Καβάλα

ΔΕΥΑΚ: Δεν θα πληρώσουν οι δημότες τις αυξήσεις της ΔΕΗ

«Η αύξηση του ενεργειακού κόστους δεν θα περάσει στα τιμολόγια της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., αυτό είναι ξεκάθαρο και αποτελεί απόφαση του δήμου και της επιχείρησης».

Τα παραπάνω υπογράμμισε στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας, Απόστολος Χρόνης, μ’ αφορμή την πάνω από 100% αύξηση των λογαριασμών που πληρώνει η επιχείρηση στη Δ.Ε.Η.

«Ενώ μέχρι τον Οκτώβριο δεν είχε παρατηρηθεί κάποια ιδιαίτερη αύξηση στους λογαριασμούς της επιχείρησής μας προς τη Δ.Ε.Η., τον Νοέμβριο είχαμε αύξηση πάνω από 100%»

«Θέλω κατηγορηματικά να τονίσω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει η αύξηση του ενεργειακού κόστους στον πολίτη. Ελπίζω να είναι πρόσκαιρο αυτό που συμβαίνει και να έχει τελειώσει μέχρι την άνοιξη. Ενώ μέχρι τον Οκτώβριο δεν είχε παρατηρηθεί κάποια ιδιαίτερη αύξηση στους λογαριασμούς της επιχείρησής μας προς τη Δ.Ε.Η., τον Νοέμβριο είχαμε αύξηση στη μέση τάση, όπου έχουμε 9 παροχές, πάνω από 100%. Είχαμε δηλαδή υπερδιπλάσια τιμολόγηση. Ενώ τον Οκτώβριο πληρώσαμε 108.000 ευρώ, τον Νοέμβριο και με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας πληρώσαμε 218.000 ευρώ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας.

«Ο δήμος Καβάλας και η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. δεν θα βάλουν κι άλλο βάρος στις πλάτες των πολιτών. Μέχρι εδώ…»

«Ήδη έχει παρθεί απόφαση από τον δήμο Καβάλας και τη Δ.Ε.Υ.Α.Κ., ότι δεν πρόκειται να περάσει αυτή η αύξηση του ενεργειακού κόστους στους πολίτες της Καβάλας. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να το αναλάβει αυτό. Έχουμε διαμηνύσει στο υπουργείο, εγγράφως και προφορικά ότι θα πρέπει να αναλάβουν την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Δεν μπορούν τα νοικοκυριά να υποστούν κι άλλο βάρος. Ο δήμος Καβάλας και η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. δεν θα βάλουν κι άλλο βάρος στις πλάτες των πολιτών. Μέχρι εδώ! Δεν μπορεί να περάσει αυτή η αύξηση του ενεργειακού κόστους στους πολίτες. Ξεκάθαρα και οριστικά», συμπλήρωσε σχετικά ο Απόστολος Χρόνης.

«Η νέα χρονιά έχει πολλές προκλήσεις για εμάς, κυρίως όσον αφορά τα έργα που πρέπει να γίνουν κι αυτά που πρέπει να ενταχθούν. Ήδη ξεκινά το μεγάλο, το εμβληματικό έργο της ολοκλήρωσης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της Καβάλας»

Αναφερόμενος στη συνέχεια στις προκλήσεις της νέας χρονιάς για τη Δ.Ε.Υ.Α.Κ., ο πρόεδρος της επιχείρησης επισήμανε: «Η νέα χρονιά έχει πολλές προκλήσεις για εμάς, κυρίως όσον αφορά τα έργα που πρέπει να γίνουν κι αυτά που πρέπει να ενταχθούν. Ήδη ξεκινά το μεγάλο, το εμβληματικό όπως το χαρακτηρίζουμε, έργο της ολοκλήρωσης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της Καβάλας που εκτείνεται από τη Νεάπολη μέχρι και το Περιγιάλι. Το πρωί της Τετάρτης (19/1) υπήρξε συνάντησή μας με την ανάδοχο εταιρεία. Συντονιζόμαστε μαζί τους, όπως και με τις υπόλοιπες εργολαβίες που γίνονται στην πόλη μας για τα έργα στο φυσικό αέριο. Στόχος μας είναι ταυτόχρονα ή παράλληλα να περνάμε από κεντρικά δίκτυα για να γίνεται αποκατάσταση του οδοστρώματος και να το παραδίδουμε σε χρήση στους πολίτες το συντομότερο δυνατό. Το ίδιο γίνεται με τη Δ.Ε.Η. που προχωρά σε υπογείωση καλωδίων, αλλά το σημαντικό είναι να τελειώσει το μεγάλη έργο, για να ολοκληρωθούν τα δίκτυα και να ησυχάσουμε από τις πολλές βλάβες. Έχει γίνει η εγκατάσταση του εργοταξίου και από βδομάδα θα αρχίσουν τα σκαψίματα από τη Νεάπολη. Παράλληλα θα αρχίσουν και οι νέες συνδέσεις στην περιοχή του Βύρωνα».

«Ήδη έχουμε υποβάλει μια πρόταση για την αντικατάσταση όλου του μηχανολογικού εξοπλισμού και στα αντλιοστάσια ύδρευσης και αποχέτευσης, ώστε να εξοικονομήσουμε ενέργεια…»

«Το ίδιο ισχύει και για τα αντλιοστάσια ύδρευσης και αποχέτευσης της Καβάλας. Ήδη έχουμε υποβάλει μια πρόταση για την αντικατάσταση όλου του μηχανολογικού εξοπλισμού και στα αντλιοστάσια ύδρευσης και αποχέτευσης, ώστε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, που είναι η άλλη μεγάλη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε πλέον όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση με τα αυξημένα τιμολόγια της Δ.Ε.Η. Ήμασταν πρωτοπόροι και μπορούμε να καμαρώνουμε γι’ αυτό, καθώς πριν από ενάμιση χρόνο ξεκινήσαμε τη μελέτη για την αντικατάσταση των αντλιών σε όλα τα αντλιοστάσια ύδρευσης και αποχέτευσης. Γίνεται ριζική ανακατασκευή του Α5 με νέες αντλίες που καταναλώνουν 30% λιγότερη ενέργεια. Ήδη έχουμε υποβάλει την πρόταση για να κάνουμε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 1 μεγαβάτ μόνο για τη Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας. Ο δήμος μας πρωτοπόρος στην Π.Α.Μ.Θ., έχει προχωρήσει στη σύσταση της ενεργειακής κοινότητας, ώστε να παράγουμε ρεύμα και εκεί μετέχει η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. με 20%, οπότε στο τέλος θα καταφέρουμε όσο κι αν αυξηθεί η τιμή του ρεύματος να το τιθασεύσουμε όλο αυτό», συμπλήρωσε ακόμη στις δηλώσεις του στον «Ε» ο κ. Χρόνης.

«Το 2021 από άποψη οικονομικών για τη Δ.Ε.Υ.Α.Κ. ήταν η καλύτερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας. Συγκεντρώσαμε τα περισσότερα χρήματα που θα μπορούσαμε»

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας, ο κ. Χρόνης απάντησε: «Το 2021 από άποψη οικονομικών για τη Δ.Ε.Υ.Α.Κ. ήταν η καλύτερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας. Συγκεντρώσαμε τα περισσότερα χρήματα που θα μπορούσαμε. Έχουμε τιθασεύσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Από τα 5 εκ. ευρώ που είχαν φτάσει οι ληξιπρόθεσμες στο τέλος του 2019, είναι στα 4,1 εκ. ευρώ. Από αυτά έχει ρυθμιστεί 1,3 εκ. ευρώ που είναι πολύ σημαντικό. Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε και τη νέα χρονιά. Θα πρέπει να μαζέψουμε από τις παλιές οφειλές. Ήδη στο πρόσφατο συμβούλιο στείλαμε 10 παροχές στη Δ.Ο.Υ. Καβάλας. Βεβαιώνουμε τις οφειλές στην εφορία γιατί βλέπουμε ότι είναι ενεργά Α.Φ.Μ., κάνουμε όποια όχληση μπορούσαμε προς αυτούς τους συμπολίτες και τις επιχειρήσεις, στείλαμε εξώδικα, ειδοποιήσεις, κάναμε διακοπή υδροδότησης, αλλά δεν έρχονται να διακανονίσουν ή να αποπληρώσουν. Γι’ αυτό πάμε στο έσχατο μέσο. Περίπου 2,7 εκ. ευρώ πρέπει να εισπραχθούν και δεν θα το αφήσουμε. Η επιχείρηση είναι βιώσιμη και έτσι θα συνεχίσει. Κάνουμε οικονομία κλίμακας για περιορισμό εξόδων».

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button