Περιφέρεια

Κωστής Σιμιτσής: Φόβοι για οικονομικό ντόμινο από την ενεργειακή κρίση

Στην πορεία των επενδύσεων της αιθυλικής αλκοόλης και των Λουτρών Ελευθερών στην Π.Ε. Καβάλας, στο νέο Ε.Σ.Π.Α., αλλά και στις ανησυχίες σχετικά με την ενεργειακή κρίση ενόψει του χειμώνα, αναφέρθηκε με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κωστής Σιμιτσής.

«Όλοι ανησυχούμε για τις εξελίξεις που έρχονται και θα ήταν παράλογο να αεροβατούμε πιστεύοντας ότι τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά και χωρίς να επηρεαστούμε από τις διεθνείς εξελίξεις και διακυμάνσεις, κυρίως όσον αφορά τις τιμές της ενέργειας. Αυτό σημαίνει δύσκολα χρόνια, μπορεί να είναι και πάνω από ένα ή δυο. Δυστυχώς το φοβάμαι αυτό», σημείωσε αρχικά στις δηλώσεις του για την ενεργειακή κρίση και τον χειμώνα ο κ. Σιμιτσής.

«Από τη στιγμή που αγρότες και κτηνοτρόφοι θα δυσκολευτούν θα υπάρξουν αλυσιδωτές συνέπειες στην παραγωγή. Θα επηρεαστεί από το ντόμινο αυτό η καθημερινή ζωή όλων μας…»

 «Το πρώτο πλήγμα αφορά γενικότερα τον πρωτογενή τομέα. Όταν οι αγρότες μας μέχρι τώρα παραπονούνταν για την ακριβή τιμή του πετρελαίου, των λιπασμάτων κλπ., καταλαβαίνει κανείς ότι πλέον με την εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια και στα προϊόντα με τα οποία παράγουν, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα. Από τη στιγμή που αγρότες και κτηνοτρόφοι θα δυσκολευτούν θα υπάρξουν αλυσιδωτές συνέπειες στην παραγωγή. Θα επηρεαστεί από το ντόμινο αυτό η καθημερινή ζωή όλων μας, με το κόστος της ενέργειας στα σπίτια μας», συμπλήρωσε σχετικά με το θέμα ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

«Για πολλούς το πρόβλημα είναι ευκαιρία. Άρα, τουλάχιστον τα επενδυτικά σχέδια, δεν θα ανακοπούν θεωρώ, γιατί ακριβώς αυτή η περίοδος είναι ευκαιριών…»

Σε ερώτηση για το αν η κρίση που βιώνουμε μπορεί να «παγώσει» το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον στη χώρα και κατ’ επέκταση στην περιοχή μας, ο κ. Σιμιτσής απάντησε: «Οι μεγάλοι επενδυτές λένε ότι όταν οι μετοχές πέφτουν τότε πρέπει να αγοράζεις κι όταν ανεβαίνουν πρέπει να πουλάς. Στην παρούσα φάση οι μετοχές της διεθνούς οικονομίας πέφτουν, άρα είναι εύλογο ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από αρκετούς επενδυτές. Κάποιοι μπορεί να είναι και «κοράκια», όμως πολλοί είναι καθαροί επαγγελματίες που ψάχνουν να βρουν ευκαιρίες. Κι εδώ λοιπόν για πολλούς το πρόβλημα είναι ευκαιρία. Άρα, τουλάχιστον τα επενδυτικά σχέδια, δεν θα ανακοπούν θεωρώ, γιατί ακριβώς αυτή η περίοδος είναι ευκαιριών για πολλούς, ώστε όταν αποκατασταθούν τα πράγματα και επανέλθουμε στην κανονικότητα, αυτοί πλέον θα έχουν ολοκληρώσει τις κατασκευές κι όσα σχεδιάζουν γενικότερα για να επωφεληθούν του κλίματος της κανονικότητας όταν αυτή επανέλθει».

Τον Οκτώβριο αναμένεται η παρουσίαση της επένδυσης της αιθυλικής αλκοόλης στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας 

 Σε ερώτηση για το που βρίσκονται σήμερα οι δυο σημαντικές επενδύσεις για την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, αυτή της αιθυλικής αλκοόλης και αυτή των Λουτρών Ελευθερών, ο κ. Σιμιτσής απάντησε αρχικά για την πρώτη: «Όσον αφορά την επένδυση της αιθυλικής αλκοόλης είμαστε σε αναμονή. Είχαν πει ότι τον Οκτώβριο θα γίνει η παρουσίαση που δεν έγινε τον περασμένο Ιούλιο. Δεν έχω άλλα νέα σχετικά. Η ουσία είναι όμως ότι έχουν ανοίξει γραφείο στην Αθήνα κι έχουν αγοράσει το ακίνητο στην Βιομηχανική Περιοχή της Καβάλας. Άρα περιμένουμε τα νεότερα. Δεν φοβόμαστε κάτι σχετικά με την πορεία της εν λόγω επένδυσης».

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης βρίσκονται οι δύο Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την επένδυση στα Λουτρά Ελευθερών

 «Σε σχέση με την επένδυση στα Λουτρά Ελευθερών δύο Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων βρίσκονται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης. Έχουμε έρθει σε συνεννόηση με τον επενδυτή να δούμε μήπως χρειαστεί με κάποιο τρόπο να βοηθήσουμε στην επιτάχυνση της εξέτασης των δύο Μ.Π.Ε. Προφανώς δεν μπορούμε να παρέμβουμε σε άλλο επίπεδο. Αυτό είναι κάτι αυτονόητο, αφού η Μ.Π.Ε. πρέπει να είναι σωστή και να εξεταστεί όπως πρέπει για να αποδώσει αποτελέσματα και να διαφυλαχθεί το πολύτιμο εκεί περιβάλλον», απάντησε για την επένδυση των Λουτρών Ελευθερών ο κ. Σιμιτσής.

«Το νέο Ε.Σ.Π.Α. θα έχει ανακοινώσεις που θα αφορούν κυρίως την επιχειρηματικότητα, αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας – Μπορεί η Ελλάδα να μετατραπεί σε χώρα παραγωγό ηλεκτρικής ενέργεια…»

Τέλος, αναφορικά με το νέο πρόγραμμα Ε.Σ.Π.Α., ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπογράμμισε: «Εκείνο που υπάρχει ως εκκρεμότητα είναι ότι εκπονείται το Ε.Σ.Π.Α. Δεν θα αργήσει να ανακοινωθεί και στην Περιφέρεια μας, όπως σε όλη την Ελλάδα. Θα έχει ανακοινώσεις που θα αφορούν κυρίως την επιχειρηματικότητα, αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας. Δεν ήταν η εξοικονόμηση ενέργειας κάτι τυχαίο, αλλά προγραμματισμένη εδώ και 10 χρόνια, αφού η Ευρώπη θέλει να γυρίσει την παραγωγή της σε όσο το δυνατό πιο καθαρές πηγές ενέργειας, στις Α.Π.Ε., στην αναβάθμιση κτηρίων κι όσα προκύψουν στο μέλλον. Είναι νέα πράγματα που πρέπει να τους δώσουμε μεγάλη σημασία, γιατί μπορούν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε χώρα παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας».

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button