Εργασία

Επιπλέον 1,2 εκατ. ευρώ στο «Εξοικονομώ 2021» για την Π.Ε. Καβάλας

Αυξημένο κατά 1,2 εκατομμύρια ευρώ είναι πλέον το κονδύλι του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021» για την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται από τα 1,6 εκ. ευρώ στα 2,8 εκατομμύρια ευρώ, μετά την απόφαση που έλαβε πριν από μερικές ημέρες η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με την οποία πέραν της αύξησης του προϋπολογισμού του εν λόγω προγράμματος σε αυτό εντάσσονται ως καταρχήν επιλέξιμοι και οι 47.433 επιλαχόντες με τους δικαιούχους του «Εξοικονομώ 2021» να διαμορφώνονται πλέον σε όλη τη χώρα στους 87.578.

Απόλυτα ικανοποιημένος για την εξέλιξη αυτή δήλωσε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Απόστολος Παυλίδης, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην αγαστή συνεργασία ανάμεσα στο Τ.Ε.Ε. και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση του προϋπολογισμού και κατ’ επέκταση των δικαιούχων του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021».

«Αυτό που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες, είναι κάτι που ουσιαστικά είχαμε προαναγγείλει. Σε πρώτη φάση έγινε αύξηση των πόρων που αφορούν την πρώτη κατηγορία του προγράμματος για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας…»

 «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του κοινού, αλλά και των συναδέλφων που δραστηριοποιούνται στον χώρο, ενώ αποτελεί και κεντρική στόχευση της κυβέρνησης, όπως φαίνεται άλλωστε, καθώς εστιάζει πάρα πολύ στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών. Όλα αυτά βέβαια μέσα σε ένα περιβάλλον, το οποίο έχει ως κεντρικό πρόβλημα του το ενεργειακό κι επομένως επηρεάζει τις αποφάσεις της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτό που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες, είναι κάτι που ουσιαστικά είχαμε προαναγγείλει. Σε πρώτη φάση έγινε αύξηση των πόρων που αφορούν την πρώτη κατηγορία του προγράμματος για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Πρόκειται για χαμηλά εισοδήματα, κάτω από 10.000 ευρώ οικογενειακό, κάτω από 5.000 ευρώ ατομικό. Όσον αφορά την Π.Ε. Καβάλας είχαμε αύξηση στο σχετικό κονδύλι κατά 1,2 εκατομμύρια ευρώ, καθώς από 1,6 εκ. ευρώ πήγε στα 2,8 εκ. ευρώ. Όλες οι προτάσεις που είχαν κατατεθεί στην συγκεκριμένη κατηγορία και αυτές που εγκρίθηκαν αρχικά τον Μάιο, αλλά και όλες οι επιλαχούσες, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα», τόνισε αρχικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο Απόστολος Παυλίδης.

«Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου, γίνεται γιατί υπάρχει η λίστα των αιτήσεων στην οποία επιμέναμε πολύ πριν τη δημοσίευση του οδηγού, προκειμένου να δίνεται η ευκαιρία στην κυβέρνηση όταν κρίνει απαραίτητο να εντάσσει νέες αιτήσεις»

 «Η συνεργασία ανάμεσα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας είναι εξαιρετική. Το «Εξοικονομώ 2021» είναι ένα αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας, διότι έχει ενσωματώσει διάφορα κριτήρια για να ενταχθεί μια αίτηση στο πρόγραμμα κι έχει δημιουργηθεί και μια λίστα αιτήσεων με αξιολόγηση και βαθμολόγηση. Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου που έγινε πριν τέσσερις μέρες κι αφορά την αναθεώρηση του προϋπολογισμού με την οποία εντάσσονται όλες οι αιτήσεις στο πρόγραμμα, γίνεται γιατί υπάρχει η λίστα των αιτήσεων στην οποία επιμέναμε πολύ πριν τη δημοσίευση του οδηγού, προκειμένου να δίνεται η ευκαιρία στην κυβέρνηση όταν κρίνει απαραίτητο να εντάσσει νέες αιτήσεις. Όλοι είναι δυνητικά δικαιούχοι και το λέω αυτό γιατί θα πρέπει και οι επιλαχούσες αιτήσεις όπως κι αυτές που ήδη εντάχθηκαν να υποβάλουν τα δικαιολογητικά συμμετοχής και να εκδώσουν την απαραίτητη ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου η οποία είναι υποχρεωτική. Όσοι την έχουν μπορούν ήδη να ξεκινήσουν και να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες», επισήμανε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη στις αρχές του 2023 πιθανό είναι να προκηρυχθεί νέο «Εξοικονομώ» που θα αφορά επιχειρήσεις και δημόσια κτήρια

Να σημειωθεί επίσης ότι για την Π.Ε. Καβάλας οι αιτήσεις είναι τουλάχιστον 1.000, με το συνολικό ποσό να διαμορφώνεται στα 10,6 εκ. ευρώ.

Η Π.Ε. Θάσου με 600.000 ευρώ έχει καλυφθεί πλήρως ήδη από τον Μάιο και δεν χρειάστηκε αναθεώρηση προϋπολογισμού.

Όσον αφορά την υλοποίηση του προηγούμενου «Εξοικονομώ» που ήταν μέχρι τον περασμένο Ιούνιο πήρε παράταση μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο, με αποτέλεσμα και το τρέχον πρόγραμμα να πάει κι αυτό πίσω.

Σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη στις αρχές του 2023 πιθανό είναι να προκηρυχθεί νέο «Εξοικονομώ» που θα αφορά επιχειρήσεις και δημόσια κτήρια, ενώ μέσα στο 2023 λογικά θα παρουσιαστεί και το νέο «Εξοικονομώ» για κατοικίες. Με την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης ο προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ 2021» αυξάνεται κατά 591,7 εκ. ευρώ και ανέρχεται συνολικά σε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ποσοστό αύξησης 94%!

Παραμένουν τα προβλήματα με την ακρίβεια στον χώρο της οικοδομής – Παρ’ όλα αυτά οι περισσότεροι προχωρούν στα έργα που είχαν αποφασίσει

 Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το αν έχει αλλάξει κάτι στον τομέα της οικοδομής, όσον αφορά τις επιπτώσεις της ακρίβειας, ο κ. Παυλίδης απάντησε: «Δυστυχώς δεν έχει αλλάξει πολύ η κατάσταση, παραμένουν τα προβλήματα με την ακρίβεια. Βέβαια έχει προσαρμοστεί ένα σημαντικό μέρος των συναδέλφων και των υπολοίπων επαγγελμάτων που δραστηριοποιούνται στην οικοδομή. Η συγκυρία είναι τέτοια που όλοι θέλουν να εκμεταλλευτούν το ότι και οι άδειες δίνονται με ευθύνη μηχανικού και προχωρούν. Σίγουρα έχουμε ανατιμήσεις στις τιμές των νεόδμητων κατοικιών, αλλά η αγορά αρχίζει να προσαρμόζεται, γιατί κατάλαβαν όλοι ότι είναι κάτι που δύσκολα θα αντιμετωπιστεί άμεσα. Δεν θα τελειώσει το 2022 το πρόβλημα, άρα όλοι πρέπει να προσαρμοστούν. Ήδη σε κάποιες συμβάσεις δημοσίων έργων έχουν γίνει τροποποιήσεις και αναθεωρήσεις προϋπολογισμού, όπου ήταν εφικτό, ενώ κάποια άλλα αναβάλλονται για μια άλλη χρονική περίοδο πιο ευνοϊκή».

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button