Οικονομία

Η αβεβαιότητα ενισχύει την αγορά του πετρελαίου θέρμανσης

Σαφώς μεγαλύτερο από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι είναι το ενδιαφέρον των καταναλωτών στην Π.Ε. Καβάλας, για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης, παρά το γεγονός της ιδιαίτερα υψηλής τιμής του.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας, Φώτης Πούλος, η μέση τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στην περιοχή μας, ανέρχεται στα 1,43 λεπτά το λίτρο, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των 25 λεπτών από το κράτος, συν ακόμη 6 λεπτών από τα διυλιστήρια.

«Οι καταναλωτές φοβούνται για το αύριο – Όσοι είχαν την δυνατότητα, έσπευσαν μέσα σε αυτές τις 10 ημέρες να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης…»

«Το ενδιαφέρον των καταναλωτών για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης ήταν μεγάλο στη διάρκεια των 10 ημερών από την έναρξη διάθεσής του, κυρίως λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας για το επόμενο διάστημα. Οι καταναλωτές φοβούνται για το αύριο, φοβούνται για την ακρίβεια, για όλα τα ενεργειακά προϊόντα. Οπότε όσοι είχαν την δυνατότητα, έσπευσαν μέσα σε αυτές τις 10 ημέρες να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης. Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, χωρίς να έχουμε ακόμη επίσημα στοιχεία, η ζήτηση ήταν σαφώς μεγαλύτερη. Οι φόβοι των καταναλωτών είναι εύλογοι. Παροτρύνω πάντως όσους έχουν τα χρήματα και θέλουν να βάλουν πετρέλαιο θέρμανσης να το πράξουν άμεσα. Δεν βλέπουμε μεγάλες διαφοροποιήσεις προς τα κάτω, εκτός αν υπάρξει κάποια μεγάλη ανατροπή», τόνισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο κ. Πούλος.

Οι ποσότητες που βάζουν στις δεξαμενές τους οι καταναλωτές στην Π.Ε. Καβάλας κυμαίνονται από 300 μέχρι 500 λίτρα

«Όσον αφορά τη μέση τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης για την περιοχή μας, αυτή διαμορφώνεται στα 1,43 ευρώ το λίτρο και νομίζω κάπου εκεί θα κυμανθούμε και το επόμενο διάστημα. Μη ξεχνάμε ότι πέραν της έκπτωσης των 25 λεπτών από το κράτος έχουμε άλλα 6 λεπτά έκπτωση από τα διυλιστήρια, η οποία όμως είναι άγνωστο αν θα συνεχιστεί και μετά την 1η Νοεμβρίου. Χωρίς αυτές τις εκπτώσεις η μέση τιμή διάθεσης του θέρμανσης θα έφτανε τα 1,74 ευρώ το λίτρο, μια τιμή απαγορευτική. Οι ποσότητες που βάζουν στις δεξαμενές τους οι καταναλωτές στην Π.Ε. Καβάλας κυμαίνονται από 300 μέχρι 500 λίτρα, ανάλογα με τη δυνατότητα του καθένα. Κάνουν προσπάθεια να γεμίσουν τις δεξαμενές τους φοβούμενοι το τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα. Γενικότερα η κατάσταση είναι πολύ ρευστή κι έτσι θα πορευτούμε σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Τόσα χρόνια στο επάγγελμα δεν έχω δει ποτέ μου τέτοιες διαφοροποιήσεις στις τιμές. Είναι κάτι πρωτόγνωρο και παράλογο αυτό που συμβαίνει», ανέφερε στη συνέχεια ο Φώτης Πούλος.

«Ως κλάδος είμαστε κάθετα αντίθετοι στο να δίνεται επίδομα θέρμανσης. Πρέπει να υπάρξει μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης…»

Όσον αφορά το επίδομα θέρμανσης, οι διαδικασίες για το οποίο αρχίζουν τον Νοέμβριο, ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας, υπογράμμισε: «Ως  κλάδος είμαστε κάθετα αντίθετοι στο να δίνεται επίδομα θέρμανσης. Πρέπει να υπάρξει μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης για να μην χρειάζεται να δοθεί αυτό το επίδομα. Τέλος πάντων, εδώ και 10 χρόνια δίνεται αυτό το επίδομα και κάθε φορά πρέπει να φτάνουμε τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου για να ξέρουμε τους δικαιούχους. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο από τη στιγμή που υπάρχει ο μηχανισμός. Επίσης θα έπρεπε να καταβάλλεται από τώρα, ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να βάλουν πετρέλαιο».

Πως θα δοθεί φέτος το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης – Οι κρίσιμες ημερομηνίες

H Κ.Υ.Α., η οποία θα ξεκαθαρίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις, τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, θα εκδοθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Το τελευταίο 10ήμερο του Νοεμβρίου θα τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση της Α.Α.Δ.Ε. για την υποβολή των αιτήσεων. Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση οι περυσινοί δικαιούχοι, ώστε να λάβουν την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης. Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν την προκαταβολή του επιδόματος όσοι έλαβαν και πέρυσι επίδομα και προμηθεύτηκαν πετρέλαιο. Στις 15 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους. Μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν οι νέοι δικαιούχοι για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν, υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Δεκεμβρίου. Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2023 θα γίνουν πληρωμές για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023. Μέχρι και τις 28 Απριλίου 2023 θα γίνουν οι πληρωμές για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023, υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 14η Απριλίου του επόμενου έτους.

Σε αδιέξοδο οι επαγγελματίες από την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου κίνησης – «Νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει καταλάβει ότι πρέπει να δοθεί μια γενναία επιδότηση…»

Όσον αφορά τέλος το πετρέλαιο κίνησης, το οποίο εξελίσσεται σε εφιάλτη για τους επαγγελματίες, ο κ. Πούλος επισήμανε: «Νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει καταλάβει ότι πρέπει να δοθεί μια γενναία επιδότηση στους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν φτάσει σε αδιέξοδο. Δεν μπορούν να σταματήσουν οι άνθρωποι να κάνουν τη δουλειά τους. Τα έξοδα έχουν εκτιναχθεί κυριολεκτικά λόγω του κόστους του πετρελαίου κίνησης, η τιμή του οποίου κατά μέσο όρο στην Π.Ε. Καβάλας είναι πάνω από τα 2,10 ευρώ το λίτρο, όταν η αμόλυβδη βενζίνη διαμορφώνεται στα 2 ευρώ το λίτρο κοντά. Είναι ένα ακόμη απίστευτο αυτού του χειμώνα και μάλιστα με τον μισό Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο κίνησης έναντι της βενζίνης».

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button