Καβάλα

Η Καβάλα στη Βαρκελώνη για την διαχείριση απορριμμάτων μέσω του προγράμματος CURE+

Στις 30 και 31 Οκτωβρίου 2023, ο Δήμος Καβάλας συμμετείχε στην εκπαιδευτική επίσκεψη του έργου CURE+ Centers for Urban Resources, Reuse and Remanufacture» (Κέντρα για την Επανάχρηση και Ανακατασκευή Αστικών Αποβλήτων) του προγράμματος European Climate Initiative (EUKI) 2022 στην Βαρκελώνη.

O Δήμος Καβάλας υλοποιεί το εν λόγω έργο σε συνεργασία με τον Δήμο της Ρίγας (που ηγείται του σχήματος), τον Δήμο του Tartu (Εστονία), το πανεπιστήμιο του Amsterdam- Εφαρμοσμένων Επιστημών και την Σχολή Μηχανικών και Σχεδιασμού της Elisava στην Βαρκελώνη (Ισπανία). 

Το έργο στοχεύει, μέσα από τις δράσεις του, στην καλύτερη διαχείριση των αστικών αποβλήτων μέσω της επανάχρησης των ωφέλιμων απορριμμάτων σεβόμενοι τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Σκοπός της εκπαιδευτικής επίσκεψη ήταν η γνωριμία με δομές και πρωτοβουλίες της πόλης της Βαρκελώνης στην ανακύκλωση αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ). Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων κέντρισαν τα εργαστήρια πολιτών στην μεταποίηση και επανάχρηση υλικών ΑΕΚΚ, όπως και το πολύ οργανωμένο σύστημα διαλογής των υλικών αυτών στην πηγή.

Σημαντική υπήρξε η υποστήριξη του Δήμου της Βαρκελώνης στην ενθάρρυνση των πολιτών για την χρηστή επανάχρηση των υλικών καθώς και η δημιουργία πλήθους κέντρων επισκευής επίπλων και συσκευών για την αξιοποίηση των ωφέλιμων ογκωδών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν τα κέντρα καινοτομίας που ο Δήμος της Βαρκελώνης λειτουργεί στα οποία οι πολίτες μπορούν να ανακυκλώσουν πλαστικά που οι ίδιοι συλλέγουν και με την χρήση 3D εκτυπωτών (που χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο πλαστικό) να δημιουργήσουν μικροαντικείμενα, κοσμήματα, χρηστικά αντικείμενα υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένου προσωπικού.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτη αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης της ανακύκλωσης ΑΕΚΚ στις συμμετέχουσες πόλεις.

Μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Αμστερντάμ μέσα από βιβλιογραφική έρευνα αλλά και ποιοτικά ερωτηματολόγια. Για την Καβάλα, η έρευνα αυτή έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2023 και πλήθος εμπλεκόμενων φορέων συμμετείχαν στις ποιοτικές συνεντεύξεις του κλιμακίου των ερευνητών του Πανεπιστήμιου.

Τέλος, διαμορφώθηκε το χρονοδιάγραμμα των δράσεων του έργου για τα επόμενα δύο χρόνια υλοποίησης του που για την Καβάλα περιλαμβάνει την λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την διαχείριση των ογκωδών αποβλήτων, την εγκατάσταση και λειτουργία ενός αστικού κέντρου διαχείρισης ογκωδών/επισκευών απορριμμάτων, επιτόπιες επισκέψεις σε πόλεις για ανταλλαγή γνώσης και σεμινάρια κατάρτισης στην επανάχρηση ΑΕΚΚ.

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button