Εργασία

Ελπίδες για το ζήτημα του Ειρηνοδικείου Θάσου

Ελπίδες ότι μπορεί να εισέλθει σε φάση επίλυσης το ζήτημα του Ειρηνοδικείου Θάσου, προέκυψαν από την προγραμματισμένη συνάντηση που έγινε στην Καβάλα το πρωί του περασμένου Σαββάτου (19/3), ανάμεσα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας.

Για το θέμα μίλησε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιώργος Γραμμένος, ο οποίος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν τα μέλη του δ.σ. του Δ.Σ.Κ. με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, καθώς και στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα, ώστε να αρχίσει επιτέλους να προχωρά η επίλυση ενός ζητήματος που χρονίζει.

«Με ενέργειες του γραφείου του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Αθήνα, η ΕΤ.Α.Δ. έκανε πίσω…»

«Όπως είναι γνωστό, το θέμα του Ειρηνοδικείου Θάσου έχει κολλήσει στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΤ.Α.Δ., όσον αφορά τη μίσθωση στο υπουργείο Δικαιοσύνης του ισογείου ορόφου της παλιάς Δ.Ο.Υ. Θάσου. Ζητήσαμε να υπάρξει ενδιαφερόμενος και για τον πάνω όροφο του κτηρίου, προκειμένου να υπάρξει μια συνολική μίσθωση. Κάναμε κάποιες ενέργειες με δική μας πρωτοβουλία και σε συνεννόηση με τον δήμο Θάσου, ο οποίος έδειξε άμεσα αντανακλαστικά με τον δήμαρχο, Λευτέρη Κυριακίδη. Υπέβαλε αίτημα και ο δήμος Θάσου στην ΕΤ.Α.Δ., προκειμένου να μισθώσει τον πάνω όροφο του εν λόγω κτηρίου. Στην αρχή η ΕΤ.Α.Δ. απέστειλε έγγραφο στον δήμο ζητώντας «τον ουρανό με τ’ άστρα» και με όρους απαράδεκτους για τους οποίους εμείς διαμαρτυρηθήκαμε. Με ενέργειες του γραφείου του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Αθήνα, η ΕΤ.Α.Δ. έκανε πίσω σε αυτό το ζήτημα, έβγαλε όλους τους επαχθείς όρους από την εγκριτική απόφαση που έδωσε στον δήμο Θάσου και τώρα αναμένουμε να εισηγηθεί ο δήμαρχος Θάσου στο δημοτικό συμβούλιο, να πάρει αυτό απόφαση κι αυτή να αποσταλεί στην ΕΤ.Α.Δ., για να γίνει η τελική επεξεργασία της συνολικής πρότασης τόσο του Ειρηνοδικείου όσο και του δήμου για την εκμίσθωση του ακινήτου της παλιάς Δ.Ο.Υ. Θάσου», τόνισε σχετικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δ.Σ.Κ.

«Ενδεχομένως και πριν το Πάσχα ίσως να έχουμε κάποια νεότερα όσον αφορά το ζήτημα. Κρατάμε όμως μικρό καλάθι…»

Σε ερώτηση για το αν οι πιέσεις εν τέλει έπιασαν τόπο, αλλά και το πότε μπορεί να αρχίσει να ξεκολλάει το όλο ζήτημα, ο κ. Γραμμένος απάντησε: «Οι πιέσεις πάντα αποδίδουν, αρκεί να υπάρχουν ευήκοα ώτα και άνθρωποι που θέλουν να τελειώνουν ζητήματα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση είχαμε ευήκοα ώτα, τουλάχιστον από το γραφείο του υπουργού κι εδώ στην Καβάλα και στην Αθήνα. Εν πάση περιπτώσει επειδή κι ο άγιος φοβέρα θέλει μερικές φορές, πιστεύω ότι με τις κατάλληλες ενέργειες το θέμα της ΕΤ.Α.Δ. προχώρησε. Πιστεύω ότι αν γινόταν άμεση συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θάσου, έγκριση και αποστολή της σχετικής απόφασης και συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤ.Α.Δ., σε ένα εύλογο και σύντομο χρονικό διάστημα, ενδεχομένως και πριν το Πάσχα ίσως να έχουμε κάποια νεότερα όσον αφορά το ζήτημα. Κρατάμε όμως μικρό καλάθι».

«Το παν κατά την άποψή μας είναι να υπογραφεί το μισθωτήριο. Αν γίνει αυτό όλα τα υπόλοιπα θα γίνουν σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα»

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Δ.Σ.Κ. υπογράμμισε ότι «η συμβολή του υπουργού και των υπόλοιπων βουλευτών θα ζητηθεί και στη συνέχεια, διότι μετά στη μέση μπαίνει το υπουργείο Δικαιοσύνης που έχει υποσχεθεί ότι θα αναλάβει δαπάνες για την επιδιόρθωση του κτηρίου για να γίνει κατάλληλο για τις ανάγκες για τις οποίες προορίζεται. Έχουμε κι εκεί έναν αγώνα να δώσουμε. Ναι μεν έχουμε αρχική υπόσχεση, αλλά από την υπόσχεση μέχρι την τελική υλοποίηση έχουμε καεί πολλές φορές. Θα πιέσουμε κι εκεί. Από την ώρα που θα υπογραφεί το μισθωτήριο ανάμεσα σε ΕΤ.Α.Δ. και το υπουργείο οπωσδήποτε το υπουργείο δεν θα πληρώνει μισθώματα σε ένα κτήριο για το οποίο δεν θα κάνει άμεσες ενέργειες προκειμένου να αξιοποιηθεί. Το παν κατά την άποψή μας είναι να υπογραφεί το μισθωτήριο. Αν γίνει αυτό όλα τα υπόλοιπα θα γίνουν σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

«Και για τα παλιά Δικαστήρια η στάση της ΕΤ.Α.Δ. είναι προβληματική, η ΕΤ.Α.Δ. είναι μια εταιρεία που πρέπει να προασπίζεται τα συμφέροντα του δημοσίου και εν τέλει βλέπω ότι η γραφειοκρατία υπερισχύει…»

Ερωτηθείς τέλος αναφορικά με το σε ποιο σημείο βρίσκεται το θέμα των παλιών Δικαστηρίων της Καβάλας, ο πρόεδρος του Δ.Σ.Κ. απάντησε: «Και για τα παλιά Δικαστήρια η στάση της ΕΤ.Α.Δ. είναι προβληματική. Έθεσα το θέμα στον υπουργό, όπως άλλωστε και το θέμα της Καλαμίτσας, όπου με τον δήμο Καβάλας και την ΕΤ.Α.Δ. υπάρχει σοβαρότατο θέμα. Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Καβάλας είπε ότι θα φέρει το θέμα στο σώμα, διότι δεν συμφωνεί με τους όρους που βάζει η ΕΤ.Α.Δ. για την συνεκμετάλλευση της ακτής. Θα έχουμε κι από εκεί όπως φαίνεται ανοιχτό μέτωπο. Υπάρχει ήδη ανοιχτό μέτωπο με τα παλιά Δικαστήρια. Είναι πολλά τα ζητήματα, καθώς η ΕΤ.Α.Δ. είναι μια εταιρεία που πρέπει να προασπίζεται τα συμφέροντα του δημοσίου και εν τέλει βλέπω ότι η γραφειοκρατία υπερισχύει. Χάνονται πολλά έσοδα. Οι περιουσίες αυτές μένουν αναξιοποίητες. Αυτά τα κτήρια αν ήθελαν ένα Α ποσό για να φτιαχτούν πάλι, κάθε μέρα που περνά αυτό το ποσό αυξάνεται. Ο μισθωτής για να αναλάβει δεν θα πρέπει να του μειωθούν ενοίκια; Δεν μπορεί η ΕΤ.Α.Δ. να ζητά από έναν φορέα να βάλει ένα εκατομμύριο ευρώ για παράδειγμα για να της φτιάξει το κτήριο και να ζητά υπέρογκα ενοίκια. Θα πρέπει να αναπροσαρμόσει τις απαιτήσεις της».

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button