Ελλάδα

Εκλογές 2023: Τι ισχύει για τους ετεροδημότες – Τι ένδειξη θα πρέπει να έχουν στους εκλογικούς καταλόγους

Μόλις πέντε μέρες έμειναν για τις επερχόμενες εκλογές και ήδη άπαντες προετοιμάζονται είτε να ταξιδέψουν είτε να μεταβούν στο εκλογικό διαμέρισμα που είναι εγγεγραμμένοι προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που το εκλογικό διαμέρισμα στο οποίο ανήκουν είναι διαφορετικό από τον τόπο διαμονής τους και θέλουν να μάθουν τι ισχύει σε αυτή την περίπτωση.

Αναλυτικά:

Όπως είναι ήδη γνωστό, παρέχεται η δυνατότητα στους ετεροδημότες εκλογείς να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, εφόσον είχαν υποβάλει σχετική αίτηση έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Στην περίπτωση αυτή, πριν από το όνομα κάθε ετεροδημότη στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους, υπάρχει η ένδειξη Ε. Στους εκλογείς αυτούς, απαγορεύεται να ψηφίσουν στο δήμο, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

Συνεπώς, οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής δεν πρέπει να επιτρέπουν σε εκλογείς, οι οποίοι φέρουν την ένδειξη Ε στο βασικό εκλογικό κατάλογο, να ψηφίσουν.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι πρέπει, επίσης, να έχουν υπόψη τους ότι για τον υπολογισμό των πραγματικά εγγεγραμμένων κάθε κοινού εκλογικού 18 τμήματος, αφαιρούνται οι ετεροδημότες και θεωρούνται εγγεγραμμένοι μόνον όσοι δεν φέρουν την ένδειξη Ε πριν από το όνομά τους.

Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφευχθεί η πλασματική εμφάνιση στοιχείων, που αφορούν τόσο στο σύνολο του εκλογικού σώματος όσο και στο ποσοστό αποχής.

Ο εφοδιασµός των εκλογικών τµηµάτων, µέσω των οικείων Αντιπεριφερειαρχών, µε τον επαρκή αριθµό ψηφοδελτίων γίνεται, µε φροντίδα των κοµµάτων ή των μεµονωµένων υποψηφίων, τουλάχιστον έξι (6) ηµέρες πριν από την ψηφοφορία.

Πηγή: nownews.gr

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button