Καλή η αύξηση του μισθού αλλά επιβαρύνει μόνο τις επιχειρήσεις
Μάρκος Δέμπας: Σωστά δίνονται οι αυξήσεις, όμως θα πρέπει να συμμετέχει και το Δημόσιο / Οι μεικτές δαπάνες για κάθε εργαζόμενο δεν είναι 730 ευρώ, αλλά από 1.000 έως 1.200 ευρώ / Σχεδόν ένας επιπλέον μισθός τον χρόνο δίνεται στον ιδιωτικό τομέα
Για τον αντίκτυπο που θα έχει στις τοπικές επιχειρήσεις η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος διαμορφώνεται πλέον στα 830 ευρώ (μεικτά), μίλησε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο αποτύπωμα που άφησε ο φετινός χειμώνας στις τοπικές επιχειρήσεις, στις προσδοκίες που υπάρχουν για την τουριστική περίοδο, αλλά και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις από τις υψηλές τιμές των καυσίμων.
«Σωστά δίνονται οι αυξήσεις, πράγματι έχουμε χαμηλούς μισθούς στη χώρα μας, αλλά θα πρέπει να δίνονται λελογισμένα…»
«Η απόφαση της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό ή γενικότερα για τις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα, επιβαρύνει καθαρά τις επιχειρήσεις μας. Δεν έχει κανένα κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό. Σωστά δίνονται αυτές οι αυξήσεις, πράγματι έχουμε χαμηλούς μισθούς στη χώρα μας, αλλά θα πρέπει να δίνονται λελογισμένα. Από εκεί και μετά θα πρέπει να δούμε πώς συμμετέχει το Δημόσιο σ’ αυτήν την αύξηση. Μέχρι στιγμής πουθενά. Εμείς λέμε, ναι, να δώσουμε αυτήν την αύξηση στον κατώτατο μισθό, αλλά να δούμε και τη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Έχουμε το μισθολογικό και το μη μισθολογικό κόστος. Το δεύτερο είναι οι εισφορές που πληρώνουμε εμείς σαν επιχειρήσεις, που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό, ένα μέρος ο εργαζόμενος συν τους φόρους. Σήμερα που μιλάμε είναι περίπου της τάξης του 40%, με αποτέλεσμα οι μεικτές δαπάνες και αυτά τα οποία πληρώνει η επιχείρηση να μην είναι 730 ευρώ, αλλά να είναι από 1.000 έως 1.200 ευρώ», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Δέμπας.
«Θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να μειώσει τις εργοδοτικές εισφορές κατά τουλάχιστον 4 μονάδες, να μειώσει τις εισφορές του εργαζόμενου εξίσου, έτσι ώστε το πραγματικό εισόδημα του εργαζόμενου να είναι πολύ περισσότερο…»
«Επομένως θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να μειώσει αυτές τις δαπάνες και τότε πραγματικά η αύξηση στον κατώτατο μισθό θα είναι και πιο ουσιαστική και πιο υψηλή. Πρέπει επίσης να πούμε ότι ο μισθωτός του ιδιωτικού τομέα δεν πληρώνεται επί 12 μήνες, πληρώνεται επί 14 μήνες, δηλαδή τα 710 ευρώ περίπου που λαμβάνει είναι επί 14 μήνες. Άρα είναι παραπλανητικό να λέμε ότι ο ιδιώτης δεν πληρώνει αυτά τα οποία αξίζει ο εργαζόμενος. Τον πληρώνει και πολλαπλάσια. Να προσθέσω επίσης ότι δεν είναι 12 μήνες η εργασία στον ιδιωτικό τομέα, αλλά είναι 10 μήνες και 16 μέρες περίπου. Αυτό το λέω για να μην θίγεται συνεχώς η επιχειρηματικότητα και ο ιδιωτικός τομέας, ότι δήθεν κάνουμε κατάχρηση κάποιων εργασιακών όρων. Να πω για άλλη μία φορά είναι θετικό να βλέπουμε αυξήσεις στους μισθούς, αλλά παράλληλα σαν αντιστάθμισμα θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να μειώσει τις εργοδοτικές εισφορές κατά τουλάχιστον 4 μονάδες, να μειώσει τις εισφορές του εργαζόμενου εξίσου, έτσι ώστε το πραγματικό εισόδημα του εργαζόμενου να είναι πολύ περισσότερο απ’ αυτό το οποίο έχει σήμερα», σημείωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.
«Αν πολλαπλασιάσουμε τα 50 ευρώ επί 14 μήνες είναι σχεδόν ένας επιπλέον μισθός τον χρόνο που δίνεται αυτή τη στιγμή στον ιδιωτικό τομέα…»
Σε ερώτηση για το αν θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στα αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου, ο κ. Δέμπας απάντησε: «Ζητάει η κυβέρνηση ο ιδιωτικός τομέας να βάλει πλάτη. Βάζει πλάτη. Έχουν μειώσει κάτι περίπου μία – δυο μονάδες τις ασφαλιστικές εισφορές, ας τις μειώσουν άλλες πέντε. Υπάρχουν τρόποι, εμείς βάζουμε πλάτη σ’ όλες αυτές τις αποφάσεις, αλλά όλα θα πρέπει να γίνονται λελογισμένα. Διότι πραγματικά χάνεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων μας και πολλές επιχειρήσεις αυτό το ποσό, το οποίο συζητάμε σήμερα, μπορεί να ήταν το καθαρό τους κέρδος. Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αυτών των αυξήσεων έρχεται να καλύψει αυτήν την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, τον οποίο έχουμε στη χώρα μας αυτή τη στιγμή. Αν πολλαπλασιάσουμε τα 50 ευρώ επί 14 μήνες είναι σχεδόν ένας επιπλέον μισθός τον χρόνο που δίνεται αυτή τη στιγμή στον ιδιωτικό τομέα. Εμείς αυτό το οποίο θέλουμε είναι να έχουμε δουλειές, να έχουμε αύξηση στα εισοδήματα και στον κύκλο εργασιών μας κι από εκεί και πέρα να μπορούμε να καλύπτουμε τις δαπάνες, γιατί αυτή η ακρίβεια δεν είναι μόνο για την κοινωνία και τους εργαζόμενους, είναι και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Εμείς τα ζούμε καθημερινά και στο πολλαπλάσιο».
«Όπως έχουμε το μεταφορικό ισοδύναμο για τις νησιωτικές περιοχές, θα πρέπει να δούμε και ένα μεταφορικό ισοδύναμο, τουλάχιστον για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για να κρατηθούμε πιο ανταγωνιστικοί…»
Αναφορικά με το μεγάλο πρόβλημα των τιμών των υγρών καυσίμων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας σχολίασε: «Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, είναι τραγικό και μια μεγάλη διαρροή χρημάτων για τις επιχειρήσεις, ειδικά για όσες έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό ή πρέπει να μεταφέρουν εμπορεύματα και γενικά για όσες χρησιμοποιούν επαγγελματικά οχήματα. Το λέμε συνεχώς ότι δεν μπορούμε να έχουμε έναν τέτοιον τεράστιο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης καυσίμων που είναι περίπου το 70%. Στα 2 ευρώ περίπου το 70% είναι φόροι, δεν είναι δυνατόν. Έχουμε μία επιπρόσθετη επιβάρυνση σε αυτό το οποίο λέγεται μεταφορικό κόστος. Όπως έχουμε το μεταφορικό ισοδύναμο για τις νησιωτικές περιοχές, θα πρέπει να δούμε και ένα μεταφορικό ισοδύναμο, τουλάχιστον για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για να κρατηθούμε πιο ανταγωνιστικοί».
«Για πολλές επιχειρήσεις, κυρίως εμπορικές, ήταν ίσως από τους πιο δύσκολους χειμώνες της τελευταία δεκαετίας…»
Τέλος, σε σχέση με το αποτύπωμα του φετινού χειμώνα και γενικότερα του πρώτου τριμήνου του 2024 για τις τοπικές επιχειρήσεις, αλλά και για τις προσδοκίες της επικείμενης τουριστικής περιόδου, ο Μάρκος Δέμπας επισήμανε: «Ο χειμώνας γενικότερα και το πρώτο τρίμηνο του 2024 ήταν μία πολύ δύσκολη περίοδος. Πραγματικά για πολλές επιχειρήσεις, κυρίως εμπορικές, ήταν ίσως από τους πιο δύσκολους χειμώνες της τελευταία δεκαετίας. Κάτι άρχισε να φαίνεται μέσα στον Μάρτιο, αλλά φέτος έχουμε κι ένα πολύ μεγάλο άνοιγμα μεταξύ των εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Τουλάχιστον βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες μία μεγαλύτερη αισιοδοξία, ότι σιγά σιγά η αγορά τουλάχιστον θα αρχίσει να κινείται. Πάντως σίγουρα ίσως ήταν ένας από τους σε πιο δύσκολους χειμώνες της τελευταίας δεκαετίας για την τοπική αγορά».