Περιφέρεια

«Καθαρά» τα αποτελέσματα όλων των δειγματοληψιών στην περιοχή πτώσης του Antonov

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Μυτιληναίου

Καθησυχαστικός για τις επιπτώσεις της συντριβής του αεροσκάφους Antonov στην περιοχή κοντά στο Παλαιοχώρι Καβάλας ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αλέξης Πολίτης.

Όπως τόνισε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο γραφείο του, με δική του πρωτοβουλία επιτεύχθηκε ο άμεσος συντονισμός των υπηρεσιών μετά την πτώση και πλέον είναι σε θέση να διαβεβαιώσει τους πολίτες πως δεν υπάρχει κανένας φόβος για επιβλαβή υλικά σύμφωνα με τις δειγματοληψίες.

Στην συνέντευξη παρευρέθηκαν και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Χρήστος Παπαδόπουλος, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Σταύρος Κιβράκης και ο Λεωνίδας Καστανάς που ήταν υπεύθυνοι των οργάνων συντονισμού των ενεργειών αντιμετώπισης της κατάστασης αλλά και της λήψης δειγμάτων. Ιδιαίτερη αναφορά -λόγω της απουσίας τους- έγινε στην κα Κωνσταντινίδου, προϊσταμένη του τμήματος Περιβάλλοντος και στην κα Χριστοφόρου που είναι υπεύθυνη στο σώμα επιθεώρησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Δειγματοληψίες

Τα δείγματα λήφθηκαν από την περιοχή πτώσης του αεροσκάφους και ευρύτερα, εντός και εκτός της ζώνης διασποράς του καπνού.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όλα τα είδη των δειγμάτων βρίσκονται μέσα στα θεσμοθετημένα όρια με βάση διαφορετικούς φορείς.

Αναλυτικότερα κατά είδος:

1. Το πόσιμο νερό με βάση την ΚΥΑ του 2017. Θα συνεχίσει να διεξάγεται συχνός έλεγχος από την ΔΕΥΑ Παγγαίου με προϊστάμενο τον κο Παπαδόπουλο.

2. Οι καρποί με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό της ευρωπαϊκής επιτροπής του 2011.

3. Τα φύλλα σε σχέση με επιθυμητές τιμές στα φυτά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

4. Για τα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα λήφθηκαν δείγματα από γεωτρήσεις και την επιφάνεια υδάτων περιοχής. Οι μετρήσεις βαρέων μετάλλων σε όλα τα δείγματα, βρέθηκαν μικρότερες και από τα όρια της ΚΥΑ για την ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.

5. Το έδαφος με βάση την νομοθεσία της Ολλανδίας, την εγκύκλιο για αποκατάσταση εδάφους και τις οριακές τιμές εδαφους της ΚΙΑ του 1991.

Ως συνολικό αποτέλεσμα ορίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση σε βαρέα μέταλλα και άλλες χημικές ενώσεις.

Η αναλύσεις των δειγμάτων διεξήχθησαν στο Γενικό Χημείο του κράτους “Δημόκριτος” και σε αλλά διαπιστευμένα εργαστήρια.

Μελλοντικές δειγματοληψίες

Απομένει η περαιτέρω διερεύνηση δειγμάτων στα στρέμματα (7-8) που δεν έχουν ακόμα αποδεσμευτεί από τον στρατό στην περιοχή πρόσκρουσης του αεροσκάφους, με σκοπό την διευθέτηση τυχόν ζητημάτων εξυγίανσης και αποκατάστασης. Ωστόσο, δεν προβλέπονται αρνητικές αποκλίσεις στις τιμές.

Ευχαρίστησε επίσης τις υπηρεσίες του δήμου που έδρασαν άμεσα καθώς και τα ΜΜΕ για την άμεση και ειλικρινή ενημέρωση των πολιτών.

Με την σειρά του, ο κος Κιβράκης της Πολιτικής Προστασίας, δήλωσε ότι οι πρώτες ώρες ήταν κρίσιμες και η διαχείριση έγινε άμεσα από το αρμόδιο όργανο του δήμου Παγγαίου και με την γρήγορη άφιξη του ΕΚΑΒ.

Στο πρώτο 24ωρο δεν παρουσιάστηκαν επιβλαβή στοιχεία και κυρίως ραδιενέργεια. Τα δείγματα λήφθηκαν από τον στρατό, έπειτα δόθηκαν στην πολιτική προστασία η οποία και τα παρέδωσε στο Γενικό Χημείου του κράτους.

Το φυτικό κεφάλαιο, ο αέρας και το νερό παρέμειναν αβλαβή στους δύο κοντινούς με το δυστύχημα οικισμούς, το Παλαιοχώρι και τους Αντιφιλίππους. Πρόσθεσε ότι έμειναν κομμάτια του αεροσκάφους που πρέπει να απομακρυνθούν από τον στρατό και μετέπειτα να αποτελέσουν τα τελευταία δείγματα προς ανάλυση. Επόμενο στάδιο πλέον και πιο σημαντικό είναι η αποκατάσταση, δηλαδή η διεξαγωγή ενεργειών από την πολιτική προστασία για την επαναφορά της περιοχής στην προ του ατυχήματος κατάσταση.

Ευχαρίστησε τα ΜΜΕ για την άμεση ενημέρωση των πολιτών για την ασφάλειά τους.

Ο κος Παπαδόπουλος, τόνισε τον αποτελεσματικό συντονισμό που απέδειξαν οι υπηρεσίες του δήμου από την αρχή μέχρι το τέλος εφόσον η καθεμία ανέλαβε το δικό της κομμάτι.

Θα συνεχίσουν οι συχνές αναλύσεις

Τέλος, ο κος Καστανάς επισήμανε πως εφόσον δεν υπάρχει επιβάρυνση του εδάφους μπορούν να καλλιεργηθούν άμεσα οι συγκεκριμένες εκτάσεις και έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην σειρά των δειγματοληψιών των φυτών στα εδάφη που καλλιεργούν οι αγρότες της περιοχής με σκοπό την ανθρώπινη κατανάλωση. Στο μέλλον θα πραγματοποιηθούν και βαθύτερες δειγματοληψίες στο έδαφος για τα διάσπαρτα υλικά, με τελικό στάδιο τις ενέργειες για την εξυγίανση του εδάφους ώστε να εξαλειφθούν τελείως οι πιθανότητες επιβάρυνσης.

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button