Οικονομία

Θόδωρος Χατζηχρήστος: Φόβοι για κλείσιμο τοπικών επιχειρήσεων

Αναπόφευκτο θεωρεί το κλείσιμο τοπικών επιχειρήσεων, στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τον δυσκολότερο χειμώνα της σύγχρονης ιστορίας λόγω της ενεργειακής κρίσης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Καβάλας, Θόδωρος Χατζηχρήστος.

Στο πλαίσιο δηλώσεων που παραχώρησε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε.Κ. επισήμανε παράλληλα ότι μετά τη σταθεροποίηση των τιμών στις πρώτες ύλες στη διάρκεια της θερινής περιόδου, εδώ και μερικές εβδομάδες έχουν πάρει και πάλι την ανιούσα, γεγονός που καθιστά αναπόφευκτες κάποιες, μικρές καταρχάς, αυξήσεις στα προϊόντα που πωλούν οι τοπικές επιχειρήσεις.

 «Το θέμα είναι ότι κλείνοντας μια επιχείρηση προκύπτουν άνεργοι και άλλα προβλήματα που πρέπει να αποφύγουμε. Γι’ αυτό η πολιτεία οφείλει να λάβει γενναία μέτρα…»

 Ερωτηθείς αρχικά για το αν θεωρεί ότι είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τοπικές επιχειρήσεις στη διάρκεια του φετινού χειμώνα, ο κ. Χατζηχρήστος απάντησε: «Δεν το φοβάμαι απλά, αλλά νομίζω ότι είναι που κάτι που θα συμβεί. Σε ποιο βαθμό θα είναι δεν μπορώ να γνωρίζω, αλλά και στις προηγούμενες κρίσεις που είχαμε, υπήρξαν κλεισίματα καταστημάτων. Είναι κάτι που όλοι απευχόμαστε, αλλά είναι αναπόφευκτο. Θα συμβεί, δυστυχώς. Το θέμα είναι ότι κλείνοντας μια επιχείρηση προκύπτουν άνεργοι και άλλα προβλήματα που πρέπει να αποφύγουμε. Γι’ αυτό η πολιτεία οφείλει να λάβει γενναία μέτρα για να μην κλείσει καμιά επιχείρηση. Ανακοινώθηκαν κάποια μέτρα, αλλά πρέπει να υπάρχει συνεχής προσαρμογή με νέα σε αυτά που συμβαίνουν, καθώς το τοπίο αλλάζει διαρκώς».

«Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους κόλπους των επαγγελματιών, αυτό είναι αλήθεια. Όλοι ετοιμάζονται για πρωτόγνωρα σενάρια…»

Ειδικότερα για το κατά πόσο ανησυχεί ενόψει του χειμώνα, ο κ. Χατζηχρήστος σημείωσε: «Η καλή τουριστική περίοδος θα μας βοηθήσει σε αυτό που περιμένουμε να έρθει. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους κόλπους των επαγγελματιών, αυτό είναι αλήθεια. Όλοι ετοιμάζονται για πρωτόγνωρα σενάρια. Πρέπει να παρθούν γενναία μέτρα, όπως αντιμετωπίσαμε την πανδημία, να αντιμετωπίσουμε και την ενεργειακή κρίση. Οι επιχειρηματίες έχουμε πάντα μια αισιοδοξία ότι στο τέλος κάτι ενδεχομένως να αλλάξει για να ξεπεράσουμε αυτό που όλοι λένε ότι θα έρθει. Άρα το νούμερο ένα πρόβλημα και για τους επαγγελματίες θα είναι το ενεργειακό. Από εκεί ξεκινάνε όλα».

«Με νύχια και με δόντια κρατάμε τις τιμές στα σημερινά επίπεδα. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι όταν τα περιθώρια στενέψουν θα αναγκαστούμε κι εμείς, ελάχιστα μεν, να προβούμε σε αυξήσεις…»

 Σε σχέση με τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε.Κ. ανέφερε: «Ήδη δέχτηκα τηλεφωνήματα από προμηθευτές για νέα αύξηση τιμών από την επόμενη εβδομάδα. Αυτό γίνεται συνέχεια τις τελευταίες εβδομάδες. Εντείνεται και αυξάνεται περισσότερο όσο τελειώνει η σεζόν και το βλέπουμε πιο συχνά. Όλα αυτά είναι απόρροια της ενεργειακής κρίσης. Μετά τη σταθεροποίηση των τιμών μέσα στο καλοκαίρι, δυστυχώς, άρχισε μια τάση αύξησης των τιμών στις πρώτες ύλες, συν τις αυξήσεις και πάλι σε ρεύμα και φυσικό αέριο. Γι’ αυτό και αναγκαστικά προβαίνουν πολλοί σε αυξήσεις, τις περνάνε σε εμάς κι εμείς με τη σειρά μας στους καταναλωτές. Προσπαθούμε πάντα να στηρίξουμε τον καταναλωτή και την αγορά. Με νύχια και με δόντια κρατάμε τις τιμές στα σημερινά επίπεδα. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι όταν τα περιθώρια στενέψουν θα αναγκαστούμε κι εμείς, ελάχιστα μεν, να προβούμε σε αυξήσεις».

«Σίγουρα μετά την κάμψη υπάρχει ανάκαμψη, όμως το πότε θα γίνει αυτό δεν είμαι μάντης για να το απαντήσω. Υπάρχει φόβος ότι μπορεί να χαθεί και το μισό 2023 τουλάχιστον…»

 Τέλος, σε ερώτηση για το αν εκτιμά ότι η κρίση αυτή θα συνεχιστεί και στη διάρκεια του 2023, ο κ. Χατζηχρήστος απάντησε: «Και στην περίοδο της πανδημίας οι προβλέψεις έπεσαν έξω. Σίγουρα μετά την κάμψη υπάρχει ανάκαμψη, όμως το πότε θα γίνει αυτό δεν είμαι μάντης για να το απαντήσω. Υπάρχει φόβος ότι μπορεί να χαθεί και το μισό 2023 τουλάχιστον. Από πέρυσι τέτοιο καιρό είχε αρχίσει σιγά σιγά το πρόβλημα με τις αυξήσεις στο ενεργειακό και κανείς δεν φανταζόταν ότι θα ακολουθούσε ένας πόλεμος στην Ευρώπη που θα ενέτεινε το πρόβλημα. Δεν ξέρουμε την εξέλιξη του πολέμου και τις άλλες περιπτώσεις που ίσως προκύψουν και κάνουν τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα».

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button