Εκλογές 2023: Τα κόμματα παίρνουν «θέσεις μάχης» – Η στρατηγική της ΝΔ απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Θέσεις μάχης έχουν λάβει ήδη τα κόμματα από χθες (28.03.2023), με την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού ότι οι πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής θα γίνουν στις 21 Μαΐου και οι δεύτερες, της ενισχυμένης αναλογικής, το αργότερο στις αρχές Ιουλίου.
Η επικοινωνιακή στρατηγικής των κομμάτων για τις εκλογές επαναχαράσσεται μετά και το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και σε πρώτο πλάνο μπαίνουν επιτακτικά, πολιτικά διλήμματα.
Η ΝΔ κηρύσσει διμέτωπο έναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, με στόχο την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες και την αποτροπή σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας από Τσίπρα και Ανδρουλάκη.
Σε πρώτο πλάνο αυτοδυναμία και σταθερότητα
Στην προεκλογική “αρένα” η κυβερνητική παράταξη κατεβαίνει με το αίτημα για ισχυρή ψήφο στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, ώστε στη δεύτερη να πετύχει την αυτοδυναμία, την οποία ταυτίζει με την σταθερότητα στη χώρα.
Η “εντολή” του Πρωθυπουργού στα στελέχη της ΝΔ είναι να αναδεικνύουν σε κάθε δημόσια τοποθέτηση ότι η πρώτη κάλπη θα κρίνει “ποιος θα κυβερνήσει” και η δεύτερη κάλπη “πώς θα κυβερνήσει”, επισημαίνοντας ότι σε μία περίοδο μεγάλων προκλήσεων, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και διεθνώς, η χώρα χρειάζεται σταθερή ηγεσία και οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για Πρωθυπουργό.
“Έχουμε ένα συνεχές χρέος να αποκαλύπτουμε την παγίδα ακυβερνησίας της απλής αναλογικής” τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, επισημαίνοντας τα προβλήματα κυβερνησιμότητας που συνεπάγεται μία κυβέρνηση συνεργασίας.
Ζήτησε από τους υπουργούς του να χρησιμοποιούν τα παραδείγματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες, με το ίδιο εκλογικό σύστημα, την απλή αναλογική, έχουν περιέλθει σε έναν κυκεώνα αστάθειας, όπως σημείωσε. Αναφέρθηκε ειδικότερα στη Βουλγαρία, η οποία την Κυριακή προσέρχεται για πέμπτη φορά στις κάλπες.
Απολογισμός και προγραμματικές δεσμεύσεις για την επόμενη τετραετία
Στην προμετωπίδα της επικοινωνιακής της στρατηγικής η ΝΔ θέτει τον απολογισμό του κυβερνητικού της έργου τα 4 χρόνια διακυβέρνησης αλλά και τις προγραμματικές της δεσμεύσεις για την επόμενη 4ετία, με έμφαση: στην αύξηση των εισοδημάτων, στον εκσυγχρονισμό του κράτους και τον «πόλεμο» με χρόνιες παθογένειες, αλλά και τη στήριξη του ΕΣΥ και των νέων, με πρόνοιες για προσιτή στέγη.
“Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα επιλέξουν τελικά εάν ο τόπος θα συνεχίσει να διεκδικεί και να κερδίζει το στοίχημα του εκσυγχρονισμού. Φάνηκε πόσο δύσκολο είναι αυτό. Και θα κρίνουν τελικά δύο διαφορετικές θητείες στην οικονομία, στην κοινωνία, στην άμυνα, στην εξωτερική πολιτική, στη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας. Ακόμα, θα κρίνουν την ετοιμότητα και τη δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων, αλλά θα κρίνουν -πιστεύω- και την ειλικρίνεια, την πολιτική ευαισθησία και τη διαρκή προσπάθεια” τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης, δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής της ΝΔ στο δρόμο προς τις κάλπες.
Συνταγματική Αναθεώρηση και στο βάθος… η Εκκλησία
Το δεύτερο “όπλο” στην εκλογική “μάχη” η κυβερνητική παράταξη εκτιμά ότι είναι η δέσμευση της για την προώθηση Συνταγματικής Αναθεώρησης, εφόσον κερδίσει μία νέα θητεία.
Σημεία αιχμής στην Αναθεώρηση: το άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, οι αλλαγές στον τρόπο στελέχωσης των ΔΕΚΟ, κρατικών οργανισμών και φορέων με πιο αξιοκρατικά κριτήρια αλλά και αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης του προσωπικού στο Δημόσιο και στη Δικαιοσύνη.
Κέρδη όμως υπολογίζει να αποκομίσει και από τη δέσμευση της ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν θα αφορά σε άρθρα που αποτελούν αιτία “πολέμου” με την εκκλησία. «Μπορώ να σας επιβεβαιώσω από τώρα ότι όταν και πάλι ξεκινήσει η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, και πάλι θα διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού εκείνα τα άρθρα τα οποία καθορίζουν το πλαίσιο των σχέσεων της εκκλησίας της Ελλάδος με την Ελληνική πολιτεία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, στη συνάντηση του με τον Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Συμεών πρόσφατα στη Λαμία, θέση που προκαλεί ικανοποίηση στην Εκκλησία.
Ο στόχος της επανασυσπείρωσης της ΝΔ και το μέτωπο απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Οι συσκέψεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πυκνές και το βλέμμα είναι στραμμένο στην δεξαμενή των αναποφάσιστων, στην οποία, μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, έχει προστεθεί και μεγάλος αριθμός «γαλάζιων» ψηφοφόρων.
Στόχος η επανασυσπείρωση και το φρένο στη μετακίνηση τους προς το ΠΑΣΟΚ – το οποίο, με βάση δημοσκοπικά ευρήματα φέρεται να ελκύει τους δυσαρεστημένους – αλλά και προς τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Η ΝΔ θα καλεί επιτακτικά τόσο τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και τον Νίκο Ανδρουλάκη να ανοίξουν τα χαρτιά τους για το αν θα επιχειρήσουν να συναντηθούν σε σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Και πάντως η σύγκριση των πεπραγμένων της κυβέρνησης της ΝΔ με αυτής του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ψηλά στην επικοινωνιακή στρατηγική.
Σε αυξημένη ετοιμότητα
Στη ΝΔ παρακολουθούν με προσοχή τα… “χαρτιά” που ξεδιπλώνει τόσο η Κουμουνδούρου, όσο και η Χαριλάου Τρικούπη και όλο το “στρατηγείο” της είναι σε αυξημένη επιφυλακή, ώστε να αποδομούν βήμα -βήμα τις στρατηγικές τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από τους πολίτες να φέρουν το κόμμα στην πρώτη θέση στις εκλογές και χαρακτηρίζουν την ψήφο στον Αλέξη Τσίπρα… “ψήφο σταθερότητας” που εγγυάται ότι η χώρα από την πρώτη Κυριακή θα έχει “προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας” και δεν θα μπει σε περιπέτειες με αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις.
Αλλά και το ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν ότι μπαίνει στην προεκλογική αρένα ως ο εναλλακτικός πόλος απέναντι στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Καταλογίζουν στον Νίκο Ανδρουλάκη ότι επιχειρεί να καταστήσει το κόμμα του… το “κόμμα διαμαρτυρίας” σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές… Πίσω από την θέση του ότι σε περίπτωση κυβέρνησης συνεργασίας Πρωθυπουργός να μην είναι ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας αλλά άλλο πολιτικό πρόσωπο, βλέπουν ξεκάθαρη στόχευση να απευθυνθεί σε όσους ψηφοφόρους είναι επιφυλακτικοί ή και δυσαρεστημένοι με τις ηγεσίες των δύο προηγούμενων κυβερνήσεων.
Στο στόχαστρο της ΝΔ θα μπει και το πρόταγμα Ανδρουλάκη για διψήφιο ποσοστό στο ΠΑΣΟΚ ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.