Πολιτισμός

ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΒΑΛΑΣ: Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της β’ καλλιτεχνικής περιόδου

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Σωκράτης Μποζούδης, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης, Αρχέλαος Γρανάς, και η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά, παρουσίασαν το Πρόγραμμα της θεατρικής περιόδου Ιανουάριος-Απρίλιος 2023, σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε το πρωί της Τετάρτης 18 Ιανουαρίου 2023.

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει παραστάσεις 7 έργων και παράλληλες δράσεις, που στοχεύουν στην ανάπτυξη του παιδευτικού ρόλου του ΔΗΠΕΘΕ στην κοινωνία της Καβάλας.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Επρόκειτο για την πρώτη συνέντευξη της νέας καλλιτεχνικής διευθύντριας, την οποία καλωσόρισε ο Δήμαρχος, σημειώνοντας πως «αν και είναι νέα στην ηλικία, έχει προλάβει να κάνει πολλά και σημαντικά βήματα στην Τέχνη του Θεάτρου» και ανέφερε πως «οι εμπειρίες της από τις συνεργασίες της με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, αλλά και από τα ΔΗΠΕΘΕ μάς δίνει τη δυνατότητα να πιστεύουμε ότι το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας θα συνεχίσει να είναι μεταξύ των σημαντικότερων θεατρικών φορέων της χώρας κι ότι η νεανική ματιά της θα φέρει καινούργιους θησαυρούς στα πολιτιστικά πράγματα της Καβάλας».

Επισήμανε, δε, ότι «ήδη, είδαμε τα πρώτα δείγματα γραφής της φιλοσοφίας της, με το κάλεσμα των εφήβων της περιοχής να μπουν στην αγκαλιά της θεατρικής παιδείας, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να γευτούν το Θέατρο επί σκηνής και τελικά να μπολιαστούν μ’ αυτό και να γίνουν πρώτα καλοί θεατές και, ποιος ξέρει, να γίνουν οι αυριανοί, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, σεναριογράφοι, συγγραφείς».

Της ευχήθηκε, «οι καβαλιώτικες ρίζες της να βοηθήσουν την έμπνευσή της και να παρακολουθήσουμε μια δυναμική πορεία της στα δρώμενα της περιοχής» και της υποσχέθηκε ότι τόσο ο Δήμος, όσο και ο ίδιος θα βρίσκεται στο πλάι της «όσο μακριά κι αν θελήσει να πάει την θεατρική κουλτούρα της Καβάλας».

Τέλος, δήλωσε ότι γίνονται προσπάθειες αξιοποίησης χρηματοδοτικών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ κλπ), ώστε οι παραστάσεις και οι δράσεις του ΔΗΠΕΘΕ να βγουν και στο εξωτερικό.

Η κ. Οικονόμου-Βαμβακά, αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες της, που το ΔΗΠΕΘΕ την επέλεξε στο τιμόνι του, περιέγραψε την καλή κατάσταση που βρήκε στο ΔΗΠΕΘΕ και την καλή υποδοχή της Καβάλας στις πρώτες δράσεις της και παρουσίασε τις παραστάσεις και τις δράσεις που προγραμμάτισε μέχρι το Πάσχα (σ.σ. ακολουθούν στο τέλος).

«Ξέρω ότι ο πήχης είναι ψηλά και θα προσπαθήσω να τον πάω ψηλότερα», υποσχέθηκε και, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι έχει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη του παιδευτικού χαρακτήρα του ΔΗΠΕΘΕ, κι ως εκ τούτου θα γίνουν δράσεις για να έρθουν κοντά στο Θέατρο οι έφηβοι, στις οποίες θα συμμετέχουν οι παράγοντες των θεατρικών παραστάσεων που θα δει η Καβάλα.

Επίσης, τόνισε ότι «δεν θα φέρω ποτέ παράσταση για την οποία δεν θα πλήρωνα να την δω», οριοθετώντας την «κόκκινη γραμμή» στην ποιότητα όσων σχημάτων μετακληθούν για να παρουσιάσουν έργα τους.

Και σκιαγραφώντας τα επόμενα βήματά της, είπε πως θέλησή της είναι να αναπτύξει «μια δημιουργική συνομιλία με την πόλη», ώστε το Θέατρο να μην αρχίζει και τελειώνει στο δίωρο μιας παράστασης.

Ο κ. Μποζούδης έκανε αναφορά στα επιμέρους στοιχεία της νέας θεατρικής περιόδου του ΔΗΠΕΘΕ, την έμφαση που δίνεται στη συμμετοχή των εφήβων στα θεατρικά δρώμενα και γνωστοποίησε ότι έχει αρχίσει η συγκρότηση του Προγράμματος του επόμενου Φεστιβάλ Φιλίππων.

Ο κ. Γρανάς υποσχέθηκε οικονομική στήριξη της Περιφέρειας προς το ΔΗΠΕΘΕ, ώστε οι παραστάσεις και οι μετακλήσεις του ΔΗΠΕΘΕ να μπορούν να ανεβαίνουν και σε θεατρικές σκηνές άλλων περιοχών της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης.

Στην συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν (μέσω τηλεδιάσκεψης) και ηθοποιοί, σκηνοθέτες και θεατρικοί συγγραφείς των παραστάσεων που περιλαμβάνει το Πρόγραμμα:

Ο Γεράσιμος Σκαφίδας («Λευκές Νύχτες»),

Ο Γιώργος Χριστοδούλου («Ο Συνεργός»),

Η Νικολίτσα Ντρίζη («Οι λουόμενες») και

Η Λητώ Τριανταφυλλίδου («Love, Love, Love»).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Ο Ηρακλής… αλλιώς», της Μαρίας Αγγελίδου σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου

Δευτέρα 16-Παρασκευή 20 Ιανουαρίου

«Ο Συνεργός», του Γιώργου Χριστοδούλου, σε σκηνοθεσία του ιδίου

Παρασκευή 27-Κυριακή 29 Ιανουαρίου

«Οι Λουόμενες» της Κατερίνας Μαυρογεώργη, σε σκηνοθεσία της ίδιας

Κυριακή 12-Τρίτη 14 Φεβρουαρίου

«Λευκές Νύχτες» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη

Δευτέρα 20-Τρίτη 21 Φεβρουαρίου

«LOVE, LOVE, LOVE», του Mike Barlett, σε σκηνοθεσία Λητώς Τριανταφυλλίδου (Παραγωγή ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας)

«Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ» του Κορνήλιου Σελαμσή, όπερα για παιδιά από την Εθνική Λυρική Σκηνή, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού

«Μαζί στο φως»: Μια συναυλία στο σκοτάδι για καλό σκοπό

Απρίλιος 2023

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ Κάθε Σάββατο

«WHAT IF?», Βιωματικό Εφηβικό Εργαστήριο

Με τις Εύα Οικονομίδου-Βαμβακά και Μαρίνα Τσελεπή

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ

Κύκλος Σεμιναρίων από τους συντελεστές της κεντρικής παραγωγής «LOVE, LOVE, LOVE» (Η συμμετοχή θα είναι δωρεάν με σειρά προτεραιότητας)

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου:

Σεμινάριο Δημιουργικού Χορού για παιδιά με την χορογράφο Φωτεινή Μελετιάδου

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου:

Σεμινάριο Υποκριτικής (solo performance) με τη σκηνοθέτρια Λητώ Τριανταφύλλου

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου:

Σεμινάριο Υποκριτικής από την ηθοποιό Βένια Σταματιάδη

Κυριακή 5 Μαρτίου:

Σεμινάριο Αυτοσχεδιασμού/Κινησιολογίας για ενήλικους από τη χορογράφο Φωτεινή Μελετιάδου

Σάββατο 11 και Κυριακή 12 Μαρτίου:

Σεμινάριο Υποκριτικής με τον ηθοποιό Γιάννη Σοφολόγη

Κυριακή 19 Μαρτίου:

Σεμινάριο Δραματουργίας από την δραματουργό και σκηνοθέτη Εύα Οικονόμου Βαμβακά.

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button