Επιτυχημένη και ενδιαφέρουσα η Ημερίδα Εξωστρέφειας της Περιφέρειας ΑΜΘ
Θετικό αντίκρισμα δημιούργησε για την Περιφέρεια ΑΜΘ, η πραγματοποίηση της Ημερίδας Εξωστρέφειας το περασμένο Σάββατο (25/05) στο ξενοδοχείο LUCY στην Καβάλα, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη. Στην διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν μελέτες και στοιχεία, απαραίτητα για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενισχύσουν το εξαγωγικό τους προφίλ και οι οποίες θα έχουν την Περιφέρεια ΑΜΘ στο πλευρό τους, σε αυτή την προσπάθεια. Την ημερίδα παρακολούθησαν περισσότεροι από 200 συμμετέχοντες, προερχόμενοι από επιχειρήσεις, στελέχη φορέων και φοιτητές του παραρτήματος του Δ.Π.Θ. στην Καβάλα.
Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης τόνισε ότι «Θα ήθελα αρχικά να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς τον Αντιπεριφερειάρχη Διεθνών Σχέσεων, κύριο Δαλκίτζη, και την ομάδα του, για την αφοσίωση και τις προσπάθειές τους στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της σημερινής ημερίδας.
Η παρουσία σας εδώ σήμερα αντικατοπτρίζει την αξία που προσδίδετε στην ανάγκη για εξωστρέφεια και ανάπτυξη της περιοχής μας. Κάθε ένας από εσάς είναι ένα ουσιαστικό τμήμα του παζλ που διαμορφώνει τον επιχειρηματικό και οικονομικό μας ιστό. Με την εκπροσώπηση από διάφορους κλάδους και δραστηριότητες, από την τοπική κυβέρνηση μέχρι διεθνείς εταιρείες, η ημερίδα μας αποτελεί ένα πολύτιμο χώρο συνεργασίας.
Η εξωστρέφεια, ως έννοια, αναφέρεται σε μια στρατηγική ή μια πολιτική που ακολουθεί μια περιοχή για να προωθήσει τις δραστηριότητές της πέρα από τα εθνικά ή τοπικά σύνορα. Εστιάζοντας στα στρατηγικά οφέλη, μπορούμε να προσδοκούμε σε πολλαπλά και πολυεπίπεδα αποτελέσματα.
Τα πρακτικά οφέλη μπορεί να είναι πολλά, μπορεί να είναι και ΚΑΝΕΝΑ.
Όπως αναφέρει μια δημοφιλής φράση που αποδίδεται στον Σενέκα: «Τύχη είναι αυτό που συμβαίνει όταν η προετοιμασία συναντά την ευκαιρία».
Η προετοιμασία για την αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας προκύπτει, μέσω προσεκτικού σχεδιασμού και στόχευσης.
Για να είναι αποτελεσματική μια στρατηγική εξωστρέφειας, μια περιοχή πρέπει να αναγνωρίζει την θέση της, να κατανοεί τις δυνάμεις και τις αδυναμίες της, τις ανάγκες και τις ελλείψεις. Αυτή η συνειδητοποίηση θα λειτουργήσει ως πυξίδα για έναν πρακτικό και αποτελεσματικό σχεδιασμό.
Είναι σαφές ότι οι προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης είναι πολλές και ποικίλες, αλλά με συνεργασία, διαλεκτική, και ανοιχτή συζήτηση, είναι δυνατόν να βρούμε τις καταλληλότερες λύσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής μας.
Ευχαριστώ κάθε έναν από εσάς για τη δέσμευσή σας και την προσπάθειά σας προς την κοινή μας αποστολή. Με ανανεωμένη δύναμη και ενθουσιασμό, ας εργαστούμε μαζί, ας μοιραστούμε τις γνώσεις μας και ας αντλήσουμε έμπνευση από τις σημερινές συζητήσεις για να κάνουμε τη διαφορά».
Στην συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος, από το βήμα της ημερίδας επισήμανε ότι «Χαιρετίζοντας την σημερινή ημερίδα και αφότου συγχαρώ τον Αντιπεριφερειάρχη Εξωστρέφειας κ. Χάρη Δαλκίτζη, οφείλω να κάνω δύο επισημάνσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με την αλλαγή της Περιφέρειας, 5 μήνες μετά την ανάληψη της νέας διοίκησης υπό τον Χριστόδουλο Τοψίδη. Η Περιφέρεια μας κάνει επιτέλους μία στροφή προς την ποιότητα και προς την αποτελεσματικότητα και έτσι δεν παραμένει φοβική απέναντι στις εξελίξεις. Έτσι σήμερα πρωτοστατούμε διοργανώνοντας μία ημερίδα με θέμα την εξωστρέφεια η οποία αποτελεί μία κορυφαία πρόκληση ως προς τον επιχειρηματικό κόσμο και απέναντι σ’ αυτήν την πρόκληση δηλώνουμε παρόντες υποστηρίζοντας την προσπάθεια με την παρουσία τόσο του αρμόδιου Υπουργείου, όσο και κορυφαίων επιχειρηματικών ομίλων.
Η δεύτερη επισήμανση έχει να κάνει με το «άνοιγμα» της Περιφέρειας όχι μόνο ως προς την Καβάλα αλλά ως προς όλες τις περιοχές και ως προς όλους τους πολίτες. Έχω πει πολλές φορές ότι όσο διαφωνώ με ένα Αθηνοκεντρικό κράτος άλλο τόσο διαφωνώ και με μία Περιφέρεια προσηλωμένη και περιχαρακωμένη αποκλειστικά στην έδρα της. Για αυτό εκπροσωπώντας την ΠΕ Καβάλας και την ΠΕ Θάσου θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τον Περιφερειάρχη για την σημερινή διοργάνωση της ημερίδας αυτής στην Καβάλα, όπως και για την σύγκλιση σε συνεδρίαση του Π.Σ. στην Καβάλα, την Δευτέρα, όπως και για την συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ στην Καβάλα την Πέμπτη.
κ. Υπουργέ, σε μία δύσκολη πολιτική συγκυρία, παγκόσμια με πολλές αναφλέξεις και σε μία εποχή όπου η Ε.Ε. δεν βρίσκεται στο καλύτερό της σημείο (κι αυτό το λέω αν και βρισκόμαστε ελάχιστες ημέρες πριν τις Ευρωεκλογές), οφείλω να πω πως η μόνη αναπτυξιακή διέξοδος είναι η στενή συνεργασία της κυβέρνησης με τις ελληνικές Περιφέρειες»
Ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Καινοτομίας Αλέξανδρος Ιωσηφίδης σημείωσε ότι «ως αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης πιστεύω ότι δεν υπάρχει Ανάπτυξη χωρίς Εξωστρέφεια και Καινοτομία. Γι’ αυτό έχουμε στρέψει το ενδιαφέρον μας στην Εξωστρέφεια και συμμετέχουμε – μεταξύ άλλων – σε μεγάλες διεθνείς συναντήσεις και εκθέσεις, με σκοπό να καταδείξουμε στις επιχειρήσεις ότι αυτός είναι ο δρόμος για να πετύχουν την εξωστρέφεια και την προώθηση των προϊόντων και υπηρεσιών τους στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό που περιέγραψα θα προσθέσω και το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα κανάλι διαλόγου με στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων – όπως εδώ σήμερα – για να εντοπίσουμε λύσεις, προς την κατεύθυνση της εξωστρέφειας».
Χαιρετισμό απεύθυναν επίσης, οι βουλευτές Γιάννης Πασχαλίδης και Αγγελική Δεληκάρη και οι δήμαρχοι Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης και Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης
Μιλώντας ο κ. Φραγκογιάννης υπογράμμισε ότι «μέσω του Εθνικού Σχεδίου Εξωστρέφειας από το 2019 και για πρώτη φορά στην χώρα μας, με συνέπεια κάθε χρόνο είναι αποτυπωμένο ξεκάθαρα του τι πρόκειται να κάνουμε, σε ποια αγορά του κόσμου, για ποια προϊόντα, με ποιες δράσεις, ποιος είναι υπεύθυνος, τι κοστίζει και ποιους στόχους θέλουμε να επιτύχουμε».
«Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις, απλουστεύουμε τις διαδικασίες, επιδιώκουμε αύξηση των ξένων επενδύσεων και εκσυγχρονίζουμε τις δομές της δημόσιας διοίκησης για τη διευκόλυνση επιχειρηματιών και εξαγωγών», επισήμανε με έμφαση ο αρμόδιος υφυπουργός. Ο κ. Φραγκογιάννης σημείωσε ακόμα ότι για την ενίσχυση της διεθνοποίησης των επιχειρήσεων το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας εστιάζεται στην στήριξη των εξαγωγών και προς αυτό το σκοπό εστιάζεται κάθε προσπάθεια.
«Αυτό που επιδιώκουμε», υπογράμμισε, «είναι από τη μια να δημιουργούμε οικονομικές συνεργασίες, εμπορικές συμφωνίες και ένα πλαίσιο συνεργασίας με χώρες όπου υπάρχει μια γεωπολιτική ενδυνάμωση. Και ταυτόχρονα, να δημιουργούμε ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται σε χώρες με τις ποιες έχουμε μια ειδική σχέση, ώστε να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο και αυτό γίνεται μέσα από πολύ συγκεκριμένες και στοχευμένες δράσεις».
Στο τέλος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Διεθνών Σχέσεων, Διαπεριφερειακών Συνεργασιών και ΕξωστρέφειαςΧάρης Δαλκίτζης, ολοκλήρωσε την ημερίδα με τα συμπέρασμα και συνοψίζοντας τα σημείωσε ότι «Στην Ημερίδα παρουσιάστηκαν οι υποστηρικτικές δράσεις εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και ειδικότερα οι δράσεις για την ενίσχυση των εξαγωγών αλλά και την ψηφιοποίηση της οικονομικής διπλωματίας. Παράλληλα έγινε αναφορά στις σχετικές δράσεις και τον προγραμματισμό του τρέχοντος έτους, αλλά και στις διεθνείς συνεργασίες προς υποβοήθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων. Τονίστηκαν, τόσο τα οφέλη της εξαγωγικής δραστηριότητας όσο και οι βασικές αρχές διεθνούς εμπορίου, η σημασία της μείωσης του κινδύνου και τα εργαλεία ασφάλισης εξαγωγών για την μείωση του ρίσκου από την μη πληρωμή, ενώ παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες πρόσβασης σε ξένες αγορές και η ψηφιακή υποστηρικτική πλατφόρμα των εξαγωγέων.
Η Ημερίδα έδωσε τη δυνατότητα σε έγκριτους ειδικούς, από πολύ γνωστές ελληνικές και διεθνείς εταιρείες, να εκθέσουν στους παρισταμένους τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού και των νέων τεχνολογιών στην ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων και στην υποβοήθηση του εξαγωγικού τους προσανατολισμού και ειδικότερα αναλύθηκαν ζητήματα που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη (AI), το υπολογιστικό νέφος (cloud), τη μηχανική εκμάθηση καθώς και την σημασία της καινοτομίας, προκειμένου επιχειρήσεις και φορείς (όπως Περιφέρειες και Δήμοι) να παρέχουν προϊόντα και υπηρεσίες μειώνοντας το κόστος και βελτιώνοντας την παραγωγικότητα. Παρατέθηκαν πρόσφατα στατιστικά δεδομένα για τη χρήση και τη σημασία της εφαρμογής πληροφοριακών συστημάτων, στοιχεία που αφορούν το μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας και αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για την εξέλιξη των εξαγωγών στην Ελλάδα και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Παρουσιάστηκαν εξειδικευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για ΜμΕ τα οποία αφορούν τη χορήγηση κεφαλαίων κίνησης και επενδυτικών δανείων, καθώς και ψηφιακές πλατφόρμες και οικοσυστήματα συνεργασιών, τόσο στην εσωτερική αγορά, όσο και σε αγορές του εξωτερικού.
Παράλληλα οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα βασικά εργαλεία και στρατηγικές που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις για την ενίσχυση του εξαγωγικού τους προσανατολισμού, αναφερόμενοι στις προκλήσεις, στις προϋποθέσεις αλλά και στις ευκαιρίες που μπορούν να παράσχουν οι ξένες αγορές. Τονίστηκε η σημασία της νεανικής επιχειρηματικότητας και τα πλεονεκτήματα που μπορεί να φέρει στην ενίσχυση της οικονομίας, η αξία της καινοτομίας στην εξωστρέφεια και την ανάπτυξη, καθώς και η σημασία της σωστής πληροφόρησης. Τέλος γνωστές τοπικές εξαγωγικές επιχειρήσεις αναφέρθηκαν σε καλές πρακτικές εξωστρέφειας, καθώς και στην σημασία της επιχειρηματικής προσαρμογής σε ένα ευμετάβλητο οικονομικό και διεθνές περιβάλλον».