Καβάλα

Γιάννης Βύζικας: Κάτω τα χέρια από το Άγαλμα του Καπνεργάτη

Ο πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καβάλας Γιάννης Βύζικας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Καβαλιώτισσες -Καβαλιώτες

Κανείς σ’ αυτήν την πόλη δεν μπορεί, δεν πρέπει και δεν έχει το δικαίωμα να ξεχάσει την εργατική ιστορία της πόλης, τους καπνεργάτες και το καπνεργατικό κίνημα των αγώνων και των σκληρών συγκρούσεων των παππούδων μας, των πατεράδων μας και των μανάδων μας. Το 1986 ο Δήμαρχος Λ. Αθανασιάδης και το Δημ. Συμβούλιο με Πρόεδρο του Γ. Γκόλνα και με την συνδρομή των κοινωνικών πρωταγωνιστών όπως Γρηγόρη Μπαχάρη και Γεώργιο Πέγιο καθώς και του Καβαλιώτη του τότε Διοικητή ΟΑΕΔ Θόδωρου Κατσανέβα (που χρηματοδότησε το έργο) δημιούργησαν την πλατεία του καπνεργάτη με το ιστορικό πλέον Άγαλμα του Καπνεργάτη να δεσπόζει στο κέντρο της πλατείας, ορατό από παντού και σύμβολο των αγώνων του καπνεργατικού κινήματος, σύμβολο της ιστορίας της πόλης και σημείο αναφοράς νέων αγώνων.

Κανείς δεν μπορεί να προσπεράσει αυτές τις σελίδες, του πόνου, της δυστυχίας, των διώξεων, των μεγάλων κατακτήσεων, της μεγάλης, της μοναδικής και της διεθνώς γνωστής ιστορίας της πόλης μας. Σήμερα, στην πολυσύχναστη πλατεία Καπνεργάτη γίνονται οι ομιλίες και οι καταθέσεις στεφάνων των εργατικών σωματείων την Πρωτομαγιά, οι απεργιακές συγκεντρώσεις, πολιτικές συγκεντρώσεις, οι συναυλίες και διάφορες εκδηλώσεις.

Το Άγαλμα του Καπνεργάτη είναι ο συνδετικός κρίκος με την ιστορία της πόλης, συνυφασμένος με τη δημοκρατική ευαισθησία και την συλλογική ευθύνη.

Το Άγαλμα του Καπνεργάτη είναι ο φάρος και οδηγός των νέων αγώνων για μας και τα παιδιά μας και να μας θυμίζει ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος.

Κάθε προσπάθεια και απόπειρα οριστικής μετατόπισης του Αγάλματος του Καπνεργάτη σημαίνει και σπάσιμο του συνδετικού κρίκου με την ιστορία των προγόνων μας και πρόκληση.

Καβαλιώτισσες – Καβαλιώτες-

Ως πρώην πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Νομού Καβάλας θεωρώ ότι πρέπει αυτή τη στιγμή να συσταθεί μια ανοικτή Επιτροπή Αγώνα φορέων και πολιτών, για να αποτρέψουμε την οριστική μετακίνηση του Αγάλματος του Καπνεργάτη σε άλλη θέση πλην της σημερινής.

Κανένα σύμβολο των εργατικών αγώνων των προγόνων μας δεν πρέπει να υποβαθμίζεται!

Κανείς σε αυτήν την πόλη δεν πρέπει να ξεχνά.!

Για την επικοινωνία μας για την δημιουργία επιτροπής αγώνα και τον χώρο συνάντηση και το καθορισμό της μορφής του αγώνα μας.

Το email μου είναι ioannis.vyzikas@gmail.com

Ελπίζω ο κ. Δήμαρχος να είναι μαζί μας

Με εκτίμηση

Γιάννης Βύζικας

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button