Καβάλα

Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας δήμου Παγγαίου: 128 δημότες εκπαιδεύτηκαν στη χρήση απινιδωτών

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14/2/2024 η προγραμματισμένη εκδήλωση απονομής βεβαιώσεων εκπαίδευσης του ΕΚΑΒ με θέμα: Υποστήριξη λειτουργιών καρδιάς πνευμόνων-χρήση ΑΕΑ, σε 128 συμπολίτες μας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής κ. Γεώργιος Δαλακούρας, ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Καλλινικίδης Γεώργιος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Τραγατζόπουλος Πέτρος, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Παγγαίου κ. Καλλινικίδης Ανδρέας, ο Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Ελευθερούπολης Κυριαζής Ευαγγέλου, οι εκπαιδευτές διασώστες του ΕΚΑΒ, Δοξάκης Νίκος και Μαρκάκης Γιάννης και ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας κ. Νάνος Δημήτριος.

Ο Δήμος Παγγαίου αξιοποιώντας ένα εξαιρετικό χρηματοδοτικό εργαλείο το MED4ALL άρχισε από το 2020 μια προσπάθεια οργάνωσης ενός δικτύου ΑΕΑ αλλά και εκπαίδευσης πολιτών στην χρήση των. Στον Δήμο Παγγαίου, ένα δήμο με έκτασης 698 τετραγωνικών χιλιόμετρων και με πληθυσμό 29.508 κατοίκων με 30 δημοτικές κοινότητες περιλαμβάνουν 37 οικισμούς, με ποικίλες γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, αναπτύχθηκε ένα εκτεταμένο δίκτυο με 51 AED σε δημόσιους χώρους με ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό, κυρίως στα Περιφερειακά Ιατρεία, αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά και τουριστικά-παραθεριστικά μέρη (beach bars, πολυσύχναστες παραλίες).

Συνοδοιπόροι σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια ήταν η περιφερειακή ενότητα Καβάλας, βουλευτές αλλά και ιδιώτες. Έτσι πετύχαμε μια εξαιρετική αναλογία σε 1 AED ανά 578 κατοίκους 14 απινιδωτές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, πολύ πάνω από τα διεθνή στάνταρ, (ένας απινιδωτής ανά 1.500 άτομα και 2 ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο) σε μια περιοχή με δύσκολη γεωγραφική και αστική αποτύπωση. Η αναλογία δε, απινιδωτών ανά κάτοικο αποτελεί την μέγιστη απόδειξη της κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζεται στον δήμο μας, που έχει ως στόχο να βελτιώσει σημαντικά τα ποσοστά επιτυχούς ανάνηψης πιθανών θυμάτων καρδιακής ανακοπής αλλά και γενικότερα να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και την ασφάλεια των συμπολιτών μας.

Παράλληλα με τους 350 εκπαιδευμένους και πιστοποιημένους εθελοντές πετύχαμε μια πολύ υψηλή σχέση, 1 εκπαιδευμένος ανά 84 κατοίκους, οι οποίοι προέρχονται από την ελληνική αστυνομία, αθλητικά σωματεία, τοπική αυτοδιοίκηση, πολιτιστικούς συλλόγους, την εκκλησία, την εκπαίδευση αλλά και μεμονωμένους συμπολίτες μας.

Στην αρχή της εκδήλωσης τιμήθηκαν τέσσερεις συμπολίτες μας, μέλη του paggaioalaert και συγκεκριμένα οι Δημούδης Θανάσης, Κοντούδης Βασίλης, Μακρής Παντελής και Σαραντούδης Βαγγέλης οι οποίοι, με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας, σε συνεργασία με άνδρες της Πυροσβεστικής, αξιοποιώντας την γνώση του ορεινού όγκου, την Κυριακή 23 Απριλίου 2022, κατάφεραν να εντοπίσουν, να απεγκλωβίσουν και να μεταφέρουν σώους και αβλαβής σε ασφαλή περιοχή, δύο νέους που είχαν χάσει τον προσανατολισμό του σε απόκρημνη περιοχή του Παγγαίου πάνω από την Νικήσιανη, κάτω από εξαιρετικές δύσκολες γεωμορφολογικές και καιρικές συνθήκες.

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button