Δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με την ευλογιά των αιγοπροβάτων
«Δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με την ευλογιά των αιγοπροβάτων. Καταγράφονται ακόμη κρούσματα, ωστόσο θεωρώ ότι είμαστε προς τη μείωση της ασθένειας, διότι και τα κοπάδια λιγόστεψαν κατά πολύ, ιδιαίτερα στην περιοχή του Νέστου, αλλά και επειδή οι βροχές βοήθησαν, καθώς ξεπλύθηκε λίγο ο τόπος. Όλα παίζουν τον ρόλο τους».
Τα παραπάνω τόνισε σε δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας, Νίκος Δημόπουλος, αναφορικά με το μείζον θέμα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, που έπληξε σε μεγάλο βαθμό και την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.
«Χρειάζονται πάντοτε σοβαρά μέτρα, πράγμα που δεν έγινε μέχρι τώρα – Ποτέ δεν μας έχει γίνει ένα σεμινάριο σχετικά με το τι σημαίνει βιοασφάλεια…»
«Δεν σταματά εύκολα αυτή η ασθένεια και χρειάζονται πάντοτε σοβαρά μέτρα, πράγμα που δεν έγινε μέχρι τώρα. Από την αρχή με το που προέκυψε η ασθένεια στον Έβρο θα έπρεπε να ληφθούν σοβαρά μέτρα στην περιοχή και στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Π.Α.Μ.Θ., δηλαδή να κλειστούν τα ζώα μέσα για ένα χρονικό διάστημα, κάτι που όμως έχει κόστος, το οποίο η πολιτεία δεν θέλει να επωμιστεί. Εντολές και διαταγές για να πειθαρχήσεις, χωρίς να σου δίνουν τα εχέγγυα για να πειθαρχήσεις δεν μπορεί να υπάρχουν. Είναι ξεκάθαρο αυτό, γι’ αυτό και οι κτηνοτρόφοι, ο καθένας με τον τρόπο του προσπαθούν να προφυλαχτούν. Ποτέ δεν μας έχει γίνει ένα σεμινάριο σχετικά με το τι σημαίνει βιοασφάλεια. Είμαστε ανεκπαίδευτοι. Με παίρνανε τηλέφωνο κτηνοτρόφοι και με ρωτούσαν τι είναι βιοασφάλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δημόπουλος.
«Δεν είμαστε ούτε του πανεπιστημίου, ούτε έχουμε διδακτορικά. Πρέπει ο καθένας, ανάλογα με το επίπεδο γνώσεών του να εκπαιδευτεί…»
«Κι αυτό είναι κάτι λογικό. Δεν είμαστε ούτε του πανεπιστημίου, ούτε έχουμε διδακτορικά. Πρέπει ο καθένας, ανάλογα με το επίπεδο γνώσεών του, να εκπαιδευτεί. Καλώς ή κακώς έτσι πρέπει να είναι. Δυστυχώς αυτό δεν υπάρχει, ποτέ δεν υπήρξε στην κτηνοτροφία και στον πρωτογενή τομέα γενικά. Μόνο από ιδιωτικές πρωτοβουλίες γινόταν αυτό. Από εκεί και πέρα ο καθένας προσπαθεί να προφυλαχτεί όσο μπορεί για να μειώσουμε όσο το δυνατό περισσότερο τον κίνδυνο να κολλήσουν τα ζώα των υπολοίπων που απέμειναν», σημείωσε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας.