Καβάλα

Απόστολος Χρόνης: «Ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για την ιδιωτικοποίηση του νερού»

«Σιγά σιγά ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Ό,τι έγινε δηλαδή με την ενέργεια. Για μας πιστεύω ότι είναι αρνητική αυτή η εξέλιξη».

Τα παραπάνω επισήμανε σε δηλώσεις του στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας, Απόστολος Χρόνης, μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Κ.

«Υπάρχουν άμεσες αντιδράσεις από την Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και την Κ.Ε.Δ.Ε. Δεν ξέρω τι μορφή κινητοποιήσεων θα αποφασιστεί. Ήδη η Πανελλήνια Ομοσπονδία των εργαζομένων στις Δ.Ε.Υ.Α., ζήτησαν τη μέρα της ψήφισης να κατεβάσουν ρολά όλες οι Δ.Ε.Υ.Α. και να μην λειτουργήσει καμία…»

«Ένα από τα θέματα που συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., ήταν  η μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. Φεύγει από το υπουργείο Υποδομών και πηγαίνει στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Πάμε ουσιαστικά στις πρώτες συνενώσεις των Δ.Ε.Υ.Α., ανά Περιφερειακή Ενότητα σε πρώτη φάση και μετά πιστεύω ότι θα πάμε σε περιφερειακές συνενώσεις. Το κακό είναι ότι τρέχουν πάρα πολύ γρήγορα οι εξελίξεις. Μετά τη διαβούλευση που τέλειωσε την Καθαρή Δευτέρα προχωράνε άμεσα στην ψήφιση του Νομοσχεδίου πριν διαλυθεί η Βουλή και προκηρυχθούν εκλογές. Υπάρχουν άμεσες αντιδράσεις από την Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και την Κ.Ε.Δ.Ε. Δεν ξέρω τι μορφή κινητοποιήσεων θα αποφασιστεί. Ήδη η Πανελλήνια Ομοσπονδία των εργαζομένων στις Δ.Ε.Υ.Α., ζήτησαν τη μέρα της ψήφισης να κατεβάσουν ρολά όλες οι Δ.Ε.Υ.Α. και να μην λειτουργήσει καμία. Δεν ξέρω πόσο εφικτό είναι αυτό και πόσο θα οχλήσει αυτούς που αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Είναι από τις αρνητικές εξελίξεις που θα βρούμε μπροστά μας στο επόμενο διάστημα», τόνισε σχετικά στις δηλώσεις του ο κ. Χρόνης.

Ριζική ανακατασκευή του Βιολογικού του Δάτου – «Πετύχαμε χρηματοδότηση 7,4 εκ. ευρώ και προχωράμε στη δημοπράτηση. Εγκρίναμε τα τεύχη και θα βγει στον αέρα ο διαγωνισμός»

Παράλληλα, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. συζητήθηκε η επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού του Δάτου. Ο κ. Απόστολος Χρόνης τόνισε ότι θα γίνει μία ριζική ανακατασκευή του Βιολογικού του Δάτου και συμπλήρωσε: «τα κυριότερα θέματα που συζητήσαμε αφορούσαν την έγκριση των τευχών δημοπράτησης για το έργο της αναβάθμισης, επέκτασης και εκσυγχρονισμού του Βιολογικού του Δάτου. Αυτός ο βιολογικός ήταν προβληματικός από την πρώτη μέρα που κατασκευάστηκε. Πετύχαμε χρηματοδότηση 7,4 εκ. ευρώ και προχωράμε στη δημοπράτηση. Εγκρίναμε τα τεύχη και θα βγει στον αέρα ο διαγωνισμός που θα είναι διεθνής και θα έρθουν μεγάλες εταιρείες. Θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα και μέσα στο έτος ευελπιστούμε να ξεκινήσουν οι εργασίες. Θα γίνει ριζική ανακατασκευή του Βιολογικού, θα γίνουν εργασίες μεγάλης έκτασης».

Συζητήθηκε και το θέμα της έγκρισης των τευχών δημοπράτησης που αφορά την κατασκευή επεξεργασίας της λυματολάσπης δίπλα στον Χ.Υ.Τ.Α.

Ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας επισήμανε ακόμη ότι στο Δ.Σ. συζητήθηκε και το θέμα της έγκρισης των τευχών δημοπράτησης που αφορά την κατασκευή επεξεργασίας της λυματολάσπης δίπλα στον Χ.Υ.Τ.Α. «Πήραμε 40 στρέμματα που παραχωρήθηκαν από τον Δήμο Καβάλας και σε συνεργασία με τη Δ.Ε.Υ.Α. Παγγαίου θα προχωρήσουμε στη διαχείριση της λυματολάσπης. Η λυματολάσπη είναι διαχρονικό πρόβλημα για όλες τις Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας. Το υπουργείο Περιβάλλοντος είδε σοβαρά το ζήτημα και έδωσε σε όλη τη χώρα τέτοιου είδους έργα. Εμείς πήραμε 10 εκ. ευρώ. Θα γίνεται ηλιακή ξήρανση της λυματολάσπης και μετά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοκάλυψη για τον Χ.Υ.Τ.Α. ή για χρήση από τους αγρότες. Θα βοηθήσει πολύ την αγροτική παραγωγή και τον πρωτογενή τομέα ως εδαφοβελτιωτικό αντί των λιπασμάτων που έχουν ακριβύνει αρκετά. Το ίδιο θα κάνουμε και με το νερό που θα βγαίνει από τον Βιολογικό του Δάτου. Θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί δωρεάν από τους αγρότες για να ποτίζουν τα χωράφια τους. Εκεί θα έχουμε κι ένα μικρό φωτοβολταϊκό πάρκο 270 κιλοβάτ. Θα βάλουμε και δύο αντλίες, να συνδέσουμε την έξοδο του Βιολογικού με τον δίκτυο άρδευσης για να ποτίζουν δωρεάν οι αγρότες», υπογράμμισε σχετικά ο Απόστολος Χρόνης.

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button