Εργασία

ΕΚΑΒ: Η ακρίβεια «ροκανίζει» το επιπλέον επίδομα των 50 ευρώ

Κώστας Τσιτσιλικάκης: Δεν κερδίζουμε κάτι, γιατί όλα τα προϊόντα έχουν εκτοξευθεί / Δεν θα πούμε όχι, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι πανάκεια / Η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμιά σχέση με μεταφορά

 Στη δίνη της ακρίβειας βυθίζεται ουσιαστικά η αύξηση των 50 ευρώ του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για το προσωπικό του ΕΚΑΒ, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΕΚΑΒ Καβάλας, Κώστας Τσιτσιλικάκης.

Στο πλαίσιο των δηλώσεών του στον «Ε» αναφέρθηκε ακόμη στο θέμα της ειδικότητας του διασώστη, στο συνταξιοδοτικό, στο πάγιο αίτημα των εργαζομένων του ΕΚΑΒ για ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, καθώς επίσης και στην υποστελέχωση που υπάρχει στον κλάδο.

«Με την αύξηση των 50 ευρώ δεν κερδίζουμε κάτι, γιατί όλα τα προϊόντα έχουν εκτοξευθεί. Στην ουσία είναι δώρο άδωρο. Φυσικά δεν θα πούμε όχι, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι πανάκεια…»

 «Όσον αφορά το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, αυτό προϋπήρχε. Οι διασώστες και το νοσηλευτικό προσωπικό ήταν στην πρώτη κατηγορία και στο μεγαλύτερο ποσό των 150 ευρώ μικτά. Αυτό το ποσό διαμορφώθηκε πλέον στα 200 ευρώ. Το ζήτημα είναι ότι δυστυχώς η ζωή έχει γίνει πολύ ακριβή. Ένας διασώστης με 20 χρόνια στη δουλειά ακόμη και με αυτό το επίδομα στα 200 ευρώ πλέον, παίρνει κάτω  από 1.000 ευρώ. Με έναν τέτοιο μισθό δεν μπορείς να ζήσεις και πάντα σε σχέση με αυτά που προσφέρει ένας εργαζόμενος στο Ε.Κ.Α.Β. Όταν δόθηκε αυτό το επίδομα για πρώτη φορά η αγοραστική μας δυνατότητα ήταν συγκεκριμένη. Αυτή τώρα έχει μειωθεί δραματικά. Και με την αύξηση των 50 ευρώ δεν κερδίζουμε κάτι, γιατί όλα τα προϊόντα έχουν εκτοξευθεί. Στην ουσία είναι δώρο άδωρο. Φυσικά δεν θα πούμε όχι σε μια τέτοια αύξηση, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι πανάκεια, ότι λύνει όλα μας τα προβλήματα και ξαφνικά γινόμαστε πλούσιοι», ανέφερε για το θέμα ο κ. Τσιτσιλικάκης.

«Η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμιά σχέση με μεταφορά. Εμείς κάνουμε διάσωση και διακομίζουμε τον ασθενή στο νοσοκομείο. Είναι ένα τεράστιο λάθος που έπρεπε να αλλάξει χθες…»

Όσον αφορά το θέμα της ειδικότητας του διασώστη, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Καβάλας σημείωσε: «Είναι ένα τεράστιο θέμα που δημιουργήθηκε ξαφνικά. Ο διασώστης – πλήρωμα ασθενοφόρου είναι μια ειδικότητα, η οποία διδάσκεται σε ΙΕΚ για να την αποκτήσει κάποιος, παίρνει άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος και ουσιαστικά εκτελεί καθήκοντα που έχουν προκύψει από το 2007 με Προεδρικό Διάταγμα κι έχουν σχέση με παραϊατρικό επάγγελμα. Τώρα πως ξαφνικά έγινε να θεωρηθούμε logistic ή ταξί ή να φαινόμαστε ως μεταφορείς που μεταφέρουμε προϊόντα ή κρέατα δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε. Η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμιά σχέση με μεταφορά. Εμείς κάνουμε διάσωση και διακομίζουμε τον ασθενή στο νοσοκομείο. Είναι ένα τεράστιο λάθος που έπρεπε να αλλάξει χθες, το οποίο πρέπει να διορθωθεί. Να βρεθεί ένας τρόπος και να αλλάξει αυτό το Προεδρικό Διάταγμα. Να υπάρχει ουσιαστικά η ειδικότητα του διασώστη – πλήρωμα ασθενοφόρου στα επαγγέλματα υγείας κι όχι στις μεταφορές. Είναι ουσιαστικά ένα παραϊατρικό επάγγελμα και πρέπει να αναγνωριστεί ως τέτοιο».

«Δεν μπορεί ένας διασώστης να δουλεύει μέχρι τα 67 και να διακομίζει ασθενείς με φορείο ή καροτσάκι από το 5ο όροφο…»

 Ο Κώστας Τσιτσιλικάκης μίλησε και για το συνταξιοδοτικό υπογραμμίζοντας σχετικά: «Επίσης τεράστιο είναι το πρόβλημα με το συνταξιοδοτικό μας. Δεν μπορεί ένας διασώστης να δουλεύει μέχρι τα 67 και να διακομίζει ασθενείς με φορείο ή καροτσάκι από το 5ο όροφο. Λόγω της φύσης της δουλειάς μας, ήδη πάσχουμε από προβλήματα μυοσκελετικά. Δεν μιλώ για τα ψυχολογικά που ενδεχομένως έχουμε αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια, γιατί η δουλειά μας είναι ιδιαίτερη και απαιτεί αποφάσεις δευτερολέπτων. Έχει κάποιος τη διαύγεια μετά από τόσα χρόνια δουλειάς  να πάρει σωστές αποφάσεις που έχουν σχέση με την ανθρώπινη ζωή; Είναι οξύμωρο το να σου δίνουν επίδομα για ανθυγιεινή εργασία και να μην σε εντάσσουν στα βαρέα και ανθυγιεινά. Κανείς δεν είναι ενταγμένος στα βαρέα στον δημόσιο τομέα, παρά μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Κάποια στιγμή θα πρέπει κάποια επαγγέλματα να μπουν σε αυτήν την κατηγορία, αφού συνάδελφοι διασώστες στον ιδιωτικό τομέα έχουν βαρύ και ανθυγιεινό και μπορούν να βγουν πιο νωρίς στη σύνταξη. Προφανώς και είναι ένα από τα κύρια αιτήματά μας».

«Τα επόμενα χρόνια πολλοί συνάδελφοι θα βγουν στη σύνταξη, με αποτέλεσμα από την στιγμή που δεν γίνονται και προσλήψεις, να έχουμε τεράστιο πρόβλημα…»

 Τέλος, αναφορικά με την υποστελέχωση στο ΕΚΑΒ, ο κ. Τσιτσιλικάκης δήλωσε: «Υπάρχει μεγάλη υποστελέχωση του ΕΚΑΒ σε όλη την Ελλάδα και φυσικά και στην Π.Ε. Καβάλας. Τα επόμενα χρόνια πολλοί συνάδελφοι θα βγουν στη σύνταξη, με αποτέλεσμα από την στιγμή που δεν γίνονται και προσλήψεις, να έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Απ’ όσο ξέρω θα γίνουν κάποιες προσλήψεις, αλλά γενικότερα εκτός από την Αθήνα και τα νησιά, η υπόλοιπη χώρα δεν είναι μέσα σε αυτά τα σχέδια. Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι πολλοί συνάδελφοι μας θα βγουν στη σύνταξη. Έχουν κλείσει πάνω από 40 χρόνια υπηρεσίας πολλοί, άλλοι είναι άνω των 62 και είναι στις επάλξεις, αν και δυσκολεύονται καθημερινά να προσφέρουν στον συνάνθρωπο. Υποσχέσεις έχουμε πολλές πριν από κάθε εκλογική διαδικασία, αλλά στη συνέχεια έχουμε το γνωστό, μετά από την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Έχουμε χορτάσει από λόγια και υποσχέσεις. Περιμένουμε πλέον να δούμε και πράξεις».

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button