Καβγάδες μεταξύ αγροτών για το νερό της άρδευσης
Κώστας Παπαμερής: Το φράγμα του Μαρμαρά έπρεπε να είναι γεμάτο
Οι πρώτοι καβγάδες μεταξύ αγροτών για το νερό της άρδευσης είναι πλέον γεγονός στη Δημοτική Ενότητα Ορφανού του δήμου Παγγαίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο Κώστας Παπαμερής.
Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά τόνισε, η «φαγωμάρα» για το ποιος θα ποτίσει περισσότερο θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια, στα οποία όπως είπε θα δούμε πράγματα και θαύματα!
«Το φράγμα του Μαρμαρά έπρεπε να είναι γεμάτο, να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας και να έχουμε νερό, όχι μόνο για άρδευση, αλλά και για ύδρευση…»
«Το πρόβλημα της λειψυδρίας, όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα εδώ και χρόνια, το είχαν δει να έρχεται. Αν ανατρέξουμε σε παλαιότερες δηλώσεις μας θα διαπιστώσουμε ότι για τα βασικότερα θέματα που μιλούσαμε ήταν η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και διαχείριση των υδάτων. Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι ο Αγγίτης στέγνωσε, ότι τα Τενάγη των Φιλίππων δεν έχουν νερό, αλλά και ότι το περιβόητο φράγμα του Μαρμαρά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί με ευθύνη όλων των πολιτικών μέχρι σήμερα. Το φράγμα έπρεπε να είναι γεμάτο, να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας και να έχουμε νερό, όχι μόνο για άρδευση, αλλά και για ύδρευση, λόγω και της μεγάλης αύξησης του τουρισμού», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαμερής.
«Όχι σήμερα, αλλά από χθες έπρεπε να κοιτάξουν οι αρμόδιοι το θέμα της διαχείρισης του νερού. Πρέπει να μπει μία τάξη, ώστε να μη γίνεται σπατάλη…»
«Ήδη οι γεωτρήσεις στερεύουν και στα χωριά μας άρχισε πλέον να μαλώνει ο ένας με τον άλλον, για το ποιος θα ποτίσει μία ώρα παραπάνω. Υπάρχει μία «φαγωμάρα» μεταξύ μας σε βαθμό που κάποια στιγμή θα δούμε πράγματα και θαύματα που δεν θα μπορούμε να τα ελέγξουμε. Όχι σήμερα, αλλά από χθες έπρεπε να κοιτάξουν οι αρμόδιοι το θέμα της διαχείρισης του νερού. Πρέπει να μπει μία τάξη και να γίνει συγκέντρωση του νερού, ώστε να μη γίνεται σπατάλη και το κυριότερο πρέπει να δούμε τι θα γίνει στο μέλλον. Δηλαδή μικρά φράγματα, μεγάλα φράγματα, για να κρατάμε τα νερά να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας για να έχουμε και για άρδευση, αλλά και για ύδρευση», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Κώστας Παπαμερής.
Άρχισε η διαδικασία της κοπής σταφυλιών των πρώιμων ποικιλιών – Σε 15 με 20 μέρες θα μπουν σε ρυθμό κοπής και οι υπόλοιπες ποικιλίες
Όσον αφορά την διαδικασία της παραγωγής των σταφυλιών και της ελιάς, ο κ. Παπαμερής σημείωσε: «Έχουν τελειώσει όλες οι εργασίες και πλέον τα σταφύλια επιτραπέζια και οινοποιήσιμα βρίσκονται στο σημείο που φουσκώνουν. Τα πρώιμα ήδη άρχισαν και κόβονται και μπαίνουμε σιγά σιγά στη διαδικασία της εξαγωγής. Το ίδιο συμβαίνει και στην ελιά, καθώς αρχίζουν και φουσκώνουν οι καρποί. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είχαμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή μας. Μιλάμε για πρωτόγνωρες καταστάσεις, λόγω των οποίων σοκαρίστηκαν και τα δέντρα και τα αμπέλια. Δειλά δειλά κόβονται κάποια «σκεπαστά», αλλά και ανοιχτοί αμπελώνες της ποικιλίας Βικτώρια κόβονται και σιγά σιγά σε 15 με 20 μέρες θα μπουν σε ρυθμό κοπής και οι υπόλοιπες ποικιλίες».