Πολιτισμός

Ι.Ε.Κ. ΚΑΒΑΛΑΣ: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο τμήμα υποκριτικής

Αρκετοί από μας ανακαλύπτουν  πηγή θετικής διάθεσης στο Θέατρο, όχι μόνο παρακολουθώντας μια θεατρική παράσταση, αλλά ανεβαίνοντας οι ίδιοι στην σκηνή.

Το Θέατρο είναι μια τέχνη μοναχική και ταυτόχρονα κοινωνική. Μοναχική,  γιατί σε φέρνει σε επαφή με το είναι σου, σε βοηθάει να κατανοήσεις εσένα και για να το πετύχεις αυτό χρειάζεται να δουλέψεις με τον εαυτό σου. Και κοινωνική,  επειδή μόνος σου δεν μπορείς να παίξεις, χρειάζεσαι τουλάχιστον έναν θεατή! Πρωτίστως δε, χρειάζεσαι εκπαίδευση.

Η υποκριτική τέχνη  είναι ένας συνεχής διαλογισμός καταστάσεων, μια «θρησκεία» ρόλων.

Σήμερα μ’ όλα τα περίεργα και θολά  που συμβαίνουν γύρω μας,  αναζητούμε ένα «διαβατήριο»  να μας ταξιδέψει στην γνώση και, γιατί όχι, στην περιπέτεια. Μια τέχνη, ικανή  να μας  διδάξει – μέσα από  μια  «άλλη» ζωή – αυτόν τον κόσμο τον μικρό, τον Μέγα.

Η ευκαιρία παρουσιάζεται από το Ι.Ε.Κ. Καβάλας και το αρμόδιο τμήμα  υποκριτικής. Άλλωστε, μια πρακτική, εκπαιδευτική και καλλιτεχνική διαδικασία ενέχει το στοιχείο τής έρευνας (κατ’ αρχάς διερεύνηση επιθυμίας).

Το συγκεκριμένο  τμήμα λειτουργεί με αυστηρά καλλιτεχνικά χαρακτηριστικά (συνέπεια, ανάγκη συνεργασίας, αλληλοσεβασμός, συνειδητή πειθαρχία). Έχει ως στόχο να εκπαιδεύσει ορισμένα άτομα, μέσα από τις αρχές ενός θεάτρου συνόλου

Βασικός κύκλος εκπαίδευσης

Αφορά σε πολίτες άνω των 18 ετών και χωρίς ανώτερο όριο ηλικίας,  που επιθυμούν να έρθουν σε μία ουσιαστική επαφή με την τέχνη του ηθοποιού και του θεάτρου ευρύτερα. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει: καλλιέργεια σωματικής και φωνητικής φαντασίας, θεατρική – μουσική έκφραση, (ε) αυτοσχεδιασμό, βάσεις υποκριτικής τέχνης.

«Υποκριτική Τέχνη Θεάτρου – Κινηματογράφου». Ομάδα Προσανατολισμού

Η ειδικότητα ανήκει στον Τομέα «Καλλιτεχνικών Σπουδών και Εφαρμοσμένων Τεχνών» και στην ομάδα προσανατολισμού «Εφαρμοσμένων Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών»

Προϋποθέσεις εγγραφής

Προϋπόθεση εγγραφής των ενδιαφερομένων στην ειδικότητα «Υποκριτική Τέχνη Θεάτρου – Κινηματογράφου» είναι να είναι κάτοχοι απολυτηρίων τίτλων, δομών της μη υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ως ακολούθως : Γενικό Λύκειο (ΓΕΛ), Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο (ΤΕΛ), Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο (ΕΠΛ), Τεχνικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο (ΤΕΕ) Β’ Κύκλου σπουδών, Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ), Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑΣ), Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ). Οι γενικές προϋποθέσεις εγγραφής στα ΙΕΚ ρυθμίζονται στην Υ.Α. 5954 «Κανονισμός Λειτουργίας Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.)».

Διπλώματα – Βεβαιώσεις – Πιστοποιητικά

Οι απόφοιτοι της ειδικότητας «Υποκριτική Τέχνη Θεάτρου- Κινηματογράφου» μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάρτισής τους στο Ι.Ε.Κ. λαμβάνουν Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (Β.Ε.Κ.) και μετά την επιτυχή συμμετοχή τους στις εξετάσεις πιστοποίησης αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης που διενεργεί ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. λαμβάνουν Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου.

Οι απόφοιτοι των ΙΕΚ οι οποίοι πέτυχαν στις εξετάσεις πιστοποίησης αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης που διενεργεί ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. μέχρι την έκδοση του διπλώματος λαμβάνουν Βεβαίωση Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Διάρκεια Σπουδών

Η φοίτηση στα Ι.Ε.Κ. είναι τέσσερα (4)  εξάμηνα.

Οι αιτήσεις για τους (νέους) καταρτιζόμενους των ΔΙΕΚ ξεκίνησαν στις 31-7-2023 και θα διαρκέσουν μέχρι τις 6-9-2023.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα: https://diek.it.minedu.gov.gr

Εισαγωγή στα τμήματα, δίχως εξετάσεις. Απαιτείται μόνο η εγγραφή με αίτηση.

ΠΑΥΛΟΣ ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button