Αγροτικά

Δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε αγρότες

Προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα βασικά σημεία του υπο-Μέτρου 2.1 «Χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών στο γεωργικό τομέα – Στήριξη για αποκόμιση οφέλους από τη χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών» του ΠΑΑ 2014-2020 και με στόχο την καλύτερη δυνατή ενημέρωση του Γεωργικού Τομέα, η ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης η οποία έλαβε πιστοποίηση ως Φορέας Παροχής Γεωργικών Συμβουλών από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ εκδίδει το παρόν δελτίο τύπου.

Με εφόδια την άριστη τεχνογνωσία, τον πλήρη εξοπλισμό πεδίου και το άρτια εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, η εταιρεία ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, από το 2006 έως σήμερα συνεχίζει να αφουγκράζεται εγκαίρως τις πραγματικές ανάγκες των αγροτών για υπεύθυνη εξατομικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη. Με στόχο την βέλτιστη κάλυψη των σχετικών αναγκών του αγροτικού πληθυσμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης πέραν της φυσικής της έδρας στην Ξάνθη έχει αναπτύξει υποκαταστήματα στις Π.Ε. Ροδόπης και Καβάλας.

Το υπο-Μέτρο 2.1 του ΠΑΑ 2014-2020 παρέχει τη δυνατότητα σε γεωργούς να λάβουν συμβουλευτική υποστήριξη για σημαντικά θέματα που αφορούν την εκμετάλλευσή τους, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Οι στόχοι του υπο-Μέτρου 2.1 είναι:

1) Οι γεωργοί και κυρίως οι νέοι γεωργοί να βελτιώσουν την αειφόρο διαχείριση και τη συνολική απόδοση της εκμετάλλευσής τους και να υποστηριχθούν ώστε να παίρνουν τις ορθές αποφάσεις για τη συνολική τεχνική – οικονομική και περιβαλλοντική διαχείριση της εκμετάλλευσής τους,

2) Να ενθαρρυνθεί η χρήση των συμβουλών από τους γεωργούς και τους νέους γεωργούς, χωρίς αυτοί να επιβαρύνονται με το κόστος της συμβουλής.

Στα πλαίσια υλοποίησης του υπο-Μέτρου 2.1, οι γεωργοί θα λάβουν χωρίς οικονομική επιβάρυνση συμβουλευτικές υπηρεσίες στα κάτωθι έξι (6) πακέτα συμβουλών (ΠΣ) που αφορούν:

1ο ΠΣ: Ορθές γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το περιβάλλον

 • απαιτήσεις πολλαπλής συμμόρφωσης και πρακτικές πρασινίσματος,
 • σχεδιασμός της εφαρμογής συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης.

2ο ΠΣ: Ποιότητα και αποδοτικότητα υδατικών πόρων

 • ορθολογική χρήση νερού – σύνταξη σχεδίου διαχείρισης νερού,
 • ορθή διαχείριση των υδάτων και των ζωικών αποβλήτων για τη μείωση της ρύπανσης των υδάτων.

3ο ΠΣ: Αρχές ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας

 • οφέλη από την εφαρμογή και συμμόρφωση με τις αρχές της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας – σύνταξη σχεδίου διαχείρισης φυτοπροστασίας.

4ο ΠΣ: Κλιματική αλλαγή

 • δράσεις για το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής – μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και αμμωνίας,
 • βιώσιμη και κυκλική διαχείριση φυσικών πόρων (υποπροϊόντα – απόβλητα).

5ο ΠΣ: Ορθή εφαρμογή γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων

 • βιολογική παραγωγή γεωργικών προϊόντων και δράσεις του μέτρου 10 του ΠΑΑ «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά».

6ο ΠΣ: Βελτίωση βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της εκμετάλλευσης

 • καινοτομία στη γεωργική εκμετάλλευση και χρήση ΤΠΕ,
 • καθετοποίηση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων,
 • τεχνικοοικονομικές πρακτικές για τη μείωση του κόστους παραγωγής,
 • συμβουλές σε μικρές εκμεταλλεύσεις και νέους γεωργούς.

Με συνέπεια και σεβασμό στις ανάγκες των αγροτών και με γνώμονα την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του παραγωγού, η ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης παραμένει δίπλα στον γεωργό, συμβάλλοντας στη βελτίωση τόσο της αειφόρου διαχείρισης, όσο και της συνολικής απόδοσης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button