Καβάλα

Δικαίωμα στάθμευσης στην Παναγία θα έχουν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι

Για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας (15/5), μίλησε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος του σώματος, Κώστας Πεφάνης.

Αρχικά αναφέρθηκε στο πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε τον κανονισμό στάθμευσης στην περιοχή της Παναγίας, ενώ στη συνέχεια μίλησε για την αλλαγή σε κάποια άρθρα του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δικαίωμα στάθμευσης στην Παναγία θα έχουν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, με μία διαδικασία έκδοσης καρτών, καταγραφής των αυτοκινήτων – Τι ισχύει για όλους τους υπόλοιπους

«Υπήρξε μία πολύ μακρά διαβούλευση με τους κατοίκους, με τον Σύλλογο, με τους καταστηματάρχες της περιοχής, ώστε να καταφέρουμε να βρούμε την καλύτερη λύση πρώτα για αυτούς και κατόπιν για όλους τους Καβαλιώτες, αλλά και τους επισκέπτες της πόλης. Έπρεπε λοιπόν να καταλήξουμε στην καλύτερη διαχείριση του θέματος της κυκλοφορίας στην περιοχή της Παναγίας. Αυτό και έγινε και πλέον δικαίωμα στάθμευσης θα έχουν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, με μία διαδικασία έκδοσης καρτών, καταγραφής των αυτοκινήτων. Βέβαια και κάποιοι που έχουν ένα σπίτι στην Παναγία και είναι κάτοικοι εξωτερικού ή έχουν κάποια δουλειά στο σπίτι τους στην Παναγία, θα δίνεται η δυνατότητα να παίρνουν μία κάρτα για να μπορούν να σταθμεύσουν για λίγο χρόνο. Εννοείται ότι όλοι θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης με το δικαίωμα της στάσης. Δηλαδή κάποιοι τουρίστες που έχουν ένα σπίτι Airbnb, θα μπορούν να αφήσουν τα πράγματά τους και να φύγουν με αυτοκίνητο για να παρκάρουν στο πάρκινγκ. Πρέπει να συμμαζευτεί η περιοχή της Παναγίας και το πρώτο και καθοριστικό βήμα είναι αυτό. Είναι συνειδητοποιημένοι όλοι στην Παναγία οι μόνιμοι κάτοικοι. Η ταλαιπωρία που καθημερινά υφίστανται, τα προβλήματα που υπάρχουν με την κυκλοφορία αυτοκινήτων κοινής ωφέλειας ή πρώτης ανάγκης, όπως τα ασθενοφόρα, είναι πάρα μεγάλα. Είναι αδιανόητο να μην μπορεί να κυκλοφορήσει ένα ασθενοφόρο ή ένα πυροσβεστικό όχημα σε περίπτωση  ανάγκης. Αυτά λοιπόν καλούμαστε να τα διορθώσουμε με αυτή την απόφαση. Βεβαίως οποιαδήποτε απόφαση έχει θέμα εφαρμογής. Αν θα μπορέσει να εφαρμοστεί πλήρως. Για να μπορέσει να εφαρμοστεί πλήρως θα υπάρχει αυξημένη αστυνόμευση από τη δημοτική αστυνομία και την τροχαία. Πρέπει πρώτα από όλα εμείς η ίδιοι, οι οδηγοί, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες, να φερόμαστε σύμφωνα με τους κανόνες που υπάρχουν κάθε φορά. Πρέπει να σεβόμαστε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και τους συνανθρώπους μας. Αν τα κάνουμε όλα αυτά και ο κανονισμός θα πετύχει και η Παναγία θα είναι το πραγματικό κόσμημα της Καβάλας», σημείωσε σχετικά με το θέμα της Παναγίας ο κ. Πεφάνης. 

Μειώθηκε ο χρόνος ομιλίας των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων από 7 λεπτά σε 5 λεπτά. Παραμένουν τα 3 λεπτά για τους δημοτικούς συμβούλους

«Ένα ακόμη θέμα που πέρασε και μας ταλάνισε, ήταν το θέμα λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Από την αρχή της θητείας μας έκανα μία προσπάθεια να αλλάξουμε τον κανονισμό ως προς κάποια άρθρα του, γιατί πλέον ήταν του 2009 και δεν κάλυπτε όλες τις νέες διατάξεις που είχαν μπει. Έχουν αλλάξει πάρα πολλά στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Δημοτικού Συμβουλίου. Έγινε λοιπόν μία προσπάθεια στην αρχή της θητείας μας το 2020, όταν κάναμε μία επιτροπή, αλλά δυστυχώς δεν μπορέσαμε να συνεννοηθούμε και να αλλάξουμε κάποια θέματα. Ένα από τα βασικά μας προβλήματα είναι ο χρόνος ομιλίας. Υπάρχουν οκτώ παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο και εκ των πραγμάτων ο χρόνος που είχαν δικαίωμα να μιλούν όλοι ήταν τόσο πολύς που φτάναμε στο να μην ολοκληρώνονται οι συνεδριάσεις ή να φτάνουν μέχρι τη 1:00, όπως έγινε και τη Δευτέρα. Πέραν αυτού προέκυψε και ένα άλλο θέμα, γιατί τα εκτός ημερήσιας θέματα στον κανονισμό τον προηγούμενο συζητούνταν στο τέλος. Υπήρχε όμως ένα εθιμικό να είναι πάντα στην αρχή. Εδώ και τέσσερις περίπου συνεδριάσεις κάποιος σύμβουλος έθετε θέμα λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου και πιστής εφαρμογής του κανονισμού και τα συζητούσαμε στο τέλος με συνέπεια να φεύγουν, να κουράζονται και να μη μένουν στο τέλος, παρότι έχουν την υποχρέωση να βρίσκονται στο Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης. Τα θέματα που αλλάξαμε στον κανονισμό ήταν συνολικά πέντε. Τα τρία τυπικά και τα δύο ουσιαστικά. Το ένα αφορούσε τη συζήτηση των θεμάτων εκτός ημερήσιας διάταξης στην έναρξη της συνεδρίασης εκτός από περιπτώσεις όπου κρίνει ο πρόεδρος να έχουμε θέματα που βρίσκονται πολίτες και πρέπει να συζητηθούν πρώτα αυτά. Και το δεύτερο θέμα ήταν η μείωση του χρόνου ομιλίας των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων από 7 λεπτά σε 5 λεπτά. Παραμένουν τα 3 λεπτά για τους δημοτικούς συμβούλους. Το εξορθολογήσαμε σύμφωνα με το πρότυπο κανονισμό λειτουργίας Δημοτικών Συμβουλίων που έχει εκδοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών. Θεωρώ και αυτό είπα στο Δημοτικό Συμβούλιο και αυτό κατάλαβαν οι περισσότεροι και το ασπάζονται, ότι όταν έχουμε συγκροτημένο και μεστό λόγο, μπορούμε και στα 5 λεπτά να εκφράσουμε αυτά που θέλουμε. Το να πολυλογούμε και να επαναλαμβανόμαστε δεν είναι καλό. Επομένως πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να είμαστε σωστοί στον χρόνο μας, να είμαστε στο λόγο μας ολοκληρωμένοι και να προχωράμε συζητώντας προβάλλοντας τα επιχειρήματά μας», επισήμανε ακόμη στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας.

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button