροπής Αγροτικού Τομέα Δήμου Παγγαίου, ο συνεργάτης του δημάρχου, Φίλιππου Αναστασιάδη, Κώστας Παπαμερής, με αφορμή την συμβολική κινητοποίηση των αγροτών της περιοχής του Δήμου Παγγαίου, στην είσοδο της Αντιπεριφέρειας Καβάλας το πρωί της Τετάρτης 8 Φεβρουαρίου.

«Αν εγκαταλειφθούν και τα χωριά μας, δεν θα υπάρχει πρωτογενής τομέας, δεν θα υπάρχει παραγωγή και όλα θα είναι εισαγόμενα…»

 «Αν δεν σκεφτούμε λύσεις και εγκαταλειφθούν και τα χωριά μας, δεν θα υπάρχει πρωτογενής τομέας, δεν θα υπάρχει παραγωγή και όλα θα είναι εισαγόμενα. Έχουμε μπροστά μας τη νέα Κ.Α.Π., έχουμε τεράστιο κόστος παραγωγής, υψηλό κόστος για την ενέργεια, για την οποία δεν έχουμε πάρει τίποτα μέχρι σήμερα», σημείωσε με έμφαση στις δηλώσεις του ο Κώστας Παπαμερής.

Παράλληλα, ο κ. Παπαμερής αναφέρθηκε στις συναντήσεις που έγιναν πρόσφατα στην Αθήνα, παρουσία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριου Λαζαρίδη και Γιάννη Πασχαλίδη, του δημάρχου Παγγαίου, Φίλιππου Αναστασιάδη, του κ. Παπαμερή και των μελών της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, τον κ. Λυκουρέντζο και τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, τον κ. Τριαντόπουλο.

«Δεν χάσαμε μόνο την παραγωγή του 2022 από τις καταστροφές, αλλά και το φυτικό κεφάλαιο του 2023. Θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα τα επόμενα δυο με τρία χρόνια…»

 «Μας δόθηκαν απαντήσεις τις οποίες καταγράψαμε. Μας είπαν ότι μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου θα δοθούν τα τελικά ποσά για την χαλαζόπτωση του Ιουνίου. Επίσης μας ενημέρωσαν ότι μετά από δυο εβδομάδες θα ψηφιστεί το θέμα της παρακράτησης του 20% από τον ΕΛΓΑ. Είχαμε ενημέρωση για την αύξηση από τις 70.000 στις 210.000 ευρώ για κάθε ΑΦΜ, όπως κι ότι θα χρειαστεί ένα «μαξιλάρι» για γρήγορες αποζημιώσεις, καθώς και η ένταξη στα de minimis, όπου χρειάζεται μια επεξεργασία. Είχαμε μεγάλη πτώση στις πωλήσεις σταφυλιών τα χρόνια της πανδημίας, αλλά και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Όσα σταφύλια γλίτωσαν από το χαλάζι, έμειναν αδιάθετα, κάποια που πουλήθηκαν, αυτό έγινε κάτω του κόστους παραγωγής, ενώ πολλά σάπισαν. Δεν χάσαμε μόνο την παραγωγή του 2022 από τις καταστροφές, αλλά και το φυτικό κεφάλαιο του 2023. Θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα τα επόμενα δυο με τρία χρόνια», ανάφερε, μεταξύ άλλων, στις δηλώσεις του ο Κώστας Παπαμερής.

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button