Εστίαση: Κίνηση υπάρχει, αλλά με μικρότερους τζίρους
Στα ίδια επίπεδα, ίσως και λίγο καλύτερα από το 2019, κυμαίνεται η κίνηση στα καταστήματα εστίασης της Καβάλας, ωστόσο οι τζίροι που καταγράφονται είναι μικρότεροι, όπως σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας, Γιώργος Βαφείδης.
Το σίγουρο είναι πάντως ότι η κίνηση είναι σημαντικά μεγαλύτερη από αυτήν του καλοκαιριού του 2021, φτάνοντας σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Βαφείδη ακόμη και 25% πιο πάνω. Ωστόσο μεγάλος βραχνάς για τους επαγγελματίες της εστίασης είναι η μεγάλη έλλειψη προσωπικού που συνεχίζεται για τρίτη κατά σειρά τουριστική περίοδο.
«Ιδιαίτερα τα καταστήματα εστίασης στο παραλιακό μέτωπο και στην πόλη της Καβάλας και ευρύτερα της Περιφερειακής Ενότητας, αλλά και της Θάσου δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο των τουριστών»
«Είναι γεγονός ότι σε σχέση με τα καλοκαίρια του 2020 και 2021, φέτος είμαστε σε πολύ καλύτερη μοίρα. Υπάρχει μια αυξημένη κίνηση στα καταστήματα εστίασης της Καβάλας, έχουμε σύμμαχο τον καιρό, γενικότερα υπάρχει κόσμος που είναι διψασμένος να βγει από τη χώρα του, να ξεκουραστεί και να κάνει διακοπές. Ιδιαίτερα τα καταστήματα εστίασης στο παραλιακό μέτωπο και στην πόλη της Καβάλας και ευρύτερα της Περιφερειακής Ενότητας, αλλά και της Θάσου δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο των τουριστών», επισήμανε αρχικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο Γιώργος Βαφείδης.
«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό νοικοκυριό, σίγουρα τα αντιμετωπίζουν και οι επισκέπτες μας από το εξωτερικό, γι’ αυτό και οι τζίροι είναι πιο χαμηλοί…»
Σε ερώτηση για το κατά πόσο πιο αυξημένη είναι η κίνηση φέτος σε σχέση με τα δυο προηγούμενα χρόνια της πανδημίας, ο κ. Βαφείδης απάντησε: «Αποτελεί προσωπική εκτίμηση μέσα από την εικόνα που έχω από τους δικούς μου χώρους, ότι πρέπει να είμαστε 25% πάνω σε σχέση με το 2021, το οποίο να σημειώσουμε ότι δεν ήταν τόσο κακό όσο του 2020. Το πιο σωστό θα έλεγα ότι είναι να συγκρινόμαστε με το καλοκαίρι του 2019, το οποίο ήταν εξαιρετικό. Θεωρώ ότι είμαστε λοιπόν στα ίδια νούμερα, ίσως και λίγο καλύτερα σε σχέση με τον αριθμό των τουριστών, όχι όμως με καλύτερους τζίρους. Αυτό γιατί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό νοικοκυριό, σίγουρα τα αντιμετωπίζουν και οι επισκέπτες μας από το εξωτερικό. Είναι άδικο πάντως να κάνουμε συγκρίσεις με τα καλοκαίρια του 2020 και 2021 γιατί ήταν δύσκολα καλοκαίρια λόγω της πανδημίας».
«Οι συμπολίτες μας στηρίζουν τα καταστήματα εστίασης της Καβάλας και γενικότερα της Περιφερειακής μας Ενότητας, όπως άλλωστε και πολίτες από άλλες γειτονικές Περιφερειακές Ενότητες…»
Ο κ. Βαφείδης υπογράμμισε στη συνέχεια των δηλώσεών του στον «Ενήμερο» ότι «ο Αύγουστος πάντα είναι ο καλύτερος μήνας και μη ξεχνάμε ότι είναι και ο μήνας διακοπών των Ελλήνων. Οι συμπολίτες μας στηρίζουν τα καταστήματα εστίασης της Καβάλας και γενικότερα της Περιφερειακής μας Ενότητας, όπως άλλωστε και πολίτες από άλλες γειτονικές Περιφερειακές Ενότητες, λόγω της γεωγραφικής μας θέσης. Πολλοί από αυτούς έχουν δικά τους σπίτια στην περιοχή μας, οπότε κάνουν εδώ τις διακοπές τους. Ο Έλληνας είναι πάντα της τελευταίας στιγμής, αλλά παράλληλα είναι και διψασμένος γιατί έχει στερηθεί την ελευθερία των κινήσεων του τα δυο τελευταία χρόνια, οπότε εκμεταλλεύεται την κατάσταση με την απουσία υγειονομικών περιορισμών».
Κληθείς να σχολιάσει γενικότερα το αν είναι θετικό που δεν υπάρχουν μέτρα για την πανδημία, αλλά και αν «βλέπει» επιστροφή τους από το ερχόμενο φθινόπωρο, ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας απάντησε: «Θετικό μεν το ότι δεν υπάρχουν μέτρα, παράλογο δε. Δεν μπορεί όταν είμαστε εμείς κι εμείς να κλεινόμαστε μέσα και να τηρούμε αυστηρότατα υγειονομικά μέτρα και τώρα με τη σημαία του τουρισμού να τα ξεχνάμε όλα. Καταλαβαίνουμε ότι έχει να κάνει με τον τουρισμό, απλά θεωρώ ότι είμαστε σε πολύ υψηλά επίπεδα με τη διάδοση του ιού. Δυστυχώς βλέπω μέτρα από το φθινόπωρο και μετά. Αν παραμείνουν τα κρούσματα σε αυτό το επίπεδο και περιοριστούμε σε εσωτερικούς χώρους θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα, αυτό εκτιμώ».
«Ίσως το πιο δύσκολο θέμα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η έλλειψη προσωπικού. Είναι τεράστιο το πρόβλημα…»
Τέλος, μιλώντας για την έλλειψη προσωπικού στα καταστήματα εστίασης της Καβάλας, ο κ. Βαφείδης τόνισε: «Ίσως το πιο δύσκολο θέμα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η έλλειψη προσωπικού. Είναι τεράστιο το πρόβλημα. Οι λόγοι που το προκάλεσαν πολλοί, ένας εξ αυτών και η πανδημία. Έφυγαν άτομα από την εστίαση δεν επανήλθαν, καθώς στράφηκαν σε άλλες κατευθύνσεις ή χάθηκε η εμπιστοσύνη προς τον κλάδο. Οι φοιτητές επέστρεψαν στα σπίτια τους λόγω της πανδημίας, δεν έμεναν στην πόλη αφού τα μαθήματα γίνονταν από μακριά. Υπάρχουν καταστήματα που περιόρισαν βάρδιες, άλλα που δεν άνοιξαν επειδή δεν μπόρεσαν να στελεχώσουν καίριες θέσεις».
«Πρέπει να υπάρξει κρατική μέριμνα με κάποια κίνητρα για να λυθεί το πρόβλημα…»
«Ακόμη και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες έχουμε μπει στη διαδικασία να πάρουμε πόστα και να δουλεύουμε, ενώ επωμίζονται μεγαλύτερο όγκο δουλειάς οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι. Πρέπει να υπάρξει κρατική μέριμνα με κάποια κίνητρα για να λυθεί το πρόβλημα. Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, υπάρχουν καλοί και κακοί εργοδότες και κάποιοι «απωθούν» τους εργαζόμενους. Πρέπει να κάνουμε υγιείς τις επιχειρήσεις μας για να έχουμε ενεργούς εργαζόμενους. Πάντως αν κάποιος ζητήσει δουλειά θα βρει. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο και ειδικά σε εποχικά καταστήματα. Ήδη απασχολούμε άτομα από το εξωτερικό σε πόστα όπως κουζίνα, λάντζα, φύλακες κλπ. Αυτό το πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο αγροτικός κόσμος με την έλλειψη προσωπικού με τους εργάτες γης, το έχουμε πλέον και εμείς, όπως και όλοι οι κλάδοι», επισήμανε καταληκτικά ο Γιώργος Βαφείδης.