Ελλάδα

«Καταιγίδα» αιτήσεων για αλλαγή ταυτότητας: Τι εξετάζει η κυβέρνηση – Αντιδρούν οι αστυνομικοί για τον ρόλο… φωτογράφου

Το αδιαχώρητο επικρατεί έξω από τα Αστυνομικά Τμήματα ανά την Ελλάδα από πολίτες που επιθυμούν να επανεκδώσουν τις παλιές ταυτότητες προκειμένου να μην παραλάβουν τις νέας μορφής ψηφιακές ταυτότητες. Ουρές σχηματίζονται από πολίτες κάθε ηλικίας, περιμένοντας ακόμη και όλη μέρα ώστε να αλλάξουν τις παλιές ταυτότητές τους. Δεν λείπουν δε και οι διαπληκτισμοί για τη σειρά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις μοιράζονται και χαρτάκια προτεραιότητας.

Ουρές στα Αστυνομικά Τμήματα για ταυτότητες χωρίς… τσιπ – Οι θεωρίες συνωμοσίας και η ατάκα «είμαστε ψαγμένοι και όχι ψεκασμένοι»
Όπως είπε στον Realfm 97,8 ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Τσαϊρίδης μόνο στην Τούμπα έχουν γίνει 2.000 αιτήσεις για αλλαγή ταυτότητας, ενώ και σε άλλα Αστυνομικά Τμήματα στην Θεσσαλονίκη ο αριθμός των αιτήσεων είναι 4ψήφιος.

Ανάλογη είναι η εικόνα και σε άλλα Αστυνομικά Τμήματα της Αθήνας και της Περιφέρειας. Μπορεί ορισμένοι να προχωρούν στην επανέκδοση της ταυτότητας για πρακτικούς λόγους (π.χ. ταξίδι στο εξωτερικό) επειδή όντως είναι παλιές όμως, υπάρχουν και εκείνοι που παρασύρονται από διάφορους συνωμοσιολόγους. Οι τελευταίοι οργανώνουν συλλαλητήρια και κάνουν εκστρατείες μέσω των social media απευθύνοντας κάλεσμα στους πολίτες να αποφύγουν τις «τσιπαρισμένες ταυτότητες». Μιλούν για μέθοδο απόλυτης παρακολούθησης του κάθε ατόμου, για παγκοσμιοποίηση ακόμη και για το «σφράγισμα του Αντίχριστου» αναφερόμενοι σε προφητείες που έχουν υπάρξει. Όσοι τους… ακολουθούν, προσπαθούν να πείσουν και τους υπόλοιπους να μην παραλάβουν τις ψηφιακές ταυτότητες.

Αντιδράσεις των αστυνομικών για τον ρόλο… φωτογράφου

Οι αστυνομικοί που απασχολούνται στα τμήματα των ταυτοτήτων δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια καθώς ο αριθμός όσων σπεύδουν να αντικαταστήσουν τις παλιές ταυτότητες αυξάνεται καθημερινά. Σε πολλά Αστυνομικά Τμήματα όπου έτσι κι αλλιώς υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού, οι αστυνομικοί διαμαρτύρονται καθώς έχουν αναλάβει και τον ρόλο… του φωτογράφου, όπως καταγγέλλουν και οι Αστυνομικές Ενώσεις Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά τα όσα καταγγέλλουν οι Αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης:

«Όπως ενημερωθήκαμε από συναδέλφους μας που υπηρετούν στα γραφεία ταυτοτήτων και οι οποίοι πέρασαν από εκπαίδευση σχετικά με τον τρόπο έκδοσης των νέων ταυτοτήτων, ανάμεσα στα λοιπά καθήκοντά τους προστίθεται και αυτό του φωτογράφου, αφού ήδη έχουν τοποθετηθεί εντός των γραφείων ταυτοτήτων φωτογραφικές κάμερες, άσπρα πανιά και όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός ώστε οι επιθυμούντες έκδοσης νέου είδους ταυτότητας να μπορούν να βγαίνουν φωτογραφίες με την βοήθεια της Αστυνομίας.

Πέραν τούτου, σύμφωνα με τα όσα μας μεταφέρθηκαν από τους εκπαιδευόμενους συναδέλφους μας, απαιτούνται χώροι με συγκεκριμένες διαστάσεις, τις οποίες δεν πληρούν πολλά από τα υπάρχοντα γραφεία ταυτοτήτων, αν και αυτό είναι ήσσονος σημασίας μπροστά σε όλα όσα θα ακολουθήσουν.

Επιπρόσθετα η όλη διαδικασία γίνεται πολύ χρονοβόρα που σημαίνει μείωση του αριθμού πολιτών που θα εξυπηρετούνται, ενώ απαιτείται περαιτέρω στελέχωση με αστυνομικό προσωπικό των γραφείων ταυτοτήτων, αφού είναι αδύνατο ένας μόνος αστυνομικός, όπως είθισται να συμβαίνει στα περισσότερα εκ των γραφείων ταυτοτήτων, να κλείνει ραντεβού, να καταχωρεί στοιχεία, να βγάζει φωτογραφίες, να αποστέλλει στοιχεία, να ενημερώνει για την παραλαβή των νέων ταυτοτήτων καθώς και να τις χορηγεί.

νέες ταυτότητες

Πέραν όμως όλων των δυσλειτουργιών που προκαλούνται με την απόφαση αυτή και για τα οποία δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα καμία απολύτως πρόβλεψη, το βασικό ερώτημα που γεννάται και απασχολεί το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού είναι : Τι άλλο θα σκεφτούν να φορτώσουν στις πλάτες της ΕΛ.ΑΣ;

Ταυτόχρονα αυτοαναιρούνται με όλα όσα αποφασίζουν, αφού από την μια δεσμεύονται για ψηφιοποίηση της αστυνομίας και αποδέσμευση αστυνομικών από γραφειοκρατικές εργασίες και από την άλλη δημιουργούν νέες γραφειοκρατικές ανάγκες.

Τέλος, και όσον αφορά στον λόγο υλοποίησης του συγκεκριμένου μέτρου, περί μείωσης του κόστους έκδοσης ταυτότητας, το οποίο ουσιαστικά λειτουργεί και εις βάρος του επαγγέλματος των φωτογράφων, αυτό που έχουμε να τονίσουμε είναι ότι ο Έλληνας πολίτης δεν θα σωθεί αν γλιτώσει 10 ευρώ κάθε 10 χρόνια, που απαιτείται για την έκδοση ταυτότητας να βγάλει φωτογραφίες, αντιθέτως θα ήταν ωφέλιμο να ζει σε ένα κράτος στο οποίο λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί καταπολέμησης της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας».Η επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών

«Ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στη μετατροπή των αστυνομικών σε φωτογράφους για την ανάγκη έκδοσης των νέων ταυτοτήτων, αφού θεωρούμε ότι η πρακτική αυτή θα επιφέρει πλείστα προβλήματα, την ώρα που οι Αστυνομικές Υπηρεσίες δεν διαθέτουν ούτε επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό, ούτε κατάλληλες υποδομές για το σκοπό αυτό. Το όλο εγχείρημα αποτελεί ακόμα μια τρανή απόδειξη ότι η Ελληνική Αστυνομία αποτελεί το μοναδικό κλάδο του κράτους ο οποίος δίχως να έχει επαγγελματική κατάρτιση και πιστοποίηση, δύναται να αντικαταστήσει το γιατρό, το φαρμακοποιό, τον ψυχολόγο, το δάσκαλο, τον ψυχίατρο, το νοσοκόμο, τον security κ.λ.π., πλέον και τον επαγγελματία φωτογράφο!

Όλα αυτά δε, λαμβάνουν χώρα τη χρονική περίοδο που διαβάζουμε και ακούμε συνεχώς βαρύγδουπες δηλώσεις, δεσμεύσεις και υποσχέσεις ότι η μάχιμη αστυνόμευση θα ενισχυθεί! Όπως έχουμε επανειλημμένως καταγγείλει, η Αστυνομία πρέπει επιτέλους να απαλλαγεί από όλα τα εξωαστυνομικά καθήκοντα, αφού πρόσθετα βάρη και αλλότριες υποχρεώσεις της έχουν ανατεθεί και την παρεμποδίζουν από το κύριο έργο της που είναι η προφύλαξη της κοινωνίας από το έγκλημα και η προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών.

Αναρωτιόμαστε γιατί κάθε φορά που η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει κάποιο κοινωνικό ζήτημα, πρέπει να το επιφορτίζεται πάντοτε η Ελληνική Αστυνομία;

Θέλουμε να θέσουμε κάποιους προβληματισμούς μας προς τους αρμόδιους:

Τι θα συμβεί στην περίπτωση που το μικρό ποσοστό των αστυνομικών που έχει εκπαιδευτεί για τη λήψη φωτογραφιών των νέων τύπων ταυτότητας ασθενήσει, ή λάβει την προβλεπόμενη άδειά του, ή μετατεθεί/αποσπασθεί σε άλλη Υπηρεσία εντός ή εκτός Αττικής;
Ενώ η λειψανδρία στις μάχιμες Υπηρεσίες της Γ.Α.Δ.Α. δυστυχώς προσεγγίζει την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η Γ.Α.Δ.Α. διατάσσει τα «άδεια» Αστυνομικά Τμήματα τα οποία σπάνια συγκεντρώνουν επιθυμίες αίτησης μετάθεσης, να αποσπάσουν αστυνομικό προσωπικό εν μέσω καλοκαιριού και αδειών, στα όμορα εγκαταλελειμμένα εδώ και χρόνια από την Ηγεσία Τμήματα Ασφαλείας, με αποκλειστικό σκοπό τη στελέχωση των γραφείων ταυτοτήτων!
Καίτοι οι Αστυνομικές Υπηρεσίες έχουν τεράστια έλλειψη χώρων (ψηφιοποίηση ακούμε και ψηφιοποίηση δε βλέπουμε!), γεγονός που δυσχεραίνεται και από τα πειστήρια των εισαγγελικών αρχών τα οποία ακόμα (!) παραμένουν προς φύλαξη στους υπηρεσιακούς χώρους της ΕΛ.ΑΣ., στήνονται με προχειρότητα φωτογραφικά παραβάν και εγκαταστάσεις με φωτογραφικές μηχανές οι οποίες απαιτούν συγκεκριμένες διαστάσεις και χώρους για τις ανάγκες φωτογράφησης!
Η Ελληνική Αστυνομία, συγκριτικά με άλλες δημόσιες υπηρεσίες και κρατικούς φορείς καινοτομεί αρνητικά, αφού ενώ ως κλάδος της ανατίθενται τα πάντα προς διεκπεραίωση, η Πολιτεία δεν έχει προβλέψει ένα ποσοστό του παραβόλου που θα πληρώσουν οι πολίτες για τις εκατομμύρια νέες ταυτότητες που θα εκδοθούν, να αποταμιευτεί υπέρ των Ταμείων της ΕΛ.ΑΣ. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την έκδοση διαβατηρίων που ενώ η ΕΛ.ΑΣ. αναλαμβάνει ολοκληρωτικά τη διαδικασία έκδοσής τους, εντούτοις δεν επωφελείται ούτε στο ελάχιστο!
Το κράτος για πολλοστή φορά προτίμησε την εύκολη λύση της Αστυνομίας στερώντας από έναν άλλο κλάδο (φωτογράφους) σημαντικά έσοδα.
Σε μια περίοδο κατά την οποία άπαντες μνημονεύουν την εξοικονόμηση πόρων και την ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας, ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών θεωρούμε ότι αποτελούν ολέθριο λάθος οι πειραματισμοί, χωρίς κανένα σοβαρό και επιστημονικά τεκμηριωμένο σχεδιασμό, όπως έχουμε κατά κόρον επισημάνει και προτείνει ως συνδικαλιστικό κίνημα τα τελευταία έτη».

Τι εξετάζει η κυβέρνηση για το θέμα των ταυτοτήτων

Η κυβέρνηση διαπιστώνοντας ότι το θέμα με τις ταυτότητες διογκώνεται εξετάζει διάφορους τρόπους για να το επιλύσει. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το MEGA, καταρχάς υπό εξέταση είναι η υποχρεωτική αλλαγή της ταυτότητας από το 2026.

Επίσης εξετάζεται να είναι υποχρεωτική η νέα ταυτότητα για ταξίδια στο εξωτερικό από τον Αύγουστο του 2026, ενώ στο τραπέζι είναι και η πιθανή χρέωση της νέας ταυτότητας για συναλλαγές με το Δημόσιο. Τέλος δεν θα ισχύει η 10ετία για τις παλιές ταυτότητες.

Πώς θα είναι οι νέες ταυτότητες – Τα στοιχεία που θα αποθηκεύονται

Οι νέες ταυτότητες θα έχουν το μέγεθος και τη μορφή πιστωτικής κάρτας. Όπως φαίνεται στο γράφημα, τα βιομετρικά στοιχεία που θα περιέχει είναι τα εξής:

Φωτογραφία
Όνομα
Επώνυμο
Ιθαγένεια
Φύλο
Ημερομηνία Γέννησης
Ημερομηνία Έκδοσης – Λήξης
Αριθμός Πρόσβασης Κάρτας- CAN

Η πίσω όψη της ταυτότητας θα περιλαμβάνει :

Όνομα πατέρα – μητέρας
Τόπος Γέννησης
Ομάδα αίματος (προαιρετικό)
Ύψος
Ψηφιακό Δακτυλικό Αποτύπωμα

Τα στοιχεία που θα αποθηκεύονται είναι:

Βιομετρικά χαρακτηριστικά
Ηλεκτρονική Υπογραφή (Συναλλαγές με Δημόσιο)
Πολλά επίπεδα ασφαλείας – Δεν θα μπορεί να πλαστογραφηθεί

Πηγή: nownews.gr

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button